стрічка

Зустріч британської принцеси з українцями

25 Січня 2023, 22:02
Кейт Мідлтон зустрічали по-українськи КОЛОНКА 4539
Кейт Мідлтон зустрічали по-українськи

Сполучене Королівство непохитно підтримує та вітає народ України. А шана Вільяма і Кейт до української суверенності – потужний приклад як для лідерів думок, так і для непублічних осіб: кожен здатен долучитися підсильним внеском. 

Чимало іноземних медіа відзначили чуйність Кейт Міддлтон при відвідинах Українського громадського центру у місті Рединґ у листопаді й, вочевидь, у 2023-му візит буде ще не один. Авторка цих рядків була учасницею зустрічі невістки короля Сполученого  Королівства із українськими жінками та дітьми, які знайшли прихисток у графстві Беркшир. 

До речі, неподалік вона народилась, а буквально за 60 км на захід провела підліткові роки. У мальовничому селищі Баклбері досі стоїть її батьківський будинок, облицьований червоною  цеглою, що притаманно багатьом домівкам у долині Темзи.

Варто проїхати кілька хвилин – і ви опинитесь біля закладу в будівлі ХV cтоліття «Old Boot Inn», де влітку часто бачать спадкоємця престолу з дружиною. Власник пабу гуляв на весіллі Кейт і Вільяма весною 2011 року. Його паб в англійському графстві – один із двох, де подають печеню та липкий ірисовий пудинг, якими, подейкують, охоче ласують члени королівської сім’ї. 

У ТОП новин листопада популярних британських видань насамперед ВВС NEWS, потрапила звістка про візит Кейт Міддлтон до осередку української громади, а в самому Instagram-акаунті принца і принцеси Вельських резюмували, що цей Український громадський центр «змінює життя своєю працею нон-стоп».    

Кейт Мідлтон
Кейт з дитиною під час візиту до Українського громадського центру в Редінгу

... Оплески, усмішки, хліб-сіль. Дівчинка несе жовто-блакитний букет, а братик дівчинки поруч вітає гостю англійською – мама трьох дітей навприсядки зосереджено прислухається, дивлячись оратору в вічі. 

Герцогиня Кейт невимушено бере на руки малечу, спілкується з присутніми й перед прощанням зауважує: «Дивовижно бачити, як проводиться робота і багато людей виходять підтримати українців тут».

Візити принца та принцеси Вельських відчутно вплинули на інформаційну кампанію про події в Україні і становище тих, хто вимушено покинув домівку – зросла суспільна увага до новин про розпалену Росією війну, посилилась розмаїта підтримка українців у Великій Британії. 

Загалом нашим співгромадянам через програму Ukraine Family Scheme надали 155 600 віз, і наразі понад 95 400 українців безпечно оселилися в Сполученому Королівстві. 

Щотижня в українських клубах надають практичні поради щодо мовних курсів, працевлаштування та пошуку житла, роз’яснюють, як відкрити банківський рахунок, здобути дозвіл на проживання, записатися до лікаря, влаштувати дитину в садок чи заклад середньої освіти, отримати соціальні виплати.  

В Українському громадському центрі графства Беркшир є навчальні заняття при суботній українській школі «Ластівка», збирається на репетиції вокальний гурт, спільнота проводить різнотематичні зустрічі із гостями. 

Щосереди волонтери влаштовують ранкову каву з тістечками, пропонують дитячі речі та іграшки від благодійників. Все це доброчиння допомагає тримати зв’язок з Україною, попри тисячі кілометрів, відсутність прямого транспортного сполучення і невідомість щодо повернення.

Нагадаємо, що в 1948 році у Корнуолі українські біженці спорудили пам’ятний хрест як символ вдячності Великобританії за притулок та на знак сильної християнської віри. Монумент дотепер нагадує про колізії війн та духовну міць вимушених мігрантів. 

Український хрест на мосту в Корнуолі офіційно набув статусу ІІ ступеня в списку історично вагомих споруд аж у 2022 році, тож саме поряд нього наприкінці липня цивільні українці Харківщини, Київщини, Маріуполя зустрілися з дипломатами і високоповажними особами зі Сполученого Королівства. 

Український хрест на мосту Майлор, Корнуол
Український хрест на мосту Майлор, Корнуол

Міністр спадщини Великої Британії Найджел Хаддлстон виголосив: 

«Цей зворушливий український хрест є важливим символом солідарності Великої Британії з українським народом.  Так само як ми вітали тих, хто 75 років тому втікав із СРСР, сьогодні вся країна підтримує українців, які рятуються від звірств незаконної війни Путіна». 

  • Велика Британія продовжує сприяти українським громадянам, які прибули і прибувають на час повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Разом з тим, держава рішуче демонструє повагу до військових і тих, хто залишається в Україні. Серед плеяд новин фіналу 2022 яскравими спалахами запам’ятаємо такі: 
  • Велика Британія виступила гарантом позики на 500 мільйонів доларів від Світового банку; термін погашення кредиту – 18,5 років з п’ятирічним пільговим періодом. Процентна ставка – 0,25 % річних», за даними Мінфіну.
  • Військово-морський флот Британії провів навчання Sea King для 10 екіпажів Збройних Сил України, підвищивши їхні пошуково-рятувальні можливості, передало Міноборони.
  • Велика Британія за 2022-й надала Україні військової допомоги більше, ніж на 3 млрд фунтів стерлінгів, як підкреслив прем’єр-міністр Ріші Сунак, коли приїхав до Києва.
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024