стрічка

Synchrodogs: тандем фотомитців, що змушує думати про природу

06 Квітня 2021, 18:00
Роман Новен та Тетяна Щеглова 2307
Роман Новен та Тетяна Щеглова

Як Роман із Луцька й Тетяна з Івано-Франківська стали зірками концептуальної фотографії, що знімають для світових брендів.

Роман Новен та Тетяна Щеглова — тандем фотографів під назвою Synchrodogs. Вони фотографують на замовлення світових брендів на кшталт Burberry, Lady Gaga, Kenzo, Swarovski, Shiseido і співпрацюють зі всесвітньо відомими виданнями: New York magazine, Vogue, Purple, Wall Street Journal, Esquire тощо. Головний посил у світлинах Synchrodogs — що до природи треба ставитися дбайливо. Розповідаємо, як митці стосуються Луцька, як організовують свою роботу та навіщо на виставці в луцькій галереї мистецтв їхні роботи розглядали через лупу. 

Роман Новен народився і ріс у Луцьку. Закінчив школу №26 та Луцький політехнічний університет. Він завжди добре навчався і міг би досягти успіхів у технічній галузі, але потяг до творчості переважив — Роман почав фотографувати. Шукав цікаві локації на дахах багатоповерхівок і знімав панорами Луцька. Пізніше на сайті для фотографів-початківців познайомився з Танею з Івано-Франківська, і з 2008 року вони перетворилися на мистецький дует – Synchrodogs. Деколи глядачі хибно вважають, що Тетяна — лише модель для фото, а Роман — фотограф. Це не так: хоч митці і справді часто самі є моделями у своїх зйомках, фотографують вони обоє і всі рішення приймають спільно. 

У 2012 році  Synchrodogs вперше показали свої роботи луцькій аудиторії. Тоді їхній друг, художник Дмитро Микитенко запросив їх узяти участь у виставці молодих художників.

Дмитро пригадує: «Вони постійно кочували, але часто затримувалися в Луцьку. Щоправда, Synchrodogs не тусувалися з місцевими митцями, це їх взагалі не цікавило ні тоді, ні зараз. Я з ними познайомився в широкій компанії друзів, не пов’язаних з мистецтвом». 

Читайте також: «Ми хочемо, щоб молодь в Україні об’єднувалась навколо такого «шуму». Інтерв’ю з авторами серіалу «Слабо?»

Голова спілки художників у Волинській області й організатор виставки, де вперше показали свої роботи Роман та Тетяна, Володимир Марчук з усмішкою пригадує:

«Фото були, як сірникова коробочка, менші…Наглядачка казала, що якийсь хлопчина приходив, дивився цілу годину, роздивлявся — на фото були всі оголені. А потім прийшов через пару днів із великою лупою, щоб краще роздивитися». 

Інсталяція Synchrodogs  в Галереї мистецтв 2012 року
Інсталяція Synchrodogs в Галереї мистецтв 2012 року

У 2013 році Synchrodogs знову представили декілька робіт у проєкті «Молода Волинь». Тоді вони скористалися звичайним форматом експозиції і показали широкому загалу три свої роботи із однойменної серії «Synchrodogs».

Synchrodogs з серії Supernatural
Synchrodogs з серії Supernatural

Світлина з серії Synchrodogs
Світлина з серії Synchrodogs

Згодом фотографи перебралися жити до рідного Тетяні Івано-Франківська. До Луцька часом приїздять в особистих справах. Дмитро Микитенко припускає, що в Луцьку забракло середовища для розвитку творчого потенціалу митців, «щоб у нормальному ритмі існувати і продовжувати свою практику».

Востаннє роботи Романа та Тетяна в Луцьку презентували у 2019-му на виставці «Індивідуальні артикуляції – незалежне мистецтво Івано-Франківська» в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків. Тоді вони представили декілька кадрів із серії Ukraina.

Читайте також: Симфонія стін: Волинська філармонія 80 років дає концерти без власного залу

Світлина Synchrodogs з серії UKRAINA
Світлина Synchrodogs з серії UKRAINA

Synchrodogs багато подорожують світом та Україною в пошуках ідеальних природних локацій для втілення мистецьких задумок. Своїми роботами вони закликають людей берегти природу та бути відповідальними за неї. Для багатьох кадрів вони власноруч створюють спеціальні декорації. 

Synchrodogs створюють фото в тому числі про Україну — наприклад, серії Slightly Altered, Fobia, Ukraina.

Одним із найновіших і найяскравіших здобутків фотографів у цій темі є книга «Ukraine-Synchrodogs». Її наприкінці 2020 року видав модний дім Louis Vuitton в рамках проєкту «Fashion Eye» — серії фотоальбомів, які компанія випускає з 2016 року. Louis Vuitton обирає для цього талановитих фотографів, які через свої об’єктиви показують цікаві країни, міста чи регіони. У книзі є світлини команди Synchrodogs з проєкту Slightly Altered. У цій серії фотографій зафіксована тривала подорож фотографів українськими Карпатами та своєрідний посил до людства — берегти природу вже сьогодні, бо завтра її може не бути. 

Обкладинка книги «Ukraine - Synchrodogs» від Louis Vuitton
Обкладинка книги «Ukraine - Synchrodogs» від Louis Vuitton

Хоч пріоритетною темою у світлинах Synchrodogs є взаємодія людини та природи, фотографи прагнуть показати й сучасне обличчя України. У серії світлин Ukraina митці використали незвичний для себе формат: зобразили різнопланових звичайних людей та предмети, які їх ідентифікують. Самі автори кажуть, що ці фото показують парадоксальний характер України, яка «перебуває ніби в центрі подій, але залишається при цьому ізольованою; яка є найбільшою європейською країною, але лишається безсилою щодо власного майбутнього». 

Читайте також: «Гармидер» під час карантину: театр як шанс виговоритись

Світлини з серії Fobia
Світлини з серії Fobia

У вільний від творчості час Роман та Тетяна люблять їздити на своєму байку, допомагають дитячим будинкам, армії та порятунку природи. Таня заснувала власне виробництво прикрас Crystaltania і прибуток віддає на благодійність. Роман захоплюється музикою, пише власні треки, полюбляє екстремальні види спорту.

Роботи Романа і Тані, — це портал у глибокі роздуми про те, ким ми є. Ці світлини спонукають роззирнутися навколо себе та усвідомити своє місце в природі, державі та соціумі. 

Фото Діми Микитенка, Володимира Марчука та зі сторінки Synchrodogs

Матеріал підготували у рамках «Школи культурної журналістики», яку підтримує Європейський Союз за програмою Дім Європи.

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024