стрічка

«Ми хочемо, щоб молодь в Україні об’єднувалась навколо такого «шуму». Інтерв’ю з авторами серіалу «Слабо?» 

29 Березня 2021, 18:00
Оператор-постановник Стас Ляшко та актор, режисер Богдан Ніколайчук 2272
Оператор-постановник Стас Ляшко та актор, режисер Богдан Ніколайчук

«Це реально крутіше, ніж українські серіали по телевізору». Так глядачі коментували фільм «Слабо», який зняли троє студентів-рівнян – Стас Ляшко, Богдан Ніколайчук та Анжела Пась.

Стрічку про життя і проблеми молоді вони зняли на сьомий айфон. Головний образ у ній – щоденник, який передбачає майбутнє. Відео на ютубі переглянули вже понад 50 тисяч разів. У коментарях глядачі просили зняти продовження, тож автори надихнулися і взялися робити серіал: планують сім двадцятихвилинних серій. Новий епізод можна буде подивитися 30 березня о 20:02 на ютуб-каналі

Один з авторів серіалу та за сумісництвом виконавець однієї з головних ролей Богдан Ніколайчук розповідає, що «Слабо?» – не просто фільм, а «двіжуха».    

Стас Ляшко, Анжела Пась та Богдан Ніколайчук
Стас Ляшко, Анжела Пась та Богдан Ніколайчук

 

Чим жили до того, як почали знімати кіно?

– У школі я мав свою команду КВН, а в Стаса була своя рок-група. З часом команда КВН розпалася, група теж. А ми зі Стасом об’єдналися, аби робити серйозніші речі. Спочатку створили свою музичну групу, а потім близько двох років тому вирішили зняти серіал. Коли випустили пілотну серію, жінка в коментарях написала: «Побачила спершу трюк – подумала, що якийсь божевільний. Побачила серіал – показала сину». Тоді ми зрозуміли, що на правильному шляху і зупинятися не варто.

Яка головна ідея фільму?

Показати головні проблеми сучасної молоді. Ми показуємо, що люди хочуть змінити практично все, але не мають можливості. «Відсутність можливостей» – це про українців, які говорять, що влада не та, час не той. В серіалі вони отримують щоденник, який ці можливості їм подарує, адже він може змінювати майбутнє. Втім не завжди на краще для героя. 

Хто працював у команді?

– Загалом до зйомок фільму залучили близько сотні людей. Знімали у трьох містах – Рівному, Львові та Луцьку. І хоча багато хто знайомився прямо на знімальному майданчику, робота була дуже дружня. 


 

Чи є якісь елементи, образи, які переносите з першої частини в серіал?

– Щоденник – це образ можливостей. Трішки фантастики, щоб ми могли реалізувати цю думку: мовляв, ми могли б утілити задуми, якби були можливості. Але на базі цього відкривається ще більше проблем із наркотиками, алкоголем, стосунками. 

Як підбирали акторів?

– Спочатку повністю прописали сюжет, після цього, коли у нас вже були визначені герої, вирішили провести кастинг. На той час ми мали чітке уявлення, яку емоцію має передати актор. На кастинг на п’ять головних ролей зареєструвались близько пів сотні людей. Кандидатів просили заспівати пісню: так перевіряли їх на відкритість. Для нас неважливим було попадання в ноти, ми шукали емоцію і розкутістю перед камерою.


 

На кастинг записалися лише рівняни?

– В основному так, але брали акторів не тільки з Рівного. Пізніше оголосили ще онлайн-кастинг. Тоді вже з області було трохи людей. Але коли знімали сцени у Львові та Луцьку, то там підключали молодіжні центри.

Попередня короткометражка мала позначку 16+. Ви подорослішали, а чи подорослішав фільм?

– Дійсно, фільм подорослішав разом із нами. Тепер буде 18+, буде природно, як у житті.

Скільки часу минуло від початку зйомок до виходу готового продукту?

Основні зйомки тривали шість тижнів, але потім ми ще знімали окремі сцени. І навіть зараз, незадовго до прем’єри, знімаємо. Монтувати почали відразу, це складний процес. Зараз переозвучуємо, робимо кольорокорекцію, фіналізуємо все. 


 

Чи траплялися під час зйомок форс-мажори?

– За два дні до зйомок головна героїня, яка знімалася в першій частині фільму, сказала, що більше не зможе з нами співпрацювати. Потрібно було оперативно переписати сценарій, знайти нове обличчя. Однак вийшло на краще. Часом потрібно було писати діалоги героїв зі сьогодні на завтра.


Чи надихалися ви чиїмись фільмами? Чи намагалися зробити все максимально авторським?

– Це все автоматичний досвід: інколи й не усвідомлюєш, що ти вже десь це бачив. Створюєш нове через призму пережитого, побаченого. Але так, у нас є відсилки на фільми. Тобто багато хто подумав, що ми сплагіатили сцену з «Паперового будинку», хоча насправді це пряма відсилка, де герой, якраз переглянувши цей фільм, копіює звідти витівку. 


 

Скільки буде серій та як часто будете їх оприлюднювати?

– Серія на тиждень. Загалом буде сім двадцятихвилинних серій.

Є таке твердження: «Ідеального кіно не існує, обов’язково має бути помилка». Де помилка у «Слабо?»

– Є багато помилок, які ми помічаємо під час монтажу. Кіноляпи та сюжетні нелогічності. Глядач цього не помітить, однак ми вже знаємо, де похибка.


 

– Які особливості серіалу, або чому варто подивитися «Слабо?»

По-перше, це знято на сьомий айфон і знято якісно. По-друге, це кіно про молодь, про студентів і сценарій написали студенти. Ми пишемо так, як живемо. По-третє, в такому жанрі в Україні кінопродукту немає: ми переплели драму, пригоду, детектив й комедію в одному. По-четверте, ми не ті, хто зняли серіал і йдемо до наступного. Ми «двіжуха». Якщо випустили серіал, далі підемо організовувати фан-зустріч, вечірки, бесіди. Ми хочемо, щоб молодь в Україні об’єднувалась навколо такого «шуму». 

 

Текст Катерини ПАВЛЮК

Фото Анни КРИМСЬКОЇ

Спілкування відбулось у рамках «Школи культурної журналістики», яку підтримує Європейський Союз за програмою Дім Європи.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024