стрічка

Які російські наративи про Польщу «воскресили» фейкороби на Волині і як маніпулювали виплатами від ООН

17 Квітня 2023, 16:10
Які російські наративи про Польщу «воскресили» фейкороби на Волині і як маніпулювали виплатами від ООН 3103
Які російські наративи про Польщу «воскресили» фейкороби на Волині і як маніпулювали виплатами від ООН

Російська пропаганда не змогла оминути своєю увагою візит президента України Володимира Зеленського до Варшави. Ця подія  «воскресила» нетліючий російський наратив про те, що Польща планує захопити Захід України. Але тепер фейкороби брешуть, що начебто Волинська, Рівненська та Львівська області «відійдуть до Польщі» як подяка за військову допомогу.

Саме такими «вкидами» кремль намагається зіпсувати відносини з Польщею, яка надає Україні значну підтримку і допомогу.

Фейкороби різними вкидами «за методичками» мають на меті дезорієнтувати українців, створити умови для недовіри як до міжнародних організацій, так і до державних інституцій. 

У Волинському інфопросторі циркулювало ще і чимало дезінформаційних та відверто брехливих повідомлень, зокрема про грошові допомоги від ООН та Норвезької ради у справах біженців.

Журналістка Район.in.ua упродовж 7-14 квітня моніторила, які дезінформаційні повідомлення «гуляли» у волинських Facebook-групах та Telegram-каналах.

***

Фейкові обіцянки Зеленського віддати Польщі  Волинську, Рівненську і Львівську області Польщі в обмін на військову допомогу

Маніпуляції та фейки про польсько-українські відносини є однією із ключових складових російської пропаганди. Час від часу з російської методички виринає нетліючий наратив про те, що Польща планує захопити Захід України. Цього разу кремлівська пропаганда говорить про начебто добровільну передачу в обмін на військову допомогу.

В ефірі телеканалу «Россия 1» вийшло коротке інформаційне повідомлення про візит Володимира Зеленського до Варшави. У ньому йдеться про те, що Зеленський начебто погодився віддати Польщі Західну Україну в обмін на військову допомогу. Мова йде про Волинську, Рівненську і Львівську області. Ведуча зазначає, що «подробиці цього договору опублікували польські ЗМІ». Проте, самих видань ведуча не називає. Немає ні відео, ні посилань, які підтвердили б правдивість сказаного. У студії також демонструють екран, на якому зображені географічні карти Західної України, частина Польщі та Білорусі. Яскравим багряним світлом підсвічуються області, які начебто мають «відійти Польщі».  Таким чином фейкороби використовують візуальні ефекти, аби привернути більше уваги до своїх брехливих повідомлень.

Насправді під час зустрічі Володимира Зеленського та Анджея Дуди у Варшаві президенти обговорили вступ України до НАТО, військову підтримку та історичні питання. Президент Польщі висловив свої сподівання, що на саміті НАТО у Вільнюсі влітку Україні нададуть додаткові гарантії безпеки, заявив про передачу Україні восьми винищувачів МіГ-29, а також розповів, що наразі Польща і Україна працюють над новим договором про співпрацю.

«Зараз ми працюємо над новим договором. Ми віримо, що незабаром зможемо укласти такий договір між нашими країнами. Ми хочемо мати дві країни, які добре співпрацюють, які ставляться одна до одної з повагою, братською, сусідською любов'ю», – сказав Дуда.

Проте жодної мови не було про начебто передачу українських територій Польщі. Президенти навпаки домовилися про добросусідство, подальшу співпрацю і підтримку. Очевидно, що наратив вкотре «воскресили», аби викликати паніку і зруйнувати довіру до Польщі. Адже саме поляки надавали й надають важливу допомогу українцям з перших днів широкомасштабного вторгнення росії в Україну.

Фейкові пропозиції Зеленського польському бізнесу викупити найбільші українські компанії

Кремлівська пропаганда не зупинилася на брехні про передачу Польщі Заходу України та додала у той самий ролик ще одну фантазію про захоплення найбільших українських компаній. А ще, начебто, за даними польських ЗМІ, лідери двох держав уклали непублічний договір.

Насправді Володимир Зеленський запрошував в Україну польських інвесторів, аби вони допомогли відбудувати усе те, що зруйнувала росія за час війни.

Під час свого виступу  на українсько-польському бізнес-форумі у Варшаві він зазначив:

«Коли бізнес працює з країною, коли бізнес вірить в країну, розширює свою присутність - це найочевидніше підтвердження того, що країна має майбутнє. Дякую, що ви вірите в майбутнє України... І я б хотів запросити весь польський бізнес до відбудови нашої держави»

Зеленський також подякував польським компаніям, які надавали та надають медичні матеріали й ліки Україні, та бізнесу, який допомагає тимчасово переміщеним українцям. А ще висловив вдячність польському бізнесу, який залишив російський ринок.

Фейкові виплати від Норвезької ради у справах біженців в Україні

У місцевих волинських телеграм-каналах у першій половині квітня поширювали повідомлення про те,  що Норвезька рада у справах біженців в Україні (NRC) розпочинає другий етап реєстрації на отримання гуманітарної грошової допомоги для осіб, які постраждали внаслідок війни в Україні. ООН оголосила про нову виплату у розмірі 2200 гривень.

