стрічка

Переїхали за день. Як працює Луцький пологовий будинок

21 Жовтня 2020, 18:00
У Луцькому пологовому будинку 4248 Джерело: Фото Сергія Сябрука
У Луцькому пологовому будинку

Попри протести колективу в Луцькому клінічному пологовому будинку почали облаштовувати інфекційний шпиталь.

Для цього виділили окремий корпус. Там звільнили три поверхи з чотирьох. Вивезли з палат та родильних залів всі меблі та обладнання. Натомість завозять нові.

Офіційно під контролем пологового будинку залишився лише один поверх. Там до переселення приймали пологи у жінок з підозрою на коронавірус.

Як зараз працює Луцький пологовий будинок та що відбувається на місці майбутнього шпиталю, дізнавалась журналістка Район.Медицина.

Передісторія: за тиждень «до»

Тиждень тому працівники Луцького клінічного пологового будинку забили на сполох.

10 жовтня вони дізнались, що на базі їхнього медзакладу буде відділення для лікування пацієнтів з коронавірусом. У цей день на територію пологового будинку приїхали фури з ліжками для інфекційного шпиталю. Всього привезли 250 штук.

Нардеп Ігор Палиця в ефірі програми «Право на владу» повідомив, що ліжка закупили за кошти місцевого бюджету. Крім того, сюди обіцяють завезти нове обладнання. Зі слів Палиці, місту це обійдеться у 20 мільйонів гривень.

Через два дні у фейсбуці з’явилось колективне звернення. Медики просили не робити перепрофілювання та не наражати на небезпеку вагітних і породіль.

15 жовтня вони влаштували протест під Луцькою міською радою. Втім, це не завадило депутатам проголосувати за проєкт рішення, який власне дозволив проводити зміни у пологовому будинку. Перед тим відповідне рішення ухвалили члени регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Волинської обласної державної адміністрації.

Деякі депутати стали на захист медиків – почали публікувати на своїх сторінках у соцмережах відповідні пости. Вони пропонували як альтернативу створити інфекційний шпиталь на базі госпіталю інвалідів війни. Відкрито називали перепрофілювання рейдерством. Мовляв, так один із найкращих пологових будинків України позбавлять пацієнток, які поїдуть у Волинський обласний перинатальний центр.

16 жовтня працівники звільнили три поверхи для шпиталю. Самі перебрались в основний корпус. Спочатку сюди перемістили пацієнток – 23 породіллі. Потім винесли меблі та інші речі.

«Ми за день переїхали. Справились до години 17-ї, – розповідає виконувач обов’язків керівника Луцького пологового будинку Сергій Сябрук.

У ролі керівника він два дні, оскільки головний лікар Михайло Токарчук пішов у відпустку.

«У тому корпусі «нашим» залишається лише перший поверх. Там буде надаватись допомога вагітним і породіллям з підозрою на коронавірус чи підтвердженим коронавірусом. Ми це робили й до переїзду, оскільки у квітні медзаклад підписав «коронавірусний» пакет з Національною службою здоров’я України», – додає лікар.

Другий, третій та четвертий поверхи будуть відведені для лікування інших пацієнтів з коронавірусом. На цій території керівницею призначили очільницю Луцької міської клінічної лікарні Ларису Духневич.

Корпус, де буде інфекційний шпиталь
Корпус, де буде інфекційний шпиталь

З моменту переїзду прийняли 12 пологів

Зараз в основному корпусі працюють спеціалісти трьох відділень: гінекологічного, патології вагітних та екстрагенітальної патології.

Після переїзду у пологовому будинку вже було 12 пологів. Сім з них – природним шляхом, п’ять – за допомогою кесарівського розтину.

«Люди злякались через цю ситуацію, але пацієнтки поступають. Сьогодні поступило вісім жінок. У нас до пологів може одночасно перебувати 30 людей. Не всі приїжджають народжувати, у когось загроза викидня чи передчасних родів», – каже Сергій Сябрук.

В основному корпусі є п’ять родильних залів, чотири операційні. Ще п’ять родильних залів та одна операційна є в «інфекційному» корпусі.

Всього після пологів заклад може прийняти одночасно 36 жінок.

«Одна палата – одна жінка. Так було у нас в тому корпусі, тепер ми тут зробили так само. Максимально стараємось реорганізуватись і вміститись в цій території, що в нас залишилась, щоб кожен пацієнт почував себе комфортно і безпечно. Звісно, вже не буде таких площ великих, як там», – каже Сергій Сябрук.

Післяпологова палата
Післяпологова палата

Післяпологова палата
Післяпологова палата

Родзал
Родзал

Зі слів лікаря, кількість пацієнток через перепрофілювання може зменшитись. Їх може «забрати» Волинський обласний перинатальний центр.

Відтоді як його відкрили, кількість пологів у Луцькому пологовому з 4200 за рік зменшилась наполовину. Спочатку в перинатальний почали їхати жінки з патологіями вагітності, а потім і ті, в кого вагітність проходить без порушень.

