стрічка

Куди поїхати на Волині: Затурці – Новий Загорів – Кисилин. #ЕКСПЕДИЦІЯ

25 Червня 2020, 14:55
8063

Карантин вніс свої корективи у літні плани кожного з нас. Особливо непросто, здавалося б, буде шанувальникам мандрів.

Та за неповторними емоціями і враженнями насправді не треба їхати далеко. Історія Волині –  різноманітна і глибока, а багато в чому ще й невідома загалу.

Тому мережа Район.in.ua  у партнерстві з туристичною агенцією Патріот започатковує проєкт «Волинська експедиція», яка має на меті по-новому відкрити цікаві закамарки Волині. Ми розробимо власні цікаві маршрути  та створимо серію матеріалів про них, щоб зробити місцевий туризм по-справжньому модним. 

Крім того, читачі мережі мають можливість безпосередньо долучититися до популяризації цих місць і особисто брати участь в експедиціях. Потрібно вступити у фейсбук-групу Волинська експедиція, де редакція публікує анонси поїздок.

Учасники експедиції стають не просто туристами, а фундаторами проєкту і крім можливості побувати у віддалених куточках отримують нагоду влитися у редакційний процес, реалізувати власні ідеї і навіть стати авторами мережі. 

А сьогодні пропонуємо ознайомитися з першим маршрутом у Локачинський район. 

 

Маршрут Кисилин – Затурці – Новий Загорів

Затурці

У селі Затурці, що за пів години від Луцька по трасі у бік Володимира-Волинського є родинний маєток польського шляхетського роду Липинських, в якому у 1882 році народився відомий український історик, громадсько-політичний діяч В'ячеслав Липинський. 

Читайте такожВ'ячеслав Липинський: коротка біографія

У маєтку з 2011 року діє  меморіальний музей В’ячеслава Липинського,  у якому можна побачити вінтажні меблі і побутові речі, унікальні документи, книги і фото, пов'язані з садибою та родом Липинських.

Читайте такожЧи є щось більш знаковим для Волині, аніж садиба-музей Липинського

Навколо маєтку є величезний парк зі старезними рідкісними деревами. Працівники музею кажуть, що колись тут був тенісний корт, джерело та мурована купіль.

Читайте такожЯка таємниця поховання криється у парку Липинськикого в Затурцях

Меморіальний музей В’ячеслава Липинського у Затурцях
Меморіальний музей В’ячеслава Липинського у Затурцях

Експозиція у музеї  В’ячеслава Липинського в Затурцях
Експозиція у музеї В’ячеслава Липинського в Затурцях

Експозиція у музеї  В’ячеслава Липинського в Затурцях
Експозиція у музеї В’ячеслава Липинського в Затурцях

Читайте також: Затурці: історія пам'ятки національного значення

Затурці мають ще одну нетипову пам'ятку архітектури – мурований костел Святої Трійці в стилі бароко.

Його звели у 1646 році і відтоді декілька разів руйнували та відбудовували. У часи радянської влади у храмі зробили сховище міндобрив,  тож тут й досі відчувається специфічний запах. Тому перебувати всередині довго – шкідливо для здоров'я. Попри це, храм діє, і тут відбуваються меси, хоч і дуже короткі.

Костел Святої Трійці у селі Затурці
Костел Святої Трійці у селі Затурці

Костел Святої Трійці у селі Затурці
Костел Святої Трійці у селі Затурці

Кисилин

На перший погляд, це нічим непримітне, далеке від траси село на Волині. Проте якщо зануритися у його історію, можна дізнатися багато цікавих фактів. У 16 столітті це було мультинаціональне містечко, де проживали поляки, євреї і українці. Свого часу тут діяв перший на Волині вищий навчальний заклад – Аріанська академія.

Перше, на що звертаєш увагу в селі, – це місцевий храм. Свято-Михайлівська церква дуже давня, та й виглядає не як звичний православний храм.

Церковця невисока та не має традиційних куполів. Дуже скромна та затишна. Про її особливості залюбки зможе розповісти місцевий священник, настоятель храму Іван Квік. Навколо збереглися давні мури, а до храму скликають селян старовинні дзвони. Цікаво, що храм не переставав діяти з часу свого заснування, і навіть в радянські часи тут проводили служби.

