стрічка

Острозький музей отримає антикоронавірусну допомогу від Українського культурного фонду

29 Грудня 2020, 19:00
612

Наприкінці року Державний історико-культурний заповідник Острога (ДІКЗО) отримав грант від Українського культурного фонду.

Програма «Культура в часи кризи: інституційна підтримка» сприятиме стабільному розвитку галузі культури в часи пандемії та підвищенню конкурентоспроможності малого та середнього бізнесу культурної галузі. Як повідомляють на сайті ДІКЗО, острозький музей отримає 101 426 гривень.

«У цій грантовій заявці ми реалізуємо план заповідника на 2020 рік, незалежно від того, що ми не отримали коштів від вхідних квитків та інших послуг. Тобто, це витрати на операційну та основну діяльність організації за період з жовтня по грудень 2020 року. Вдосконалення базових послуг відповідно до запитів відвідувачів - у пріоритеті планів до кінця 2020 р. Зокрема, ремонт туалету та задоволення нових безпекових потреб відвідувачів музеїв. Такі рішення сприятимуть швидкому виходу інституції з карантину в умовах обмеженого фінансування відповідно до нових правил та запитів відвідувачів», – розповів Андрій Брижук, керівник проєкту, заступник директора з наукової роботи КЗ «Державний історико-культурний заповідник міста Острога».

До слова, впродовж останніх двох років Острозький заповідник активно працює над залученням грантового фінансування.

Зокрема,  у 2019 році реалізовано проєкт «Інтерактивний музей стародруків» від «Малі міста — великі враження» (програма Міністерства культури). Створено нову експозицію Музею книги та друкарства м. Острога з просторовими рішеннями та методами показу колекції. Також, у 2019 р. установа виступила партнером у проєкті «Віртуальний музей спадщини князів Острозьких» за підтримки УКФ, в рамках якого було оцифровано та розміщено у відкритому доступі 20 експонатів.

Це були лише перші кроки діджиталізації колекцій музею. Цьогоріч у заповіднику продовжили процес діджиталізації, так, після тестування в Острозькому замку було запущено аудіогід. Цього ж року було завершено проєкт «Інклюзивний музей в Острозькому замку» за підтримки Українського культурного фонду. У межах проєкту експозиція музею була доповнена низкою тактильних копій експонатів.

Окрім того, було створено путівники музеєм для незрячих, слабозорих та путівник з адаптованим текстом для людей з порушеннями слуху українською мовою. Основне покликання проєкту — зробити доступною для людей з інвалідністю багату історико-культурну та мистецьку колекцію Острозького заповідника.


Острозький замок включать до програми великої реставрації на наступний рік, – Зеленський

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024