стрічка

Панічні дописи, маніпуляції світлом і шахраї: деза на Волині у листопаді

30 Листопада 2022, 10:25
Панічні дописи, маніпуляції світлом і шахраї: деза на Волині у листопаді ФАКТЧЕК 7187
Панічні дописи, маніпуляції світлом і шахраї: деза на Волині у листопаді

Упродовж листопада команда проєкту «Брехунець» активно спростовувала фейки, досліджувала сліди російської пропаганди в інфопросторі Волині. Звісно, маніпулятори часто зосереджувалися на темі війни України з росією. Адже відбувається і інформаційна війна між державами.

Фейкороби різними вкидами «за методичками» мають на меті дезорієнтувати українців, створити умови для недовіри як один до одного, так і до державних інституцій. Найпоширенішими темами були: військова активність з боку недружньої сусідки білорусі і всі маніпуляції, фейки, пропаганда, що з нею пов’язані, шахрайські фейки, маніпуляції світлом, брехня про зв'язок  та інтернет.

Паніка навколо допису сержанта Маркуса

На початку листопада чимало паніки в телеграм-чатах створив пост українського військового сержанта Валерія Маркуса. Він запропонував людям, які проживають у північно-західній частині Рівненщини та північно-східній частині Волині на найближчий місяць (листопад, – ред.) десь поїхати відпочити. А якщо все буде добре, то спокійно повернутися.

Очевидно, що сержант Маркус натякнув на те, про що говорять від початку широкомасштабного вторгнення – наступ з території білорусі.

Telegram-канали миттю рознесли скрін повідомлення у своїх чатах. Мовляв, волинянам і рівненчанам, які проживають на білоруському кордоні натякнули на те, що потрібно виїхати. Пости набирали чимало коментарів людей, у  яких вони вказували своє місце проживання і запитували, чи їм теж треба виїжджати, бо є небезпека. Комусь було страшно, хтось обурювався, що здійнялася паніка.

Обговорення стало настільки масовим, що його підхопили і всеукраїнські телеграм-канали.

Дійшло до того, що задля зниження градуса суспільної напруги у ситуацію втрутилися голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко і голова Рівненської ОВА Віталій Коваль. Вони написали у своїх офіційних телеграм-каналах повідомлення про те, щоб усі заспокоїлися. Адже на українсько-білоруському кордоні все «спокійно та без змін». А бійці ЗСУ, ТрО, добровольці постійно моніторять ситуацію і знаходяться в повній бойовій готовності. Причин для паніки немає.

Владці попросили довіряти лише офіційним джерелам інформації, адже телеграм-канали уже не вперше поширюють повідомлення про напад білорусі.

 Опісля офіційних заяв сержант Маркус опублікував пост з вибаченнями. Мовляв, «недооцінив рівень ймовірного накруту», що все це його припущення і теоретичний розвиток ситуації. Попросив не влаштовувати паніки, бо вийшла «недомовка».

Рівень напруги знизився, але панічні настрої встигли поширитися серед населення Волинської та Рівненської областей. Ми уже не раз писали про те, що нагнітання напруги на українсько-білоруському кордоні є своєрідним методом залякування українців. Очікування ймовірності наступу з території нашої недружньої сусідки досить негативно впливає на психологічне здоров’я місцевих мешканців.

Маніпуляція про безкоштовний Інтернет для всіх від Маска і Україну без світла

Під час моніторингу ми фіксували, що в мережі час від часу з’являються брехливі повідомлення про те, що Україна буде без світла, зв’язку та Інтернету. Телеграм-канали часто поширюють фейкові графіки вимкнень світла на тиждень! Для цього, звісно ж, потрібно підписатися на новий телеграм-канал. Схема заманювання читачів – не нова. Черговою брехнею адміни хочуть «набити» підписників.

Закликаємо слідкувати за офіційними джерелами, адже графіки відключень з’являються на сайті ПрАТ «Волиньобленерго» і вони не мають нічого спільного з фейковими. Неможливо скласти такі графіки на тиждень, адже вони формуються щодня і можуть змінюватися упродовж того ж дня.

Ще ми зафіксували, що у чатах телеграм-каналів поширюють маніпулятивне повідомлення про те, що лучанам надають безкоштовний зв'язок і інтернет завдяки Starlink Ілона Маска. Звісно ж, аби отримати інструкцію, необхідно підписатися на новий телеграм-канал.

Правда, що Волинська область отримувала комплекси супутникового інтернету Starlink. Але інформації з інструкціями про те, що усі лучани, сидячи у себе вдома можуть користуватися ним безкоштовно, ми не знайшли. У офіційних джерелах інформації зазначають, що на Волині на базі державних підрозділів служби «101» працюють «пункти незламності». Туди можна прийти в разі тривалого відключення електроенергії. У них є тепло, вода, світло та інтернет, якими можна користуватися в разі потреби.

Про що ще писали

Ми помітили й те, що у мережі час від часу з’являються шахрайські фейки, пости які мають на меті збільшити напругу. До прикладу, «завтра буде важкий день для всіх нас», або фейкові списки міст, у яких начебто має відбуватися евакуація населення у листопаді-грудні. 

 

Моніторинг здійснювався у 60 волинських групах мережі  Facebook (від 10 до 50 дописів на день), 20  каналах Telegram, 13 новинних сайтів Волині, трьох телевізійних каналах, 10 офіційних сторінках депутатів місцевих рад та 5 народних депутатів.

 

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024