стрічка

Чудотворній іконі, що зберігається в селі на Волині, виповнюється 265 років

29 Червня 2019, 13:07
Стародавня чудотворна ікона Божої Матері Пулганівської 1950
Стародавня чудотворна ікона Божої Матері Пулганівської

Стародавня чудотворна ікона Божої Матері Пулганівської, яку місцеві мешканці називають «промінським дивом», налічує 265 років з моменту її написання.

Вона зберігається у Свято-Михайлівському храмі села Промінь. Місцеві образ шанують, вірячи, що він захищає і оберігає. Про це йдеться на сайті Боратинської громади. 

Існує легенда, згідно якої ікони сама вибрала собі храм.

«Парафіяни разом зі священниками з різних сіл приходили, щоб забрати чудесний образ до свого храму. Ікона щоразу або зникала, коли до неї підступали, або якимось дивом з церкви поверталась на те ж саме місце. І лише коли прихожани Пілганова принесли її у Свято-Михайлівський храм, вона там і залишилися. Розповідають, що тоді на стіні над іконою з’явилося зображення великого ока. За іншими переказами, люди почули у церкві слова Богородиці. Ніхто не може достеменно пояснити значення тих слів. Можливо, це було передбачення страшних подій, які зараз відбуваються на Сході України. Такі передбачення лякають і водночас вселяють віру в заступництво Пресвятої Богородиці», – звучить легенда.

Мешканці вважають образ оберегом села, який захищав храм під час світових воєн. Щоправда, місцеперебування оригіналу наразі невідоме, у Промені вже три століття поспіль зберігається копія. Написана вона була ще у 1754 році на замовлення Дмитра та Параскеви Дармовіс. Стан ікони, зображення та зміст житійних клейм свідчать про її історичну цінність. Ікона відноситься до малярської класики Волині і виготовлена, швидше за все, місцевими майстрами.

1

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024