«Частина жінок, які вже народжували у Луцькому пологовому будинку і знають, який персонал тут працює, захотіли народжувати тут знову і будуть їхати в майбутньому. Для того, щоб вони приїхали, ми по-максимуму згуртувалися і зробили так, аби в післяпологових палатах було якомога комфортніше перебувати», – говорить Сергій Сябрук.

У 2003 році персоналу вже доводилось працювати в цьому корпусі, коли корпус № 2 ремонтували.

Лікар пригадує: тоді весь колектив піклувався про те, аби покращити умови в пологовому будинку.

«Скільки здоров’я і любові колективу та особисто моїх вкладено у цей корпус. Згідно з протоколом у родзалі потрібно мати ліжко та м’ячик. Ми в деякі поставили ванни та душі, а це можуть дозволити собі приватні пологові будинки. Тут, де ми зараз, цього нема, бо ванну не можна встановити на голому місці. Треба каналізація, розводка…» – розповідає виконуючий обов’язки головного лікаря.

Зауважує, що найважче рішення про перепрофілювання сприйняли люди, які пропрацювали по 30 років. Вони не один рік змінювали пологовий будинок, а тепер змушені виконувати рішення міської ради – покинути корпус та пристосовуватись до роботи в інших умовах.

До змін колектив пологового ніхто не підготував

«Колектив не був підготовлений до змін. Всіх поставили до відома перед самим переїздом. Ми всі переживали, що з нами буде і чи повернуть нам корпус після того, як зникне потреба в інфекційному шпиталі. У міській раді нам пообіцяли, що приміщення віддадуть, але спершу добре продезінфікують. Але коли це буде? Коронавірус не зникне ні через місяць, ні через пів року…» – розповідає Сергій Сябрук.

Додає, що керівництво пологового будинку мало тактику дій на випадок погіршення ситуації з коронавірусом.

Вона передбачала заходи, які повинні були зробити, якби кількість вагітних та породіль з коронавірусною інфекцією раптово зросла.

Тоді необхідно було б виділити додаткові площі чи взагалі ізолювати цілий корпус.

Щоправда, ніхто не передбачав, що цю тактику доведеться застосувати не для своїх пацієнток.

Ці ліжка виносять на склад
Ці ліжка виносять на склад


Сергій Сябрук стверджує, що штат пологового будинку поки не зазнав змін. Це майже 500 працівників включно з технічним персоналом.

«Ніхто не звільнився. Нема куди. А що я ще можу робити добре, крім того, як професійно надавати медичну допомогу? Покласти пів життя тут і піти класти плитку? Бізнесом не займався. Так всі думають», – каже Сергій Сябрук.

Читайте також: «Ніхто працівників не буде звільняти», – міська рада прокоментувала ситуацію з пологовим будинком

В інфекційний шпиталь колектив ще набирають. Зі слів виконуючої обов’язки начальника управління охорони здоров’я Людмили Тимощук, це будуть медики різних медичних закладів Луцька, в тому числі – пологового будинку. Їм обіцяють 300 % надбавки до зарплати.

Сергій Сябрук запевняє: примусово нікого не будуть переводити.

«Лариса Духневич формуватиме штат. Хто захоче, той перейде. Вже є ті, хто погодився. Скільки їх – не можу назвати точну цифру, бо хтось ще думає, хтось вагається. Є працівники, які не хочуть мати ні доплат, ні жодного стосунку до хворих на коронавірус, бо бояться інфікуватися та заразити своїх близьких», – каже виконуючий обов’язки головного лікаря.

Щодо протестів – Сергій Сябрук каже, що вони зникли.

При спілкуванні з медиками здалося, що протестувати перестали напоказ, але з рішенням міськради ще не змирились.

Працівники просили не фотографувати їх та відділення, відмовлялися називати імена та коментувати ситуацію.

Одна з них випровадила журналістку «Район.Медицина» за двері.

Інша не називаючи імені поділилась: була акушеркою, тепер працюватиме в тому самому корпусі, тільки вже інфекційною медсестрою.

В інфекційному шпиталі триває підготовка до прийому хворих на коронавірус. Сюди заносять ліжка, тумбочки, штативи для крапельниць.

Вхід в майбутній інфекційний шпиталь
Вхід в майбутній інфекційний шпиталь

Велике переселення
Велике переселення

Коридори на всіх чотирьох поверхах заставлені речами, які належать Луцькому пологовому будинку.

Їх вивезли з палат, родильних залів та операційних, але ще не забрали. Сергій Сябрук каже, що це майно перемістять на склад, оскільки наразі пологовому будинку для наданння медичної допомоги стільки речей не потрібно. 

Журналістці Район.Медицина не вдалося сконтактувати з керівницею інфекційного шпиталю Ларисою Духневич, аби дізнатись, які ще роботи мають виконати в корпусі та коли запрацює стаціонар. У разі появи такої інформації опублікуємо її на сторінках видання.




























Наталя ХВЕСИК

Фото автора та з архіву Сергія Сябрука

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024