стрічка

Як бізнес, наука та влада спільно можуть підвищити економіку в області

22 Квітня 2019, 19:15
Як бізнес, наука та влада спільно можуть підвищити економіку в області 1335
Як бізнес, наука та влада спільно можуть підвищити економіку в області

У Луцьку місцеву владу, науковців і бізнес вчили, як знайти спільну мову та досягти позитивного результату завдяки смарт-спеціалізації, та як вона працює.

Про це говорили під час круглого столу «Cмарт-спеціалізація: результат співпраці влади, бізнесу та науки» у Волинському Центрі розвитку місцевого самоврядування.

Директор Волинського центру розвитку місцевого самопідвищити економіку в областіврядування Анатолій Пархом’юк розповів, що у Волинській області понад 15 громад мають вже стратегії розвитку. З десятьма працюють зараз, а також багато об’єднаних громад мають намір зробити й собі стратегії розвитку.

«Перспектива створення нової чи внесення змін до стратегії розвитку Волині на 2021-2027 роки передбачає, що ця стратегія має бути зроблена у відповідності до тієї методики, що є сьогодні затвердженою Законом. Нещодавно керівництво Міністерства регіонального розвитку озвучило тезу, що регіони отримають фінансування на здійснення своїх стратегічних планів тільки в тому випадку, коли стратегія розвитку регіону відповідатиме нормативним документам. А це означає, що смарт-спеціалізація має бути присутня в цій стратегії», – пояснив Анатолій Пархом’юк.

Директор інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук зазначив, що смарт-спеціалізація – один із важливих моментів, по яких працює Європейський Союз. У них це обов’язковий документ, без якого регіон не може отримувати коштів зі структурних фондів Європейського Союзу. Смарт-спеціалізація дає можливість використовувати на практиці багато інструментів, які працюють в ЄС.

«Тема є актуальною на сьогоднішній день. Зараз якраз відбувається напрацювання стратегій розвитку об’єднаних громад Волині. Тому смарт-спеціалізація – це важливе питання, яке може розвивати взаємодію науки, влади та бізнесу. На сьогодні є основа бачення наступного трирічного розвитку. Якщо подивитися на карту, то в кожному районі є точки, де є високий рівень економічного розвитку. Дуже активно розвиваються об’єднані територіальні громади. Волинська область показує хороший приклад, коли громади об’єднуються між собою, щоб спільно добиватися тих чи інших цілей. Смарт-спеціалізація дозволить, можливо, швидше досягнути кращого ефекту. Волинь має підґрунтя, щоб скористатися цим інструментарієм», – поділився заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук.

Заступник голови Волинської обласної ради Роман Карп’юк також зауважив, що облрада зацікавлена у взаємодії всіх структурних підрозділів, всіх громад для досягнення максимального результату. «І якраз смарт-спеціалізація дасть змогу більш ефективно працювати», – наголосив Роман Карп’юк.

А заступниця директора департаменту економічного розвитку при Волинській ОДА Вероніка Бальбуза додала, що в 2019 році ОДА спільно з обласною радою та громадськими об’єднаннями розпочинає величезну роботу по розробці стратегії на 2021-2027 роки.

«Ми повинні виокремити основні пріоритетні напрямки, по яких розвиватимемося далі. Відповідно до нормативно-правових актів передбачених Кабміном, одним із таких напрямків повинна бути смарт-спеціалізація. Тому наше головне завдання знайти родзинку нашої області, аби зробити її конкурентно спроможною», – сказала Вероніка Бальбуза.

За словами Ростислава Томенчука, смарт-спеціалізація – розумний підхід до визначення сильних конкурентних сторін. Це виключно поєднання сильних сторін того, що у вас працює та інноваційний розвиток економіки за участю трьох ключових елементів: влади, науки та бізнесу. Потрібно спробувати знайти комунікацію між цими трьома учасниками.

Смарт-спеціалізація – це розвиток інновацій шляхом стимулювання бізнес-середовища; інтегрована та локальна стратегія економічної трансформації регіону; індивідуальний підхід та конкурентні переваги; політична підтримка та інвестиції для ключових регіональних пріоритетів; заохочення стейкхолдерів до участі в регіональному розвитку; смарт-спеціалізація включає ретельний моніторинг і систему оцінювання.

З допомогою смарт-спеціалізації, каже Ростислав Томенчук, можна знайти спільне між тим, що роблять наука, влада та бізнес. Смарт-спеціалізація дає можливість не перетягувати ковдру, а знайти якісь унікальні рішення, в яких будуть зацікавлені всі троє учасників. Це полілог між трьома учасниками, які між собою не спілкуються ніяк.

«Якщо у вас є смарт-спеціалізація, але туди не втрапило велике підприємство, що приносить найбільший ВВП в області, то нічого страшного. Тобто не намагайтеся в своїй смарт-спеціалізації вставити те, що у вас працює й так добре», – наголосив Томенчук.

Смарт-спеціалізація складається з кількох етапів. З аналізу даних, які є обов’язковим і важливим етапом для початку визначення пріоритетів смарт-спеціалізації. Він визначає економічний, інноваційний і науковий потенціал області.  Складається з двох етапів: кількісного та якісного аналізу. Також смарт-спеціалізація складається з її розробки та впровадження в життя: встановлення узгодженої політики та плану дій, впровадження системи моніторингу т оцінки.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024