стрічка

На Ковельщині у старовинному костелі відбулася міжконфесійна служба. ВІДЕО

22 Травня 2019, 14:47
На Ковельщині у старовинному костелі відбулася міжконфесійна служба 1587
На Ковельщині у старовинному костелі відбулася міжконфесійна служба

У Голобах відбулася міжконфесійна служба.

Про це йдеться у сюжеті «UA:Волинь».

Костел святого архангела Михайла у селищі Голоби – одна із найстаріших сакральних пам’яток Волині. Він був зруйнований на початку 17 століття, потім розбудовувався впродовж чотирьох століть. З початку 18 століття цей храм став центром місцевої римо-католицької парафії. Відтоді і до Другої світової війни ним опікувалися місцеві дідичі. У пам’ять про них опіку нині у храмі відбулася урочиста молитва. На подвір’ї місцевої святині відбулася міжконфесійна зустріч, зібралися нащадки голобських родів, науковці, громада.

86-річний житель Голоб Віктор Максимчук, ще працюючи в школі, досліджував  400-літню історію костелу святого архангела Михаїла. Розповідає, що в часи Перщої світової війни австро-угорці зруйнували храм.

«Це був 17 рік, коли тут стояв штаб. Прорив Брусилова про ходив по Стоході, а штаб знаходився тут. За Стохода обстрілювали. Це був прицільний об’єкт. То вони самі підірвали, а потім його відновили», – каже Віктор Максимчук.

 

1

 

Людмила Садова – одна із п’яти нинішніх прихожан римо-католицького костелу в Голобах, каже: до 1939 року в приході було більше чотирьох тисяч людей.

«Під час комунікації при радянській владі зберігали сіль і через це храм дуже був зруйнований», – розповідає Людмила Садова.

У 1992 році селяни повернули костел громаді, розповідає місцева жителька Надія Андросюк.

«Ми зібрали більше, як 10 підписів. На протязі 4 років не віддавали костелу. Служба в хаті перетворювалася на капличку», – говорить Надія Андросюк.

Напередодні у Голобах він презентував цю збірку. Розповідає: торік побував тут у складі наукової експедиції. Тоді і виникла ідея описати історію та прикрасити костел гербами тих родів і осіб, які опікувалися ним майже чверть тисячоліття, з початку 18 століття до початку Другої світової війни.

«Йдеться про Ярузельських, Потоцьких, Божидар-Подгороденських, графів Ронікер, Подлєвських, Мяновських. Тут є цікавий момент. Оці всі роди. Це 8 років. За 250 років Голоби жодного разу не були продані. Ці люди потрапили сюди завдяки родинним зв’зкам. 8 різних родів, які становлять одну родину», – каже кандидат історичних наук, автор збірки про костел в Голобах (м. Біла Церква) Євген Чернецький.

У Голобах відбулася урочиста служба. На стінах – герби родів. Їх авторка – художниця із міста Біла Церква Алла Преображенська-Ронікер. Розповідає: вона  нащадок Ронікерів та інших родів, що мешкали та відновлювали костел у Голобах.

«Це предки починаючи з Ярузельських і бабуся мого папи Марія-Кароліна графіня Ронікер, в браке вона Подлевська і Мяновська», – художниця (м. Біла Церква), нащадиця  Алла Преображенська-Ронікер.

У Голобах є представники різних конфесій. Люди зібралися на подвір’ї костелу. Щороку до одного із найстаріших храмів Волині приїздить Янек Кміта із Польщі. Голобським школярам розповідає історію своєї родини.

«В цьому костелі мій дід Микола Кміта був органіст. Так він виглядає. Він тут мав маєток у Дарівці», – каже Янек Кміта з Польщі.

«Одне із завдань держави – відновлювати такі пам’ятки історії та архітектури», – каже гість із Києва Станіслав Маляр.

«Окрім костелу є маєтки. Костел з’єднаний підземними ходами із маєтками, кладовищем. Ці пам’ятка є привабливими для туристи. А якщо в такому містечку як Голоби будуть туристи¸ то ці міста будуть розвиватися», – додав Станіслав Маляр з Києва.

 

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024