стрічка

У Волинському краєзнавчому музеї презентували виставку «Клич нескорених». ФОТО

14 Жовтня 2020, 09:00
940

У Волинському краєзнавчому музеї 13 жовтня відбулася презентація виставки «Клич нескорених».

На виставці представили листівки, заклики, звернення Організації українських націоналістів (ОУН) та Української повстанської армії (УПА). Українське друковане слово було колись ще більш небезпечним, ніж зброя, саме тому і в назві виставки використали слово «Клич». Воно відображає характерне навантаження та зміст цих листівок. Клич – це заклик до боротьби.

Експонати розділені тематичними блоками.

За період з 1941 – 1953 року з’явилися сотня різнопланових листівок ОУН, зокрема, в 1941 році – 49, в 1944 – 94, в 1950 – 53.

Звернення та листівки є різні за форматом: одні – формату А4, на яких зазначили рік та друкарню, інші – короткі, без конкретної дати та без зазначення повстанської друкарні.

Звернення було і до робітників та селян.

Друкарні працювали підпільно, під землею, в криївках, будинках, де не було достатнього освітлення, при гасових лампах. Приміщення не провітрювалися, були «сирі». Проблеми були й з доставкою харчів.


Також заклики друкували російською мовою.

Українські повстанці фактично закликали усіх, навіть партії та комсомол, боротися проти радянської влади.

Кожна з листівок має свою історію. Їх вилучали радянські органи держбезпеки в самих повстанців або ж в українських селян, що їх поширювали.

Портрети теж були такими собі листівками-закликами, а на звороті писали, хто та коли отримав листівку. Кожна з цих листівок бере в собі історію тих людей, що полягли за вільне слово в ті часи.


















Дарина МАРТИНЮК

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024