стрічка

Медіа зманіпулювали словами Уляни Супрун

14 Березня 2024, 12:10
Медіа зманіпулювали словами Уляни Супрун БЛОГ 3294
Медіа зманіпулювали словами Уляни Супрун

Декілька українських медіа поширили матеріали, які викривляли слова колишньої виконувачки обов'язків міністра охорони здоров'я Уляни Супрун. А деякі навіть приписали їй те, чого вона не казала.

Тексти вийшли 8 березня.

У публікаціях йдеться, що ексчиновниця начебто звинуватила українських антикорупційних активістів у затримці допомоги США. При цьому деякі медіа, навіть вказали конкретне прізвище, голови ГО «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна та назви певних організацій. А видання «Informator» та «Meta.ua» прямо в заголовках стверджують, що ексміністерка звинуватила саме Шабуніна.

Статті також містять об'ємні цитати, які інколи прямо видаються за слова Супрун й дуже різко та емоційно критикують активістів-антикорупціонерів. Як-от у статті тих же «Інформатора» чи «Meta.ua».

Видання «УНІАН» винесло фальшиву цитату у заголовок:

В інших випадках власні конкретні припущення автора статті неналежно відділяються від слів ексчиновниці. До такого прийому вдалися, наприклад, в «УНІАН».

У більшості публікацій в уста Супрун також «вклали» наратив, про гранти. Мовляв, антикорупціонери спеціально «очорняли» українських посадовців задля власного збагачення.

У цьому наративі простежується явна антиамериканська риторика про так званих «грантоїдів» Заходу. Мотив, що певні активісти за гроші США, Великобританії та ЄС шкодять власній державі не новий. Але більш притаманний російській та проросійській пропаганді.

Найдалі в цьому пішли в «Радіо Терек» й приписали ексчиновниці цілу цитату, переповненою нехарактерною їй навколокримінальною лексикою.

Тут медикиня вже нібито прямо звинувачує президента США Джо Байдена та його сина Гантера.

Ідею про нібито незаконне збагачення останнього нерідко використовують політичні опоненти його батька в самій Америці. Зокрема, у 2019 відкрити розслідування, щоб вплинути на результати президентських виборів у США вимагав у дзвінку до Зеленського тодішній хазяїн Білого дому Дональд Трамп.

Це в результаті навіть призвело до першої спроби його імпічменту. В останні роки існування мотив був популярний і у медіа пов'язаних із кумом Путіна Віктором Медведчуком. Така риторика явно не відповідає публічному іміджу ексочільниці МОЗ, яка народилась й більшу частину життя прожила в США. В Україні вона була відома своєю боротьбою із медичними міфами.

Що ж насправді сказала Уляна Супрун?

Усі перечислені ЗМІ посилаються на інтерв’ю Уляни Супрун українській журналістці та відеоблогерці Юлії Бориско. У авторській ютуб-програмі «Жовті кеди» медійниця бере інтерв’ю із цікавими, на її думку, особами. Випуск за участі Супрун вийшов на каналі ще 2 березня. У ньому ексглава міністерства охорони здоров'я справді критикує українських антикорупціонерів. Ось пряма цитата, яку, до речі, медіа-маніпулятори також подали (у відео від 39 хвилини):

«Наші організації їздили туди й казали: всі корумповані й в Україні треба все змінювати, все - корупція. Тоді починається повномасштабка і ті самі люди їдуть у Вашингтон і кажуть: давайте нам все. А там кажуть: чекайте, ви ж найбільш корумпована країна, ви самі нам казали не довіряти вашим урядовцям, а тепер ви хочете, щоб ми їм довіряли. Що тут відбувається?»

І це все. Більше Супрун на цю тему нічого не говорила.

Як видно ні конкретних прізвищ антикорупціонерів, ні звинувачень на адресу президента США та його сина, ні наративу про гранти вона не згадувала. Ба більше, в оригінальному відео медикиня пояснила, що сенс такої закордонної діяльності активістів, на її думку, свідчило про брак впевненості українців в собі. 

Також вона каже, що ті ж люди після початку вторгнення просили надати зброю. Це кардинально розходиться з мотивом про «корисливих грантоїдів» із попередніх матеріалів.

Ще одна важлива деталь, яка стає зрозуміла з цитати – у ній ексчиновниця не говорить про теперішню ситуацію, а про «10 і більше років». Супрун не стверджує, що нинішні розмови про корупцію в Україні стали причиною блокування допомоги саме зараз. Навпаки, у тому, що відбувається зі зброєю тепер вона, як і багато експертів, звинувачує експрезидента США Дональда Трампа та вплив російської пропаганди. 

Тобто медіа неправильно подали цитату Супрун, додавши непотрібні припущення, а то й відверту неправду. В цьому зокрема можна побачити порушення одного з елементарних журналістських стандартів розділення суджень та фактів.

Варто зазначити, що маніпулятивні публікації в українських медіа з'явились напередодні повідомлення антикорупційного активіста Віталія Шабуніна про відкриття проти нього кримінальних проваджень. Державне бюро розслідувань звинувачує главу ГО «Центр протидії корупції» в ухиленні від військової служби та підробці документів.

Сам активіст свою вину заперечує. А відкриті провадження пов'язує із впливом заступника глави Офісу Президента Олега Татарова та скандального судді Павла Вовка. Ці особи тривалий час фігурували у розслідуваннях «Центру протидії корупції».


Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024