стрічка

Єпископ Харон, якого не пустили в Україну, має «горохівський» паспорт

14 Лютого 2019, 14:32
Гедеон (Юрій) Харон 5300
Гедеон (Юрій) Харон

Прикордонники у аеропорті «Бориспіль» не пропустили єпископа УПЦ МП Юрія Харона в Україну і він вилетів у Франкфурт. 

Юрій Харон скандально відомий настоятель «Десятинного монастиря» УПЦ МП на території Національного музею історії України. 

Цю культову споруду зводять поруч зі старовинним фундаментом на території національного заповідника без жодних дозвільних документів. Офіційно будівлі, які називають «монастир» мають статус тимчасової архітектурної форми (МАФ), тобто аналогічний статус мають кіоски.

У травні 2018 років Район.Горохів повідомляв, що народний депутат України Ігор Луценко опублікував інформацію про фальшивий український паспорт Юрія Харона, який нібито видали у Горохові.

Детально читайте у матеріаліСкандальний намісник «Десятинного монастиря» має фальшивий паспорт «з Горохова» 

Фотокопію паспорт опублікував народний депутат Ігор Луценко
Фотокопію паспорт опублікував народний депутат Ігор Луценко

А 13 лютого 2019 року прикордонники у столичному аеропорті «Бориспіль» не пропустили Харона в Україну, заявляючи, що у нього є громадянство кількох країн. Переповідаємо цю епопею за матеріалами видання «Українська правда». 

Прес-секретар Держприкордонслужби Олег Слободян зазначив, що 13 лютого, близько 18.00, в аеропорту Бориспіль, під час оформлення пасажирів рейсу, які прибули з Франкфурта, виявлено громадянина України Юрія Харона.

«Відносно даного громадянина прикордонники виконали доручення одного із правоохоронних органів та вилучили його український закордонний паспорт, оскільки у даної особи є громадянство кількох країн. Крім цього, в ході подальшої співбесіди виявилося, що даний громадянин займається Антиукраїнською пропагандою та є активним адептом «РУСКОГО МИРА», – розповів речник.

Після цього з Хароном почали працювати правоохоронні органи. За результатами роботи буде прийнято рішення щодо подальших правових дій.
Водночас сам священик УПЦ МП заявив, що його не впустили нібито через скасоване громадянство.

«Я перебуваю в аеропорті «Бориспіль» на паспортному контролі, де мене не впустили, мотивуючи тим, що громадянство скасовано, недійсне, хоча 15 днів назад я вилітав і ніяких проблем не було, ніяких рішень судів не було, ні рішення президента не було, просто мотивуючи, тим, що мій паспорт нібито був загублений, але заяв я не давав. Релігійний політичний тиск і свавілля, яке сьогодні відбувається в Україні», – стверджує Юрій Харон.

Наступного дня 14 лютого речник Держприкордонслужби Олег Слободян повідомив, що єпископ Української православної церкви Московського патріархату Гедеон, якого напередодні не пустили в Україну, полетів назад у Франкфурт.

Також прихильники Гедеона на його сторінці у Facebook заявляють, що паспорт єпископа нібито забрала СБУ на контролі і склала протокол про втрату.
Згідно з протоколом, який також виклали у соцмережі, закордонний паспорт на ім'я Юрія Харона вилучили, оскільки він перебуває на обліку втрачених, викрадених, оголошених недійсними. 

«Сьогодні вранці, о 6:30, Юрій Харон (єпископ Гедеон) вилетів зворотнім рейсом до Франкфурта. Вилетів самостійно, без примусу, в доброму здоров'ї та гуморі. Обіцяв повернутися)», – написав Слободян.

Разом з тим на сторінці Харона у Facebook з'явилося повідомлення, «що владику депортували в США».

«Вели до літака озброєні автоматники як злочинця», – йдеться в повідомленні.

У СБУ «Українській правді» повідомили, що ніяких паспортів вони не вилучали.

«Ми нічого не вилучали. Це не компетенція СБУ. Ми повідомили прикордонників, що, за нашими даними, у цього громадянина є паспорти трьох країн, і він ними всіма користується. Далі – це компетенція прикордонників», – повідомила речниця Олена Гітлянська.

Речник Держприкордонслужби Олег Слободян підтвердив, що у Харона вилучили паспорт, оскільки він значився серед недійсних.  

За даними BBC News Україна, позбавлення громадянства єпископа Гедеона не пов'язане з цим судовим розглядом, а скоріше - зі скандалом навколо законності побудови Десятинного храму у Києві. Також видання повідомляє з посиланням на Олега Слободяна, що  на рейс зі США єпископ реєструвався за паспортом громадянина США. Ще BBC News Україна з посиланням на речницю СБУ Олену Гітлянську пише, що спецслужба отримала інформацію про наявність у єпископа громадянств України, Росії та США. Тому як громадянину іншої країни йому була оформлена заборона на в'їзд. 

Закордонний паспорт Харону видали у ФР
Закордонний паспорт Харону видали у ФР

На сайті УПЦ МП заявляють, що недопуск в може бути пов'язаний із тим, що у США єпископ Гедеон виступав у Конгресі й «розповідав про факти дискримінації канонічної церкви владою України».

Єпископ позивався до Верховної Ради через підтримку депутатами звернення президента Порошенка про надання Томосу про автокефалію Православній церкві в Україні. Розгляд цього позову Верховний суд України розпочав у січні 2019 року.

В офіційній біографії єпископа Гедеона (Юрія Харона) зазначається, що він є уродженцем Одеси, у 2000 році закінчив Київську духовну семінарію. У 2018 році рішенням Синоду УПЦ МП Юрія Харона обрали єпископом Макарівським та вікарієм Київської митрополії.

Читайте також: Лютий Томос: як і чому на Волині парафії йдуть в ПЦУ  

Коментарі
14 Лютого 2019, 21:22
наслідки для папуасів будуть. США не дозволяють так поводитись зі своїми підданними. <br/>гугліть краще інфу, закордонний паспорт йому видавали теж у США.
17 Лютого 2019, 16:14
Женя, то ти?
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024