А той факт, що стіни давньої церкви не дерев'яні, а добротно змуровані, що дуже нетипово для часу, коли її будували, ще раз доводить, що в Кисилині жили заможні люди. Уважні туристи помітять ще одну особливість: є у храмі ікони, яких не побачите більше у жодній традиційній православній церкві, бо писані вони нетиповим для неї стилем. 

Читайте також: Як виглядало село Кисилин у Локачинському районі 100 років тому

Свято-Михайлівська церква у селі Кисилин
Свято-Михайлівська церква у селі Кисилин

Свято-Михайлівська церква у селі Кисилин
Свято-Михайлівська церква у селі Кисилин

Іван Квік розповідає про Свято-Михайлівську церкву
Іван Квік розповідає про Свято-Михайлівську церкву

Від храму пішки можна пройтися до напівзруйнованого Монастиря кармелітів. 

Поряд примкнули руїни школи 17 століття, яку називають академію. В той час навчальний заклад у Кисилині називали – «Сарматські Афіни». Тому що шляхта Речі Посполитої називала себе,«потомками сарматів», а Афіни вважалися центром мудрості й філософії. 

Читайте також: Як академія у Кисилині стала «Сарматськими Афінами».

Заснували цю академію социніани – сповідники протестантської течії, яку ще називали антитрінітаріями, аріянами, анабабтистами. Від інших протестантських течій періоду Реформації вони відрізнялися тим, що це була не конфесія, а рух. При чому це було суто слов’янське явище: социнінами були в першу чергу поляки, білоруси, литвини і українці. Социніанська громада в Кисилині існувала з 1612 року під опікою родини Киселів.

Читайте такожКисилин: історія потужного освітнього центру Європи

Але рух у Речі Посполитій все ж таки придушили і в Киселині поряд з будівлею академії звели костел, а навальні корпуси перетворилися на келії ордену кармелітів. За словами отця Івана Квіка, в цих руїнах аж до середини 1990-х проживала бабуся-самітниця. 

Читайте такожЯким було внутрішнє оздоблення костелу у Кисилині під час першої світової

Стіни костелу бачили і страшні трагедії.  У липні 1943 року тут загинуло 90 поляків, які прийшли на святкову месу.

Після Другої світової війни у радянська влада облаштувала у костелі цех з перероблювання льону та конопель. Ця сировина – легкозаймиста і одного разу ту ттрапилая нищівна пожежа, яка остаточно перетворила святиню у руїни. 

Попри все на стінах можна ще роздивитися деякі фрагменти фресок та зазирнути у таємничі підземелля, про протяжність яких можна тільки здогадуватися. 

До слова, фотографії серед цих мальовничих руїн виходять аж надто атмосферні, тож якщо хочете незвичну і красиву фотосесію – вам теж сюди. 

Монастир та Костел кармелітів у Кисилині
Монастир та Костел кармелітів у Кисилині

У полях біля села звели Меморіал жертв Голокосту. Приблизно у цьому місці  в серпні 1942 року німецькі солдати вбили щонайменше 500 євреїв з Кисилина та навколишніх сіл. 

У Кисилині у серпні 1942 року вбили щонайменше 500 євреїв
У Кисилині у серпні 1942 року вбили щонайменше 500 євреїв

Меморіал у селі Кисилин
Меморіал у селі Кисилин

Читайте такожЄвреї Кисилина: Голокост і вшанування

Новий Загорів

Місцеву історію зберігає  у своїх стінах Загорівський монастир, мальовничо розміщений на пагорбі, з якого видно чи не все село. Цей монастир ви могли вже бачити, адже саме тут знімали кліп гурту «Тартак» на пісню «Не кажучи нікому».

Деякі дослідники стверджують, що його побудували ще у 15 столітті за кошти місцевого шляхетського роду Загоровських.

Історія обителі давня та цікава. Її кілька разів добудовували та удосконалювали, кожен із наступних власників села намагався внести свою частку у його розбудову.

