стрічка

Виплата кредиту –  важливі нюанси для позичальників

29 Липня 2020, 13:29
907

Сьогодні кредити стали невіддільною  частиною сучасного життя.

Під час укладання кредитного договору важливо врахувати усі нюанси. Особливо варто звернути увагу на питання, пов’язані із виплатою позики.

Види виплати кредиту

Незалежно від методу оформлення позики, сьогодні існує дві схеми її сплати – класична та ануїтентна. Перший варіант прийнятний, якщо громадянин взяв довгостроковий кредит у фінансовій установі. У цьому випадку позичальник кожного місяця сплачує тіло позики та відсотки, нараховані на його залишок. Сьогодні більшість банків пропонують клієнтам розрахувати розміри щомісячних платежів, а також взяти кредит онлайн, повідомляє Minfin.com.ua.

Ануїтент виправданий, якщо позика була оформлена у макрофінансовій організації, коли відсотки з самого початку додаються до тіла позики та розділяються на щомісячні платежі. Дострокова виплата ануїтенту не являється вигідною для позичальника. У першому платежі він виплачує відсотки по позиці, а у всіх наступних – основний борг.

Важливі нюанси при виплаті кредиту

Попри тип кредиту, позичальнику варто враховувати декілька важливих нюансів, пов’язаних із погашенням заборгованості. Навіть якщо позика оформлялась онлайн, без присутності клієнта в офісі банку, важливо:

  1. Ознайомитися з графіком виплат, який пропонує фінансова установа. Більшість банків дають змогу позичальникам самостійно обрати варіант оплати кредиту. Графік погоджується до підписання договору. Змінити його можна лише за згодою кредитора.
  2. З’ясувати, чи буде у клієнта можливість виплатити позику достроково з максимальною вигодою для себе, адже низькі відсотки не завжди є показником вигідної пропозиції від банку. 

Оформляючи кредит на карту багато людей купується на так званий «пільговий період» - термін, в який позику можна повернути безвідсотково. Але і тут є багато нюансів. Банки переважно пропонують безвідсотковий кредит на 55 днів.

Але за фактом позику потрібно погасити до 25 числа наступного календарного місяця. Тобто, якщо кредит був оформлений 24 червня, то безвідсотково його можна погасити до 25 липня. А це не 55, а 31 календарний день.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024