стрічка

Мандрувати рідним краєм: як на Ківерцівщині створили туристичний маршрут

23 Лютого 2021, 18:00
4506

У січні цього року Ківерцівський район став трохи привабливішим для мандрівників – піших і на велосипедах. Тридцятикілометровий туристичний маршрут «Стежками Ківерцівщини» дав можливість відкривати унікальні місця недалеко від дому та активно відпочивати навіть в умовах карантину.

 

А почалося все…

 

… з однієї сім’ї та їхнього захоплення велотуризмом. Зараз «Біла Ворона» – це громадська організація, членами якої є 12 осіб з різних міст. Проте кілька років тому Олег та Тетяна Вілігурські просто каталися на велосипедах разом зі своїми дітьми та друзями лісами й селами Ківерцівського району.

«Ми кілька років займалися велотуризмом у своє задоволення. Залучали друзів, коли були не проти товариства. Це було цікаво, приємно», – згадує ті часи Олег Вілігурський.

Спочатку ківерцівські велотуристи їздили недалеко від дому. Поки діти були маленькі, вони встигли об’їздити навколо міста все, що могли. Поступово дистанцію збільшували, діставалися місця старту електричками, але раптово стався коронавірус.

«Зрозуміло, що ми не могли виїжджати десь далі, треба було більше їздити поблизу рідних місць. Ми їх більше стали вивчати і задумали зробити щось таке цікаве не тільки для себе, а й щоб інші могли ознайомитися з тим, що є поблизу в нас цікавого. Тоді й задумали веломаршрут», – розповідає керівник організації.  

Близько трьох років тому сімейне хобі трансформувалося у такий собі клуб за інтересами. Родина Вілігурських створила сайт, який назвала «Біла Ворона». Тоді ж почали робити виїзди під однойменним брендом. Усі охочі могли долучитися до поїздок та походів через події на фейсбук-сторінці. Там же, а також на сайті, публікували фотозвіти та невеликі текстові розповіді про такі виїзди.


Проте, перший такий похід вийшов не надто вдалим.

«Перший публічний похід «Білої Ворони», який ми оголосили як похід, стартував з Луцька і на нього зголосилося рівно нуль людей. То ми тоді тільки сім'єю прокаталися. Це була якась невдача, але ми тоді не засмутилися. Після того було ще багато походів з різною кількістю людей», – сміючись, розповідає Олег Вілігурський.   

Наразі, біловоронівці здійснюють походи навіть тоді, коли зголошується одна людина або ж не зголошується ніхто. Хоча, за словами організаторів, такого не бувало вже давно.

 

Ківерцівщина й стежки

 

Як громадська організація «Біла Ворона» діє лише трохи понад рік. У 2019 році про ініціативу дізналися члени UCycle – Асоціації велосипедистів Києва. Саме вони надихнули ківерцівських велотуристів і порадили юридично зареєструвати їхній клуб. Наразі членами організації є 12 осіб з Ківерців, Луцька, Рівненщини та селища Колки. А до походів долучаються навіть люди з Києва.

Коли розпочався карантин, «Біла Ворона» почала більше досліджувати навколишні села й ліси в пошуках цікавих місць. Спочатку планували зробити веломаршрут селами Ківерцівської територіальної громади. Члени організації повністю розвідали територію, розробили ідеологічну складову маршруту, відмітили особливі об’єкти. Він охопив усі села колишньої території Ківерцівської громади.

Коли маршрут був опрацьований до найменших деталей, велотуристи дізналися, що за новим територіальним поділом до громади увійшли ще півтора десятка сіл. Від концепції мандрівки селами громади довелося відмовитися, адже протяжність маршруту збільшилася б у кілька разів. Ідею відклали не невизначений час.

Саме тоді громадська організація «Розвиток Волині» оголосила набір на конкурс проєктів «Участь в дії: практики взаємодії влади та громади». Конкурс фінансували в рамках Фонду підзвітності Міністерства закордонних справ Нідерландів. До участі запрошували людей, які були готові реалізовувати різні локальні проєкти на користь своєї громади.

«Ми зголосилися на це і фактично якісь там нариси з нашого маршруту ми адаптували під їхні проєктні вимоги. Той перший маршрут не зовсім годився, то ми переробили його, ще більше розвідали місцевість, з'ясували, де людям буде безпечно, зручно. Подали такий проєкт і виграли його. Отримали фінансування і далі реалізовували», – розповів керівник «Білої Ворони».

Активна робота над проєктом нового маршруту розпочалася ще до отримання фінансування, влітку 2020 року. Коли восени надійшли гроші, біловоронівці почали роботу безпосередньо на місці: наносили маркування, розвідували та розчищали дороги, створювали дизайн інформаційних табличок. Подібна діяльність буде продовжуватися і в майбутньому.

