стрічка

Батьківщина-Мати може стати зразком зміни орієнтирів

09 Серпня 2023, 11:52
Батьківщина-Мати БЛОГ 6689
Батьківщина-Мати

Монументальна скульптура почала турбувати місцевих реформаторів саме тоді, коли розпочалися роботи по заміні радянського герба на Тризуб. Вже й пропонують взагалі знести цей памʼятник, який, мовляв, псує вигляд Києва. 

Страшно подумати, що буде з висотним житловим будинком на Хрещатику, коли запропонують прибрати з нього символ Червоної армії – пʼятикутну зірку. Хату знесуть, а мешканців переселять? Адже сама будівля є символом радянської монументальної архітектури.

То ж чи не псують обличчя українського Києва будівлі на Хрещатику, які збудовані в 40-50-ті роки в стилі Сталінського ампіру? Можливо варто знести і побудувати в стилі Мазепинського бароко Національний експоцентр України, Будівлю Офісу Президента України, Будівлю міністерства закордонних справ України, Готель «Україна», будівлю Кабінету Міністрів України, центральні станції метрополітену…? Щоб вже точно нічого не нагадувало про радянське минуле. 

Це вже історія. Минуле змінити неможливо, але переосмислити сьогодення і цінності – якраз саме час. Батьківщина-Мати має всі шанси стати таким зразком зміни орієнтирів.

Не варто уподібнюватися більшовикам, які вважали, що знищивши будівлю/скульптуру - знищать дух. Михайлівський Золотоверхий собор, Успенській собор КПЛ і багато інших храмів вони висадили в повітря, але віру та історію в українського народу так і не знищили. Бо більше має значення те що в голові і в серці. Очевидно, що в цей час значно ефективніше буде для Києва і України системно нищити корупцію, беззаконня і вплив РПЦ, а не переплавляти метал.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024