стрічка

Квазі-кільце і проїзд замість ярмарку: які зміни планує влада Рівного біля ринку. ВІДЕО

28 Травня 2021, 17:28
Карта реконструкції 1021
Карта реконструкції

У Рівному в районі від проспекту Миру до центрального ринку планують облаштувати рух транспорту за схемою так званого квазі-кільця. 

Для цього, щоправда, доведеться припинити торгівлю на вулиці Шевченка. Таке рішення прийняли члени міськвиконкому. Чинності, за задумом влади, воно набере через пів року, тож поки що підприємців залишили торгувати.

Що має змінитись

У міськраді є візуалізація, який вигляд матиме вулиця Шевченка після того, як підприємці звільнять територію. Зараз на місці, де показаний рух авто, триває так званий «ярмарок».

Як пояснив архітектор та депутат міськради Дмитро Котляров, рух автотранспорту планують зробити одностороннім. Крім того, хочуть облаштувати місця для паркування.

«Є загальне бачення, що там дуже складна ситуація з транспортом. Отож передбачено загальну схему, яка буде передбачати квазі-кільце. Це реверсний проїзд по вулиці Шевченка, з виїздом на вулицю по Пересопницьку і виїзд назад на Набережну. Тобто поділена на такі невеличкі квартали», – пояснює депутат Рівнеради Дмитро Котляров.

Що думають на ринку

Віра Шашок продає продукти на вулиці Шевченка десяток років.

«Ми просто лишимося без роботи. От всі лишимося без роботи. І кожному треба шукати роботу, треба шукати місце і починати все з нуля», – каже продавчиня Віра Шашок.

Покупчиня Марина Мельник журналістам розповіла, що й мешканці будинків, які знаходяться поряд з ярмарком, не проти таких змін.

«Мешканці, що живуть біля цього ринку, вважають, що якщо приберуть – то буде краще. А я вважаю – ні, бо люди тут сім’ї годують. Якщо і хочуть прибрати, то вони ж не дають ті місця тим людям, а просто вигнати – то це не мудре діло», – зазначає покупчиня.

Роман Ревюк 18 років розвозить товар на продуктовому ринку. Чоловік каже, що вільний проїзд для транспорту потрібен не лише на вулиці Шевченка, а і на Полуботка та Пересопницькій.

«Ну, зрозуміло, що краще для вигрузки, завозу товару. Так, як припустимо зараз, то буде набагато краще», – каже водій.

Торгівлю, якщо й обмежать – то не скрізь

Якщо з вулиці Шевченка торгівлю планують прибрати, то на інших вулицях довкола ринку вона триватиме й надалі, тобто на Полуботка, Сагайдачного та Пересопницькій.

«Щоб розчистити повністю дорогу, треба перш за все, щоб люди мали можливість кудись перейти, забезпечити собі робоче місце і на зручних, на комфортних умовах. Центр міста має бути окультурений, але робити це безальтернативно – не зовсім соціально, скажімо, правильно», – розповідає заступник міського голови Рівного Ігор Кречкевич.

Що думають керівники ринків

Директор продуктового ринку Олександр Новосад коментувати ситуацію відмовився, аргументуючи це тим, що ще не бачив рішення виконкому. Натомість керівник «Моріону» Ігор Свистун розповів, що такі зміни – лише позитивні.

«Упорядкувати всім, мабуть, цікаво. Для ринку Новосада, бо це до нього підуть ці всі робочі місця. Розв’язка буде, дорога буде, буде парковка хоч якась мінімальна. Можна буде приїхати, стати, позаносити речі там на ринок на один, на другий. Все одно покращення якесь, це вже плюс», – зазначає керівник «Моріону» Ігор Свистун.

Заступник міського голови Ігор Кречкевич пояснив, що рішення виконкому, яке стосується вулиці Шевченка, набере юридичної чинності після його публікації. Нині до нього ще вносять правки.

Читайте також: Купити чи продати пай можна буде з липня 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024