стрічка

Як ефективно запобігти розтріскування деревини?

25 Лютого 2021, 10:45
2815

Дерево – це матеріал, який реагує на обробку – він стискається і розширюється, що може викликати появу тріщин на його поверхні. Що робити, щоб цього не сталося? Як зупинити розтріскування деревини?

Розтріскування дерева – причини

Тріщини в деревині викликані нерівномірним і занадто швидким висиханням. Деревина – це матеріал рослинного походження, що володіє гігроскопічними властивостями, тобто вбирає вологу з навколишнього середовища, а потім, в результаті зміни температури повітря, віддає цю вологу в навколишнє середовище. У міру випаровування вологи деревина дає усадку. Занадто швидка усадка, своєю чергою призводить до розтріскування деревини та утворення зазорів в її зовнішньому і внутрішньому шарах.

Як зупинити розтріскування деревини?

Чи можемо ми зупинити процес усадки та розтріскування? Так. Ми обов'язково захистимо деревину від тріщин, якщо подбаємо про її правильну витримку і сушку. Тривале зберігання матеріалу на відкритому повітрі після покриття деревини хімічними елементами призведе до рівномірного і повільного висихання і, отже, втрати вологи без ризику розтріскування.

Важливим кроком також є захист деревини відповідним просочують засобом.

Розтріскування дерев'яних конструкцій – як цього уникнути?

Багатьох з нас найбільше турбує розтріскування дерева, з якого будують будинок. Якщо ми хочемо правильно захистити дерево від пошкоджень, використовуйте спеціальний матеріал VIDARON, призначений для захисту будівельної деревини від шкідливих погодних умов – наприклад, води та вологи, а також комах і грибка, що викликають глибоке розкладання деревини. Він глибоко проникає в деревину і, що дуже важливо, що не вимивається. Забезпечує захист деревини на дуже довгий час.

Vidaron – це концентрат, перед нанесенням необхідно розвести в співвідношенні 1 кілограм на 9 літрів чистої води. Після змішування нанести на чисту і суху деревину (з вологістю не більше 25%). Розчин найкраще наносити пензлем або розпилювачем або зануренням деревини не менше ніж на 30 хвилин. Потім залишаємо деревину сохнути на 72 години в закритому місці. Після закінчення терміну, зазначеного виробником, з дерева можна побудувати будь-яку конструкцію – особливо наш будинок.

Розтріскування садової дерев'яних меблів. Що робити? Як запобігти?

Як захистити дерев'яні меблі від розтріскування? Рішення – використання засобу, який не тільки захистить деревину від погодних умов, а й зменшить утворення тріщин і забруднення на поверхні. Масло для садових меблів VIDARON є таким продуктом. Завдяки вмісту карнаубського воску масло захищає деревину і робить її водостійкою. Крім того, асортимент з 6 унікальних квітів додасть наших меблів красивий вид.

Що робити, якщо в наших меблів є тріщина? Чи можна відремонтувати утворену порожнину? Так, і ви повинні зробити це якомога швидше. Варто замазати тріщини акриловою шпаклівкою для дерева VIDARON (можна використовувати й на відкритому повітрі). Це спеціальна маса, призначена для усунення пустот, щілин і тріщин в деревині. Що міститься в продукті скипидар забезпечує хороше зчеплення маси з підставою, а кварцове борошно надає йому необхідну твердість і полегшує подальшу обробку. В результаті шпаклівку після висихання можна шліфувати і полірувати.

Наносимо металевим шпателем шаром товщиною до 4 мм і даємо висохнути. Потім шліфуємо і очищаємо від пилу. Якщо тріщини в деревині великі - ми можемо наносити наступні шари маси після того, як висохнуть попередні. Вирівняну поверхню меблів можна захистити будь-яким лаком або інший просоченням, наприклад, зазначеним вище маслом для дерева.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024