стрічка

Епопея карантинно-відпочинкового сезону на Шацьких озерах

12 Липня 2020, 11:21
1297

На календарі – майже середина літа. І коли минулого року на Світязі відпочинковий сезон у цю пору був у повному розпалі, то тепер, зважаючи на карантин, який на Волині не можна послаблювати через збільшення кількості зареєстрованих випадків COVID-19, до 9 липня офіційно бази відпочинку так і залишалися закритими.

Але це – лише офіційно.

Насправді ж перші дзвіночки початку туристичного сезону були помітні ще на початку червня – у вихідні, на Трійцю. Скориставшись тим, що вихідних днів було аж три, люди гайнули на свої дачі та бази відпочинку. Причому, їхали сюди навіть зі Львова, Луцька та Києва.  

Друга хвиля відпочивальників була на Шацьких озерах уже через два тижні – 27-29 червня, коли в Україні теж офіційно було три вихідних дні, зважаючи на державне свято – День Конституції. Хоча на той час Волинь так і не перейшла на третій етап послаблення карантину (офіційно залишалися закритими бази відпочинку, а кафе та ресторанам дозволили працювати лише з відкритими мансардами), та людей, котрі вирішили поніжитися на теплому сонечку та скупатися у прозорій світязькій водичці, це не зупинило.

Відтак пляжі озера Світязь (центральний у селі Світязь, урочища Гряда), озера Пісочне порожніми в ці дні не були. Окрім того, у понеділок, 29 червня, через ДТП у Любомльському районі на трасі з Шацька до Любомля утворилися кількакілометровий затор із автівок відпочивальників, які поверталися з Шацьких озер.

1
Пляж в урочищі Дуга, смт Шацьк
Пляж в урочищі Дуга, смт Шацьк

Самі ж відпочивальники казали, що соціальної дистанції на пляжах стараються дотримуватися, а те, що бари та ресторани працюють лише на половину своєї потужності, їх мало бентежить.

«Головне, аби з міста вирватися ближче до природи, озер, бо сидіти влітку у душній квартирі, коли надворі припікає сонце, дуже важко. Та й змучилися люди з тим карантином», – говорить відпочивальник Андрій з Ковеля (своє прізвище чоловік відмовився називати).

На пляжі в урочищі Дуга (Шацьк), на якому розташувався новий житловий масив із баз відпочинку, теж було чимало відпочивальників. Але значно менше, бо сюди їдуть ті, кому хочеться справді відпочити від гамірного міста та асфальту. На цьому пляжі немає атракціонів та аж такого розмаїття розваг, як на центральному пляжі у Світязі. Лише декілька катамаранів та човнів. Тут зустріли киянку Валентину з дітьми. «Чи не страшно було їхати, адже карантин…», – запитую в жінки.

Центральний пляж в селі Світязь
Центральний пляж в селі Світязь

«Думаєте, що тут, на пляжі, більше людей, ніж на київських вулицях, у супермаркетах чи в офісах? Звичайно, що ні. Там, у місті, в нас набагато більше шансів підхопити коронавірус, ніж тут. Ми маємо в Шацьку свій будинок, і щороку вибираємося сюди на вихідні. Поки інших відпочивальників на базі не приймаємо, як раніше. Хочеться відпочити і від карантину, і від роботи. Та й дітям тут значно краще, ніж у чотирьох стінах сидіти в місті», – розповідає пані Валентина.

Зрештою, такий наплив відпочивальників змушує обласну та району влади з 3 липня посилити карантині заходи в районах з місцями масового відпочинку людей, зокрема біля водойм. У цьому списку й Шацький район, де окрім цього, заборонили регулярні та нерегулярні пасажирські перевезення автомобільним транспортом у приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні.

Посилити контроль та карантинні заходи на території області вирішили за поданням головного державного санітарного лікаря області Наталії Янко під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, що відбулася 2 липня року під керівництвом голови ОДА Юрія Погуляйка.

Пляж на пансіонаті «Шацькі озера»
Пляж на пансіонаті «Шацькі озера»

Ще однією причиною такого кроку стало зростання за тиждень (кінець червня – початок липня) показника захворюваності на коронавірусну інфекцію: на той час він становив 60,3 на 100 тис. населення. Окрім того, обласна комісія прийняла рішення провести контролюючими органами перевірки закладів на усій території області, що надають послуги з розміщення, у тому числі баз відпочинку, майданчиків для кемпінгу, хостелів, санаторіїв, пансіонатів, літніх оздоровчих таборів тощо.

Своєю чергою, наступного дня комісія ТЕБ та НС при Шацькій райдержадміністрації на позачерговому засіданні також приймає рішення на період карантину на пляжах Шацького району заборонити діяльність розважальних атракціонів та тематичних парків, посилити державний нагляд (контроль) за дотриманням санітарного законодавства, дотриманням режиму роботи розважальних закладів на території району; забезпечити здійснення заходів державного нагляду (контролю) за об’єктами торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, агропродовольчими ринками, закладами громадського харчування, розважальними закладами; провести роз’яснювальну роботу з підприємцями, які надають послуги населенню на територіях відпочинку села Світязь та в прибережних смугах озер Світязь, Пісочне щодо забезпечення дотримання режиму роботи закладів та відсутності музичного озвучення після 22.00 години на період карантину.

Віт такої непростої ситуації постраждали не лише прості люди, котрі приймають відпочивальників, а й місцеві бюджети. Зокрема, місцева казна недоотримає не лише кошти від туристичного збору, а й деяку суму з такого виду податку, як податок з доходів з фізичних осіб. За словами Світлани Сулік, начальниці Шацької ДПІ Любомльського управління ГУ ДПС у Волинській області, ситуація з наповненням бюджету досить непроста і неоднозначна. Втрати бюджету можливі у зв’язку ситуацією, яка склалася не лише в районі, а й державі загалом.

«У нашому районі ряд підприємців не запрацювали на повну потужність, тому можна спрогнозувати втрати і по ПДФО, і по туристичному збору, який сплачують власники баз відпочинку - юридичні особи, котрі не можуть працювати повноцінно у зв’язку з карантином. Але треба докласти максимум зусиль органам місцевого самоврядування, винайти резерви та залучити до сплати усіх платників туристичного збору та з мінімальними втратами бюджету завершити рік», - зазначила у розмові Світлана Сулік.

Не в кращій ситуації опинився і комунальний заклад обласної ради – Волинський обласний санаторій «Лісова пісня», який ще з початку квітня припинив приймати людей на оздоровлення та реабілітацію, відповідно втратив можливість заробляти хоча б на своє утримання. Але цього тижня на позачерговому засіданні районної комісії ТЕБ та НС розглянули питання можливості відновлення роботи та прийому людей на лікування та реабілітацію як закладом медичного спрямування.

2

Зрештою, комісія таки дала дозвіл на роботу не лише санаторію «Лісова пісня», а й відкриття баз відпочинку, але з умовами дотримання усіх санітарних та протиепідемічних норм.

 Тож чи вдалим буде цьогорічний сезон на Шацьких озерах, зважаючи на складну ситуацію із початком сезону, сказати можна буде лише після літа. А поки що … право на відпочинок ніхто не скасовував.

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024