стрічка

Головний комунальник селища Локач розповів про свої напрацювання на посаді

22 Березня 2019, 09:23
Олег Джура 1460
Олег Джура

Від ефективної та злагодженої роботи житлово-комунального господарства значною мірою залежить життєдіяльність населеного пункту. Вивіз сміття, благоустрій територій, забезпечення безперебійного водопостачання та водовідведення – це ще далеко не весь обсяг робіт, який нині лягає на плечі Локачинських комунальників.

Як працюється цій службі в нинішніх умовах і чи завжди вдається виконувати поставлені завдання – про це та інше в інтерв’ю нашому кореспонденту розповів напередодні професійного свята начальник Локачинського ВУЖКГ Олег Джура.

Пане Олеже, незабаром буде півроку, як ви очолили місцевий комунгосп. Якими були перші кроки на цій відповідальній посаді?

– В роботі для мене особливо нічого не змінилось, бо раніше тут працював інженером. З усіма нюансами, що стосуються комунальної сфери, добре знайомий. Разом з колегами виїжджав на аварійні роботи, координував їхні дії в різних ситуаціях. А щодо перших кроків, то таким собі «бойовим хрещення» для мене став благоустрій селища до святкування 510-ї річниці Локач. Наша служба тоді працювала в посиленому режимі. Також робили усе можливе, аби люди не відчули дискомфорту в осінньо-зимовий період. До слова, цьогоріч на посипку вулиць пішло близько 80 тонн піщано-сольової суміші – як загалом за три попередні зими. Вже за мого керівництва розпочали й модернізацію вуличного освітлення: перші три сучасні ліхтарі встановлено на алеї, яка з’єднує автостанцію з вулицею Миру.

– Ви якось наголошували, що сучасні технології з освітлення й надалі впроваджуватимуться в нашому селищі.

– Плани активно втілюються в життя. Триваліший термін експлуатації LED-ламп, реальна економія електрики при їх використанні, якісніше освітлення – це фактори, які зобов’язують нас йти в ногу з часом. І ми це успішно робимо. Оцінивши переваги енергоощадних освітлювачів, встановили 9 таких ще на вулиці Незалежності, понад 10 – на Івана Франка та кілька на стежині, що перпендикулярна цій вулиці, 4 – на Героїв Майдану. А до Великодня плануємо таким чином освітити й головну вулицю селища – Миру. Для цих потреб вже закуплено 24 ліхтарі.

– Знаю, що нещодавно комунгосп придбав й агрегат, що дозволяє переробляти обрізки дерев.

– Такий подрібнювач у нас з’явився наприкінці минулого року. Працює на базі трактора МТЗ-82, перерізуючи навіть гілки в діаметрі до десяти сантиметрів. Потреба у його придбані дійсно була. Раніше після обрізки дерев (в райцентрі такі планові заходи проводяться часто) відходи доводилось спалювати просто неба. Нині ж складуємо гілля у спеціально відведеному місці і переробляємо, використовуючи його пізніше як готові дрова для твердопаливних котлів. Чимало працівників комунгоспу, згідно з попередніми заявами, вже отримали таке паливо. Плануємо реалізовувати його за помірними цінами і для місцевого населення. До слова, вартість 4 метрів кубічних обрізків, а це добре навантажений ГАЗон – 1748 гривень.

– Жителі селища продовжують нарікати на перебої з водопостачанням. Особисто ви, вже як керівник, приймали якісь заходи для вирішення цієї болючої проблеми?

– Попри те, що влітку на одному із водозаборів було замінено насос на потужніший та центральну трубу, що з’єднує його з водопроводом, ситуація, на жаль, істотно не змінилась. Слід розуміти, що корінь цієї проблеми – в нераціональному використанні води населенням. Деякі люди і далі наповнюють копанки, надміру поливають грядки, здійснюють незаконні врізки у водопровідну мережу. На усі ці потреби, зрозуміло, ресурсу свердловини, яка була пробурена ще в 50-х роках, не вистачає. В результаті й маємо малий тиск води в багатоквартирних будинках. Аби ці негаразди були менш відчутні, нещодавно вулицю Підзамче перекинули на обслуговування з іншого водозабору. Попередньо велася мова про необхідність промивки свердловини. Як на мене, це єдиний дійсно ефективний метод вирішення проблем з водопостачанням. І хоча відповідні роботи дороговартісні, ми вже почали закуповувати необхідні матеріали для їх проведення.

– Роботи в комунгоспу вистачає, а робочих рук?

– Попри складнощі, якось справляємось. Жодних скорочень штату не проводилось. І такого навіть в задумі не було, бо колектив дійсно згуртований й дисциплінований. Окрім мене, нині у нас працює три бухгалтери, два майстри та півтора десятка працівників обслуговуючого персоналу, дев’ять з яких є на роботі щоденно.

– Дякую за розмову.

     Павло КОСТЮЧКО. Фото автора

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024