стрічка

Анонімно та безплатно: де на Волині працюють гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу

21 Березня 2023, 21:15
Волинь стала однією з шести пілотних областей, де реалізувався такий проєкт 4229
Волинь стала однією з шести пілотних областей, де реалізувався такий проєкт

На Волині вже кілька місяців працюють гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу. 

Вони з’явилися у Володимирі та Ковелі наприкінці 2022 року.

Волинь стала однією з шести пілотних областей, де реалізувався такий проєкт. Його ініціатори – Український Жіночий Фонд у партнерстві з громадською організацією «Розвиток Волині» за фінансової підтримки Фонду ООН з питань народонаселення/UNFPA та Міністерства закордонних справ Данії. 

У таких кабінетах можуть отримати необхідну конфіденційну, комплексну і безоплатну допомогу усі охочі жінки, а головне ті, які зазнали насильства. Також спеціальні гінекологічні крісла, які тут встановили, без проблем дозволяють оглянути жінок з інвалідністю та літнього віку.

На Волині гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу працюють у Ковелі та Володимирі.
На Волині гінекологічні кабінети безбар’єрного доступу працюють у Ковелі та Володимирі.

За словами очільниці громадської організації «Розвиток Волині» Ірини Колковської, жінки можуть отримати не лише медичну, а й психологічну підтримку.

«В Україні вже десятиліттями різні громадські організації працюють із темою запобігання домашньому насильству. І стало зрозуміло, що саме лікарі найперші можуть побачити за різними візуальними ознаками, що воно відбулося. Ми ж зі своєї сторони проводимо інформаційну кампанію, щоб донести до жінок, куди вони можуть звернутися у випадку насильства, особливо до тих, які проживають у сільській місцевості», – каже Ірина.

Ірина Колковська
Ірина Колковська

Але, на жаль, як розповів акушер-гінеколог Володимирського ТМО, на базі якого відкрили кабінет безбар’єрного доступу, Віктор Загорський, не завжди жінки звертають у відповідні органи, щоб розірвати коло насилля в сім’ї.

«Так, вони отримують у нас медичну допомогу, але на цьому найчастіше все і закінчується. Ми інформуємо, що можна написати заяву в поліцію, що чоловік може понести кримінальну відповідальність. Але жінки бояться або, що найстрашніше – звикають до такого стану речей. Ну і що, що п'ять днів він б’є, зате потім 20 днів любить», – каже медик і додає, що у такому випадку із постраждалою має працювати не лише лікар, а й психолог. 

Віктор Загорський
Віктор Загорський

У кабінети можуть звертатися не лише дорослі, а й неповнолітні дівчата. На жаль, такий випадок з насильством трапився у Володимирській громаді минулого року. 

«У 2022 році був зафіксований випадок зґвалтування неповнолітньої. Тому дуже важливо розповідати дітям про сексуальне виховання, проводити інформаційно-роз’яснювальну кампанію про сексуальне насильство. Ми наголошуємо, що таку тему не можна замовчувати. А ювенальна поліція – не каральний орган, а поліція яка в першу чергу допомагає», – запевняє Олена Павлюк, начальниця сектору ювенальної превенції відділу превенції Володимирського районного відділу поліції.

Олена Павлюк
Олена Павлюк

Другий кабінет на Волині відкрили на базі Ковельського пологового будинку. 

Його можна знайти за вказівниками, які ведуть із санітарно-пропускного пункту.

«Дуже зручно, що пацієнтка будь-коли може звернутись за допомогою у випадку непередбачуваної ситуації. У нас є цілодобова лабораторія, цілодобовий пост, є реанімаційна служба», – перелічує завідувач гінекологічного відділення Аркадій Войтюк. 

Аркадій Войтюк
Аркадій Войтюк

Постраждалих від домашнього насильства у Ковелі консультують і фахівці мобільних бригад, до яких можна зателефонувати за вказаними номерами.

«У рамках цього проєкту ми проводили круглий стіл з представниками поліції Ковеля, з представниками мобільних бригад, які надають соціально-психологічну допомогу постраждалим від насильства. Обговорили з ними правові, медичні, психологічні та інші нагальні питання. Тому в кабінеті можуть скерувати до потрібних спеціалістів», – додала лікарка акушер-гінеколог вищої категорії Ковельського МТМО Світлана Гаврилюк.

Світлана Гаврилюк
Світлана Гаврилюк

Головний меседж усіх спеціалістів, які працюють з темою домашнього насильства, – не терпіти його, не боятися звернутися у поліцію, інші заклади за допомогою. Це стосується і жінок, і чоловіків. Коло насильства можна та треба розірвати.  

Адреси кабінетів у Волинській області:

  • м. Ковель, вул. Дмитра Вітовського, 22, Ковельський пологовий будинок
  • м. Володимир, вул. Павлова, 20, Володимирське ТМО

Читайте також: «Насильство є всюди. Навіть там, де немає викликів»: як на Волині влаштована робота з протидії домашньому насильству

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024