стрічка

Відомий волинський картопляр продає нові сорти бульби. ФОТО

22 Серпня 2019, 13:55
Володимир Шегедин з сином Миколкою 5474
Володимир Шегедин з сином Миколкою

На Дні поля у фермерського господарства «Шегедин» картоплярів, підприємців аграрного бізнесу та усіх, хто любить картоплю, ознайомили з новими сортами бульби та технологіями вирощування.

Захід вже став традиційним на Волині. Проводили цьогоріч його дев’ятий раз. У першій половині дня провідні фахівці у галузі розповіли, як правильно вирощувати, захищати та зберігати картоплю. В другій половині дня поїхали на поле, аби подивитися на врожай господарника.

1




Картопляр і власник підприємства Володимир Шегедин роздавав картоплю всім охочим за одну гривню. Присутнім розповідали про кожен сорт, а тоді, хто бажав, набирав собі досхочу.

«Йдіть копайте, що накопаєте, теж ваше», – наголошував господар Володимир Шегедин.

Цьогоріч Володимир Шегедин закупив з Голландії 5 нових сортів картоплі. Деякі з них уже вирощують в Україні, а на Волині вперше. Садять картоплю на господарстві в будь-якій послідовності білоруською саджалкою.






1

Фермер детальніше розповів про кожен нідерландський сорт картоплі.

Зокрема, сорт «Леді Клер» дуже відомий. Середньоранній. Таку картоплю в основному переробляють на чіпси. Вона середнього розміру та жовта.

«Якщо хочете співпрацювати з переробними підприємствами, то цей сорт вартий уваги. Особливістю чіпсового сорту є те, що картопля не росте велика і не темніє при смаженні. А також має багато поживних речовин», – зазначив Володимир Шегедин.

«Оркестра» – столовий сорт, середньостиглий.

«Музика» теж столовий сорт, середньостиглий. Цього року хороша «музика» вродила, як то пісня.

«Леді Анна» – середньостиглий сорт, видовжений, за словами Володимира Шегедина, дуже гарно цвіте. Призначений цей сорт для виробництва картоплі-фрі. Має багато поживних речовин і не темніє при смаженні.

«Мелоді» – сорт пізній, столовий. Картопля жовта. До 15 картоплин під кущем. Крупна, родить гарно.

«Хочу вразити вас насінням, а не розміром картоплі. Інакше, я б садив рідко, і картопля росла б більша. Показував би тоді вам буряки, а не картоплю. Але я займаюся насінництвом», – наголосив Володимир Шегедин.

Читайте також: Професійний картопляр з Торчина продавав «скільки влізе» насіннєвої бульби за гривню





Окрім голландських сортів, на господарстві «Шегедин» вирощують  інші сорти на насіння: «Моцарт», «Дельфіне», «Арізону», «Еволюшн», «Люсю» та «Рів’єру».

Картопля «Дельфіне» столова. Відрізняється від усіх інших сортів смаковими якостями та зовнішнім виглядом. Вона темно-червона, овальної форми, достатньо велика та смачна.

«Еволюшн» – високоврожайний столовий сорт картоплі. Стійкий до парші та вірусних захворювань. Має добрі смакові якості.

«Арізона» – високоврожайний ранній сорт столового призначення. Володимир Шегедин каже, що це найродючіший сорт картоплі. Гарно зберігається.

«Моцарт» – смачний сорт картоплі, стійкий до стресу. Гарно «родить».

«Рів’єра» – надранній високоврожайний сорт столового призначення з привабливою шкіркою. Він стійкий до вірусних захворювань. Ця картопля потребує контрольованого внесення азотних добрив для хорошого зберігання.




1


Сорт «Люся» також високоврожайний та червонобульбовий. Столовий. Відрізняється від інших сортів смаковими якостями, але не дуже добре зберігається.

«Всіх турбує те, що подорожчала картопля. Але, дай боже, щоб вона не дешевшала. Бо ті, хто вирощує її, має можливість в цьому році компенсувати той недобір, що був у попередні роки, коли кілограм бульби коштував 2 гривні. Картопля – це другий хліб Волині. Дякую за роботу Володимиру Йосиповичу. Небагато в області є людей, які грамотно, кваліфіковано займаються картоплею. І досягають висот в картоплярстві», – зазначив директор департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко.







Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024