стрічка

Що таке градирня та які її переваги

21 Січня 2020, 17:05
9492

Градирні для охолодження води розсіюють значну кількість тепла промислового обладнання, використовуючи атмосферне повітря.

Це робить їх незамінними на нафтопереробних, хімічних та інших підприємствах, теплових і атомних електростанціях, в системах охолодження будівель.

Що таке градирня

Градирня – це система охолодження великої кількості води за допомогою направленого потоку повітря. Необхідність охолодження води виникає в рамках технологічного процесу на виробництві або, наприклад, при використанні чилера з водяним конденсатором. Це підвищує продуктивність системи і економить витрати на електроенергію і воду.

Як працює градирня?

Процес охолодження в градирні відкритого типу відбувається за рахунок часткового випаровування води і теплообміну з повітрям. Вода, яка циркулює всередині системи, надходить в накопичувальний бак, після чого направляється в зрошувачі через головні і вторинні розподільні лінії. Розпорошена тепла вода контактує з холодним атмосферним повітрям, який потрапляє в теплообмінник через спеціальні жалюзі. В результаті холодне повітря і гаряча вода стикаються, що призводить до теплообміну. Охолоджена вода падає в басейн, а нагріте повітря викидається назовні. Після цього вода збирається в резервуар, закачується в систему і прямує на охолодження теплообмінних апаратів або інших приладів, після чого цикл повторюється.

Робота градирні закритого типу заснована на непрямому контакті двох середовищ. Теплообмін відбувається за рахунок обдування атмосферним повітрям конструкції теплообмінника, який представлений ребристими трубками з алюмінію або міді.

Типи градирень

За призначенням градирні діляться на призначені:

  • для промислового застосування;
  • для систем кондиціонування повітря.

Градирні, призначені для охолодження води з високою температурою (до 90 °С), використовуються тільки в промисловості.

За типом конструкції і способом подачі повітря градирні бувають:

  • баштові;
  • вентиляторні;
  • випарні;
  • відкриті;
  • закриті;
  • гібридні;
  • інжекційні;
  • сухі (драйкулери).

Вибір типу градирні залежить від потреб підприємства або комерційного об'єкта в обсязі охолодженої води.

Переваги градирні

Головна перевага використання градирні полягає в зниженні витрат на електроенергію, пов'язаних зі споживанням енергії вентиляторами і побічно циркуляційними насосами. Це дозволяє продовжити термін служби холодильного обладнання, яке працює в набагато більш сприятливих умовах, тим самим знижуючи технічний знос до оптимального мінімуму.

Компанія «Далгакіран компресор Україна» пропонує градирні торгових марок Ангара, CENK, NIBA і драйкулери Lu-Ve з професійною установкою, наладкою і обслуговуванням.

 

Коментар