Фейкороби пишуть, що отримати гроші можуть всі українці, які мешкають в Україні, а мовляв, заявку та інструкцію можна отримати до 14 квітня. Для участі у афері потрібно натиснути, або на кнопку «Заповнити заявку», або «Отримати допомогу».

Наша журналістка натиснула «Отримати допомогу», проте так званої «інструкції» не було, а лише з’явилося запрошення до нового телеграм-каналу. Підписавшись на який, вказаної інформації вона не знайшла. Також ми звернулися у пресслужбу Норвезької ради у справах біженців в Україні й нам розповіли, що там дійсно надають грошову допомогу, але лише тим, хто зареєструвався раніше.

«Реєстрація на допомогу була відкрита з 28 лютого до 20 березня. І вона виключно проводилася у WhatsApp і Viber. Людина могла перейти за посиланням, яке офіційно було опубліковане на нашій фейсбук-сторінці, або в брошурах, які роздавалися в колективних центрах і зареєструватися за допомогою чат-боту. Вся реєстрація у телеграмі – шахрайство», – каже Марія Дирбенкова медіа та комунікаційний координатор Норвезької ради у справах біженців в Україні.

І додає, що зареєструватися можуть не усі українці, як стверджують фейкороби, а лише внутрішні переселенці або ті, хто постраждав від бойових дій. А ще волонтери кажуть, що з шахраями мають справу часто. Повідомляють про них на офіційній сторінці ради та навіть збирають матеріали, які за погодження керівництва, збираються передати до поліції.

Маніпуляція про відновлення виплат та грошову допомогу від ООН

У волинській мережі активно розповсюджували повідомлення про різноманітні виплати та грошові допомоги українцям від ООН. Суми виплат начебто різні від 2200 гривень до 6600 гривень. Мовляв, допомогу можуть отримати всі українці, потрібно лише подати заявку.

Насправді ОВКБ ООН дійсно виплачує грошову допомогу українцям у розмірі 2220 гривень щомісячно на особу упродовж трьох місяців.  Подати заявку можуть не тільки вразливі вимушено переміщені особи, але й постраждалі від військових дій у певних регіонах, а також ті, хто повернувся до свого постійного місця проживання (зокрема, і з-за кордону). Тобто отримати її може не кожен українець, а лише певна категорія людей.

Проте, як повідомляють на сайті офіційного партнера агентства зі збору даних на грошову допомогу благодійного фонду «Право на захист», подачу заявок в рамках багатоцільової грошової допомоги від УВКБ ООН тимчасово припинено з технічних причин з 1 по 17 квітня (включно) 2023 року. Тобто її буде відновлено лише 18 квітня 2023 року. 

Фейкороби знову ж таки змішали правду з брехнею, аби ввести оману українців і за допомогою маніпулятивних повідомлень заманати якнайбільше користувачів на нові телеграм-канали. Для правдоподібності вони використовують офіційну емблему ООН, картинку з пачками грошей і навіть скріншот із сайту Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. А саме частину інформаційного повідомлення про те, що ООН відновило реєстрацію на виплати. Традиційно, якщо перейти за посиланнями, на які просять натиснути маніпулятори доведеться підписатися на новий телеграм-канал. Здійснивши підписку, потрібної інформації не знайдете.

У офіційному телеграм-каналі допомоги ВПО від УВКБ ООН також застерігають, що у зв’язку з великою кількістю різних програм грошової допомоги, що впроваджуються на території України, почастішали випадки електронного шахрайства. Тому ні в якому разі не можна передавати третім особам або через інтернет дані банківських карток, особистих рахунків, CVV-код, чи іншу важливу для здійснення виплат інформацію, а також переходити за підозрілими посиланнями.

«Перевіряйте інформацію на правдивість. Посилання на Приват24, Дію, єПідтримку, телеграм-боти  - це шахрайські посилання. Єдиний офіційний ресурс для отримання допомоги онлайн – це сайт єДопомога https://aid.edopomoga.gov.ua/ (посилання має виглядати тільки так!). Ми не надаємо жодних посилань на банківські системи та не співпрацюємо з банківськими установами. Посилання на будь-який банк – це спроба вкрасти Ваші гроші. Будьте пильними та обережними!», – пояснюють

Отже, під час моніторингу інформаційного простору Волині ми вкотре переконалися, що дружні польсько-українські відносини дуже «муляють» російській пропаганді. Тому вона всіма доступними методами намагається їх очорнити та дискредитувати. Черговим приводом для «воскресіння» палаючого пропагандистського міфу про захоплення Польщею Заходу України стала поїздка Володимира Зеленського до Варшави. Цього разу уже не Польща начебто хоче захопити три західні області, а ми самі їх віддаємо в обмін на військову допомогу. Така собі оновлена фантазія.

Не зупиняються в поширені дезінформативних повідомлень і місцеві телеграм-канали. Зокрема, вони користуються складним фінансовим становищем українців і публікують маніпуляції і неправду про допомогу міжнародних організацій. Тим самим збільшуючи кількість своїх підписників нечесними методами.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024