стрічка

Ковель на світлинах 100 років тому

14 Жовтня 2019, 15:38
Вокзал у Ковелі часів Першої світової війни 4859
Вокзал у Ковелі часів Першої світової війни

В одному із відкритих Інтернет архівів вдалось знайти цікаві світлини часів Першої світової війни, які показують, який вигляд мали вулиці та будівлі в Ковелі у той час.

Фото зробив чеський фотограф, під час перебування в місті австро-угорської армії.

На одній із світлин можна впізнати легендарний ковельський вокзал, який, на жаль, знищили. Знаємо, що побудували його у 1907 році. Автором проекту вокзалу був відомий архітектор Олександр Вербицький. Будівля розташовувалася на висоті другого поверху, мала зали для пасажирів 1-го, 2-го і 3-го класів. Станцію Ковель вважали однією з шести кращих у царській Росії. Для вокзалу характерні риси модерну, проте його зруйнували у Другій світовій війні.

В роки І світової війни відбулась Ковельська битва (1916) — контрнаступальна операція військ австро-угорської та німецької армій проти російської імператорської армії в районі Ковеля в ході Брусиловського прориву Південно-Західного фронту на Східному фронті за часів Першої світової війни.

Внаслідок битви Південно-Західний фронт остаточно втратив стратегічну ініціативу та подальші спроби генерала Брусилова вести наступ на Ковель не дали результату.






Вокзал у Ковелі
Вокзал у Ковелі

 

                                                                                     

Тетяна Яцечко-Блаженко

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024