стрічка

Ведмежа послуга для луцьких лебедів: чому їх не треба рятувати

16 Січня 2021, 13:30
Ведмежа послуга для луцьких лебедів: чому їх не треба рятувати 1386
Ведмежа послуга для луцьких лебедів: чому їх не треба рятувати

Кожного року з настанням морозів жителі міста беруться рятувати лебедів, які проживають на водоймах Луцька, бо ті, нібито, можуть замерзнути на воді.

Фахівці пояснили, чому такий «порятунок» для них – насправді більше загроза. Про це йдеться на сайті Луцькради.

Лебедям мороз не страшний. Їм складніше переносити голод. Кожен рік, як тільки водойми вкриваються кригою, ці королівські птахи покидають насиджене місце в пошуках іншої відкритої водойми. Трапляється так, що не всі пернаті відлітають. Як правило, залишаються лебеді з-поміж первістків, які ще не набралися сили, травмовані, чи хворі. Тоді не байдужі до живої природи люди масово телефонують представникам преси, екологам та кличуть для порятунку птахів працівників МНС.

Лебедям, які залишаються на водоймах, в більшості випадків потрібен не стільки порятунок, як допомога. Як стверджують орнітологи, кровообіг у лебедів відрізняється від людського, тому птахи не мерзнуть навіть за сильного морозу і можуть стояти на кризі, не відчуваючи дискомфорту. Страшним для лебедів є відсутність відкритої водойми, де птахи можуть самостійно добувати собі їжу. На замерзлій водоймі пернатим загрожує тільки голод.

Буває так, що від великого бажання допомогти птахам  люди іноді роблять їм ведмежу послугу. Після годування хлібом лебеді можуть хворіти на ентерит (захворювання слизової оболонки кишок та шлунку), що нерідко призводить до загибелі птиці. А від надмірного корму вони можуть позбутися звички шукати корм самостійно. Знавці птахів та екологи радять ратувати лебедів тільки тоді, коли в цьому виникає потреба (у випадках коли птах травмований, коли не може летіти, чи хворий), або перебуваючи в  ополонці, птах не робить ніяких рухів. Це той випадок, коли пернатий має травмоване крило і примерзає крилами до льоду. Коли лебідь повертається в лунці на різні боки, він у будь-який момент може піднятися у повітря.

Лебеді – птахи кочуючі, а не перелітні. У випадках з трьох і більше особин, стоячих на крижині, скоріше всього птахи відпочивають між перельотами, а відпочивши, перелетять на водойми, що не замерзають. Отож, лебедям мороз не страшний – складніше переносити їм голод. В пошуках корму вони, власне, й кочують. Однак природоохоронці запевняють: лебідь — це дикий птах, і він може сам за себе подбати, тому годувати його не варто.

Орнітологи рекомендують у період морозів підгодовувати лебедів тільки в тому випадку, якщо це сірий первісток, який ще не змінив оперення. Одному такому лебедю достатньо кілограму комбікорму на три дні. Така норма не привчить птаха до штучного годування і не дасть йому загинути в холод. У раціоні птаха може бути зерно пшениці, овес, кукурудза, терті овочі та розмокле у воді сіно. Як стверджують зоологи, основний овоч в зимовий період для лебедя –це  білокачанна капуста. Вона може замінити всі інші овочі.

Аналізуючи минулі роки, можна зробити висновок, що знесилені лебеді дуже рідко падають в полі. В основному вони залишаються на водоймі чи приземляються на подвір’я чуйних людей.

На території Луцької територіальної громади є водойми, що не замерзають. Похолодання, яке прийшло до нас, – тимчасове. Зараз птахам мороз не загрожує. За лебедями на Теремнівському та Кічкарівських ставках в Луцьку ведеться спостереження. В разі погіршення ситуації Луцький зоопарк готовий забрати птахів на перетримку. Окремі чуйні лучани також запропонували свою допомогу та приміщення для тимчасової перетримки лебедів.

Читайте також: У Луцьку запускають флешмоб #врятуй_життя

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024