Читайте також: Організували туристичний маршрут  «Стежками Ківерцівщини»

 

Кози, дядько й дерев’яний міст

 

Через ліси, поля та села громади проклали маршрут для піших та велосипедних прогулянок «Стежками Ківерцівщини». Близько 30 кілометрів промаркованих стежок та переважно ґрунтових доріг беруть початок у Ківерцях і пролягають через п’ять сіл поблизу, завершуючись знову в місті. Маршрут промаркований біло-зеленою фарбою за туристичними стандартами. Де не можна було робити позначки на деревах, встановили стовпчики.

Уздовж стежок почали встановлювати інформаційні стенди, адже він охоплює багато цікавих об’єктів, про які знають не так багато навіть місцеві мешканці.

«Людям насправді цікаво не тільки якась умовна Ейфелева вежа, а й якийсь дерев'яний місточок через Конопельку. Вони з таким захватом лізуть туди робити селфі, що не передати. Або зустрічаємо місцевого дядька, який випасає два десятки кіз, яких він знає поіменно, то ми вже кілька разів їздили спеціально до того дядька, аби послухати його розповіді про кіз», – додає Олег Вілігурський.


Одним із найцікавіших місць, через які проходить маршрут, є територія військової бази ракетного полку, який базувався в ківерцівських лісах у 60-х роках. Серед дерев збереглися бетонні ангари, де раніше стояли ракети з термоядерними боєголовками. Також можна розгледіти частини бетонних доріжок та стартових майданчиків. Про історію цих місць розповідають під час виїздів.


Мандрувати «Стежками Ківерцівщини» можна й самостійно: пішки, велосипедом або на лижах, якщо є достатньо снігу. Для цього «Біла ворона» розробила електронну карту з відмітками та фотографіями цікавих об’єктів, яку будуть наповнювати та вдосконалювати й надалі.

«Маршрут уже цілком функціональний, люди їздять ним, лишають відгуки. Звичайно, через погодні умови ще небагато людей ним скористалися, але з весною має бути більше», – каже керівник проєкту.

Організація не збирається лишати проєкт напризволяще, хоч фінансування вже закінчилося. Маршрут потребує постійного догляду, оновлення маркування та промоції. Тож біловоронівці збираються проводити різні заходи, залучати школярів та інших зацікавлених, а також наповнювати електронну карту та встановлювати стенди.

 

Вступ до велотуризму

 

Серед членів та друзів «Білої Ворони» нема професійних велоспортсменів. Це люди, які люблять розвідувати цікаві місця рідного краю, катаючись на велосипедах у хорошій компанії. Для охочих до спільних вилазок немає жодних обмежень. Скористатися маршрутом «Стежками Ківерцівщини» та іншими туристичними напрямками можуть фактично всі, хто може йти чи крутити педалі. Один із членів організації має 65 років і їздить на велосипеді навіть краще за молодих біловоронівців.

Для людей, які дуже рідко або ж взагалі ніколи не їздили велосипедом на відстань довшу, ніж до сусіднього магазину, громадська організація започаткувала свій фірмовий формат «Ясельні покатеньки».

«Ясельні не тому, що їдуть діти, а тому, що формат орієнтований на всіх, хто може крутити педалі, байдуже, на якому велосипеді», – пояснює керівник організації.

Під час покатеньок велотуристи стартують від Ківерців і проїжджають 20-30 кілометрів у неквапливому темпі, спокійними дорогами та з частими зупинками. Таких поїздок провели вже близько 10 і планують робити й надалі.

 

Більше маршрутів

 

Засновник «Білої Ворони» Олег Вілігурський запевнив, що на «Стежках Ківерцівщини» організація зупинятися не збирається, хоча найближчим часом все ж займатиметься підтримкою цього проєкту. Їм постійно пропонують ідеї для наступних напрямків. Наприклад, нещодавно за порадою звернулися люди з Торчина, які хочуть зреалізувати подібний маршрут поблизу свого міста.

Також ківерцівські велотуристи не збираються повністю відмовлятися від свого раннього проєкту, який вони готували в рамках концепції маршруту селами громади. Тоді біловоронівці розвідали багато цікавих об’єктів, які варто показати людям. Чітких планів нема, але активні розвідки та популяризацію локального туризму організація припиняти не збирається.

Читайте такожДесять позитивних історій, які читали найбільше на Район.Ківерці у 2020 році

Текст Оксани КАШТАЛЯН

Фото ГО «Біла Ворона»

 

 

 

 

 

Коментар