стрічка

У Луцьку театр «ГаРмИдЕр» реалізує проєкт «Кострубізми. Кумановський»

09 Липня 2020, 10:00
1222

Театр подав проєкт на розгляд «Українського культурного фонду» в кінці 2019 року. У червні 2020 підписали угоду про співпрацю.

Про це розповіли в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків 8 липня.

Дружина художника Віра Кумановська розповідає, коли взяла до рук оригінали «Кострубізмів», то захотіла, щоб вони були оцінені належною мірою.

«Я чітко усвідомила, що їх можна побачити на сцені. Як побачити – поняття не мала і не маю до сих пір, просто відчувала, що можна зробити модернову візуалізацію того, чим жив Кумановський. Майже рік я шукала способи і людей, які зможуть взятися за реалізацію цього», – зауважує Віра Кумановська.

Завдяки «Українському культурному фонду» тепер це можливо. Дружина митця віддала оригінали сценаристці Руслані Порицькій, яка без жодних запитань теж зрозуміла, що це можна поставити.




«Тепер з нетерпінням чекаю можливості розказати загалу і показати творчість Кумановського», – додає дружина художника Віра Кумановська.

Унікальність проєкту полягає у тому, що вперше світ митця буде відтворений у спектаклі, і вперше такий спектакль матиме жанрову тривимірність: театральну, мультимедійну та перформативну. Сценарій створюється на основі дослідження графічних робіт із серії «Кострубізми» (1992-1993 років), літературних текстів зі збірки «Слід у слід» та біографії художника.

Цей перформенс буде мобільним, що дозволить представляти його в різних просторах. Оживлять відеоряд ілюстрації з текстами, а в сценарну канву ляжуть натхнення самих постановників. Це все презентуєть перш за все у відеоверсії, що дасть можливість транслювати для більш широкого загалу, а також  в живому форматі, який представлять у жовтні.

Велику увагу керівниця проєкту Руслана Порицька надає своїй команді:

Павлу Порицькому – актору, Юлії Варченко – пластиографці, Олександру Загайному – відео дизайнеру, Євгену Манну – композитору та звукорежисеру, Наталці Шепіль – піар-менеджерці, Юлії Яцун – режисерці відеоверсії. Вона каже, що люди – це творці проєкту, і команду вибирали дуже прискіпливо.






Для вдалого початку роботи урочисто розбили тарель із дому Кумановського, а насамкінець зачитали декілька його цитат.

У сучасній українській культурі прикладів «оживлення світу» художника через спектакль дуже мало, і «ГаРмИдЕр» прагне таким чином говорити про знакові імена Луцька.

Стежити за підготовко проєкту можна у соцмережах за хештегом #КОСТРУБІЗМИ, а також на сторінці у фейсбуці «КОСТРУБІЗМИ.КУМАНОВСЬКИЙ».



 

Діана КОСТЮК

ФОТО Ірини КАБАНОВОЇ

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024