стрічка

В Україні знімуть фільм про Лесю Українку

08 Грудня 2018, 11:05
Роль Лесі Українки у фільмі зіграє молода актриса Дар'я Полуніна 4850
Роль Лесі Українки у фільмі зіграє молода актриса Дар'я Полуніна

Про життєвий шлях Лесі Українки знімуть фільм.

Про це повідомляється на сторінці фільму «Леся Українка. Узлісся» у Facebook.

Байопік з робочою назвою «Узлісся» – це біографічна розповідь про долю найвідомішої української поетеси та письменниці Лесі Українки. Кінострічка представляє історію життя великої жінки з ранніх років до останніх днів. Дві реальності – повсякденне життя і внутрішній світ самої Лесі – тісно переплітаються і відображають всі ключові повороти її долі.

Креативний продюсер та автор ідеї фільму – Юлія Сінькевич (JS Films, генеральний продюсер Одеського міжнародного кінофестивалю). Співпродюсер – Марія Москаленко (FX FILM Georgia). Автор сценарію і учасниця ScripTeast – Олександра Лавренчук (автор кількох поетичних збірок та сценаріїв для телепроектів). Режисером байопіку про Лесю Українку стала грузинська кінорежисерка, сценаристка і композиторка Нана Джанелідзе.

За словами Юлії Сінькевич, задум зняти фільм про Лесю Українку виник спонтанно, коли вони разом з Марією Москаленко проїжджали повз Сурамі, де померла поетеса. 

«Мені здавалося, фільми про долю Лесі Українки повинні існувати, а тема лежить на поверхні. Але вивчаючи безліч матеріалу, що присвячений творчості поетеси, я зрозуміла – про неї практично немає кінострічок. Єдина ігрова «Іду до тебе» була знята в 1971 році. Але ж Леся Українка - не тільки одна з ключових фігур української культури, а й сильна жінка. І тоді ми вирішили, що цей сюжет є актуальним і він обов'язково повинен бути живим, а не стереотипним. Ми хочемо створити фільм, в котрому Леся розкриється як жива людина зі своїми слабкостями й емоціями», – говорить Юлія Сінькевич.

Проект «Леся Українка. Узлісся» переміг у конкурсі Українського культурного фонду та зайняв перше місце серед проектів міжнародної співпраці в категорії «Аудіовізуальне мистецтво» та третє місце серед усіх міжнародних проектів. 12 вересня між компанією Джей Ес Філмс та Українським культурним фондом було підписано грантову угоду про підтримку проекту.

Роль Лесі Українки у фільмі зіграє молода актриса Дар'я Полуніна

Наразі команда фільму завершила зйомки тізеру, де Дар'я вже втілила образ Лесі Українки. Акторка каже, що весь масштаб байопіку про Лесю Українку усвідомила тільки під час зйомок.

«До цього образ Лесі був для мене дуже хрестоматійним. Після того, як я почала занурюватись у її життя, мені навіть, стало страшно, від того, якою величною була ця жінка. Адже я – така маленька людина у порівнянні з нею – як я повинна це передати? Чим далі, тим більше я розумію, якою живою, чутливою та величною вона була. Дуже хочеться, щоб про це дізналися усі», – каже Дар'я Полуніна.

 




 

Креативна продюсерка фільму Юлія Сінкевич впевнена, що Даша – унікальна акторка. 

«Насправді, я бачила Дашу у декількох фільмах, а також у промо-відео Одеського кінофестивалю 2018, але ідея спробувати її на цю роль виникла абсолютно спонтанно. Мені трапились її фото й то була миттєва реакція – це ж вона, Леся Українка! В ній є все, чого ми шукали – інтелігентність, талант, аристократизм, краса, глибинне розуміння особистості Лесі Українки – і головне інтелект, адже грати таку складну роль може лише дуже освічена людина. Буде дуже цікаво», – каже Юлія Сінкевич.

Режисер байопіку Нана Джанелідзе каже, що одразу, як побачила Дар'ю, сказала, що цю роль повинна виконувати вона.

«Даша зразу мене зачарувала – в неї є щось привабливе, не класичне, але вражаюче, неземна краса. Усі, про кого я думала до цього, разом щезли поряд з нею. Ще на репетиціях вона змогла звільнити свою внутрішню силу та зробила образ Лесі тривимірним, дуже добре влилася у ту епоху. Я вважаю, що вона - актриса, у якої велике майбутнє», – каже Нана Джанелідзе.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024