Читайте такожФрагменти з історії монастиря у Загорові

У вересні 1943 тут відбувся відомий бій між українськими повстанцями та німецькими військами. 44 молодих бійців УПА тримали бій проти понад 400 бійців німецьких військ дві з половиною доби. Пам'ятник упівцям розташований на території церкви. 

Читайте також: У Загорові проти 44-х повстанців кинули близько 400 осіб

Монастир у селі Новий Загорів
Монастир у селі Новий Загорів

У 1943 році тут загинуло 29 воїнів УПА
У 1943 році тут загинуло 29 воїнів УПА

Місцеві історики розповідають цікаву історію про те, що Іван Мазепа, коли йому було 24, був коханцем дружини Яна Загоровського Олени. І з цього приводу місцеві жителі навіть встановили пам'ятник гетьманові Мазепі та його коханці.

Пам`ятник Івану Мазепі та Олені Загоровській
Пам`ятник Івану Мазепі та Олені Загоровській

 

Багато цікавого про цей бій, сімейні інтриги роду Загоровських та історію навколишніх сіл вам зможе розповісти місцевий вчитель історії Ігор Баран.

Місцевий вчитель історії Ігор Баран може розповісти багато цікавого
Місцевий вчитель історії Ігор Баран може розповісти багато цікавого

Як дістатися

Ці місця можна встигнути відвідати в один день, якщо ви маєте власне авто. Варто почати із музею у селі Затурці, там вам екскурсію проведуть працівники музею, а на прохання покажуть та розкажуть ще й про костел. Далі варто відвідати монастир у селі Новий Загорів, а на «десерт» залишити Кисилин, адже тут найбільше цікавих місць. Окрім цього, ви зможете влаштувати пікнік неподалік місцевого ставу, за яким доглядають місцеві.

Машиною організувати поїздку дуже просто: з Луцька треба їхати по шосе у напрямку Володимира-Волинського (Н 22). Перша зупинка у Затурцях чекає вже за пів години шляху (36 кілометрів). Від Затурців до Нового Загорова дорога займе ще пів години (30 кілометрів). Маршрут пролягатиме через Локачі, де можна пообідати. До Кисилина із Загорова дорога займе трохи більше часу, близько 50 хвилин (48 кілометрів).

Якщо у вас немає власного транспорту, ви можете скористатися громадським. З Луцька до Затурців маршрутні таксі йдуть щопівгодини, вартість проїзду 40 гривень. З іншими напрямки проблемніше.

До Кисилина з Луцька автобус не курсує, проте можна дістатися до села Холопичі, та ще 8 кілометрів подолати пішки. О 10:20 та 14:25 є автобуси із Локач до Кисилина, якщо ви не любите піші прогулянки.

До Нового Загорова з Луцька маршрутки ходять п'ять разів на день: о 11:20, 12:20, 12:40, 16:10 та 17:50. Дорога триватиме близько двох годин і коштуватиме вам 80 гривень.

Іще один варіант – скористатися послугами турагенції «Патріот», які спільно із мережею Район.in.ua організовують унікальні тури Волинню. Один із маршрутів  – це Затурці – Кисилин  Новий Загорів. Найближча поїздка з урахуванням карантинних вимог відбудеться 28 червня.  Реєстрація у групі «Волинська експедиція».

Де поїсти та поспати

Поблизу Затурець та Кисилина є декілька місць, де можна перекусити:

  • Кафе «Кабачок» у Затурцях (Липинського, 59);
  • Ресторан «Гарна Ресторація» у Холопичах  (Н22, Холопичі);
  • «Узлісся» – рекреаційна зона у лісі неподалік Мовчанова (тут готують страви на вогні).

Поблизу  Загорова теж є декілька варіантів, щоб смачно поїсти:

  • Кафе «Васильок» (Локачі вулиця Луцька, 21);
  • «Моє Кафе» (Локачі Степова, 8а);
  • Піцерія «Con te» (Локачі Набережна 40);
  • Піцерія у парку (Локачі вул.Садова).

Якщо ви вирішили затриматися на Локачинщині, то переночувати зможете у комплексі «Нашого Краю» у Локачах по вулиці Луцькій, або ж у селі Березовичі у відпочинковому комплексі «Млин» по вулиці Володимирська, 2. 

Наталія ГОЛОДЮК

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024