стрічка

Парова машина: як галицька піснярка та луцький діджей очолили тренди ТікТока

14 Березня 2023, 18:03
Ярина Квасній та Артем Будчук ФОТО, ВІДЕО 14321
Ярина Квасній та Артем Будчук

Коротке спонтанне відео, де Ярина Квасній співає «Парову машину» очолило тренди ТікТока та неочікувано для самої виконавиці збирає мільйонні перегляди у цій соцмережі. Луцький саундмейкер та діджей Артем Будчук підхопив популярний хіт та зробив свою версію на нього, і тепер його аудіо входить у ТОПи не лише ТікТока, а й інших соцмереж та музичних платформ: 6 місце серед Популярного в ютубі, 7 місце у Shazam Ukraine, 32 місце в ТОП-100 Apple Music тощо.

Ярина Квасній – вокалістка київського гурту «Дичка», який виступає у музичному проєкті «Леся Квартиринка» на кіностудії імені Довженка. Дівчина родом з Галичини, обожнює народні пісні та автентичний спів, закінчила Києво-Могилянку та живе сьогоднішнім днем: просто творить тут і зараз. Власне так як це сталося з її випадковим акапельним виконанням «Парової машини», яке записали на телефон після виступу «квартиринки», пізніше виставили у ТікТок, і воно стало надзвичайно популярним. 

Трендову пісню підхопив луцький діджей та саундмейкер Артем Будчук, який 8 років займався діджеїнгом, але нині його професія «не на часі». Тож зараз він шукає цікаві виконання, акапели, семпли та натхнення в соціальних мережах та пише свою версію на них. 

Тож коли саундмейкер побачив «Парову машину» у Ярининому виконанні, вирішив теж зробити на неї своє аранжування. І нині саме ця танцювальна версія найбільше «віруситься» соцмережами та музичними платформами. Діджей разом з командою Feel Good Agency запросили співачку до Луцька, аби поговорити про музику, свої успіхи у ТікТоці та творчість загалом. На зустрічі була присутня журналістка Район.Культура.

ТікТок

Ярина Квасній не очікувала такої популярності у ТікТоці, та й загалом скромно описує своє життя.

«Трошки їм, трошки сплю, вишиваю, читаю...», – каже дівчина.

Розповіла Ярина й про історію створення хіта. У «Лесі Квартиринки» відбувся дев'ятий захід, було багато відвідувачів, тому артисти були у піднесеному настрої. Голоси, які можна почути у відео на фоні – це хлопці з Бердичева

«На «Лесю квартиринку» з'їжджаються відвідувачі з усієї України. Усі дуже чекають. Там благословенна атмосфера: не треба зайвий раз думати, що сказати, всі дуже сплаченні, і це є в повітрі. Всі цього дуже чекають, обирають одяг, навіть образ, як вони будуть виглядати. Розспівалася, зарядилася від людей. Ми бігли на таксі, на емоціях ще всі щось наспівували, але саме «Парова машина» потрапила на камеру», – розповідає Ярина.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Район.Культура (@rayon.kultura)

За словами Ярини, цінність часто полягає саме у разовості. Як наприклад, «є фотосесія, і викладають цілу карусель 10 фотографій, але якщо є одна, вибрана, то воно більше зависає. Десь так і з музикою. Коли 10 схожих, то вони змішуються». З цим погоджується й Артем Будчук.

«Свій день я проводжу в пошуках натхнення та в пошуках формули хіта. Це в першу чергу цікаво для мене, але і закладати якийсь посил в свій матеріал – це є основною моєю ціллю», – каже діджей.

Коли Артем спускається на студію, каже, що його задача – проста: знайти матеріал «аля вірусний» і допомогти йому стати «вірусним». 

«Я спустився на студію, відкривши тік ток. Мене хтось відмітив в публікації і написав: «Хочемо почути твою версію». Я спершу не зрозумів, яку версію і чого. Відкриваю: Шуба, Ярина, Парова машина. Думаю: чим я тут можу помогти... Прикольно, гарний голос. Пішов випив кави і зрозумів, що вона вже засіла в мене в голові. Думаю: треба робити. Бо це і є та формула хіта – те, що тобі заїло в голову», – розповідає Артем.

За словами діджея, аранжування він зробив досить швидко. А для ТікТока й багато не треба.

«Якщо ти робиш фрагмент і він людям заходить, ТікТок підносить його в рекомендації. І люди вже самі вимагають повної версії», – пояснює саундмейкер.

Читайте також: Ремікс луцького діджея на пісню «Парова машина» стає хітом соцмереж

Версія Артемв у ТОПах музичних платформ

Тоді Артем написав Ярині в дірект із пропозицією записати повну версію пісні. На що від неї прозвучала лаконічна відповідь: «Я не бачу у цьому сенсорного наповнення». Насправді ж причина полягала в тому, що версію, яку заспівала Ярина, першими виконали фрік-кабаре «Дах Дотерс», і вона не хотіла порушувати їхнього авторського звучання. 

За словами Ярини, їй багато хто пропонував спільний студійний запис, зокрема й гурт Kalush, але саме з причини авторства вона відмовила усім без винятку. Співачка каже, що готова до співпраці, але не з «Павровою машиною».

«За останні 2 тижні я промовида «Дах Дотерс» вже не знаю скільки разів. Є автентична версія «Парової машини», яку співають від сходу до заходу. А те, що я заспівала на відео – це перспів «Дах Дотерс». І я зробила це так, як це зробили вони», – пояснює дівчина.

До слова, Ярина дуже любить творчість цього гурту і каже, що коли почула на афіші їхнього майбутнього концерту «Парову машину» зрозуміла, що вони «в темі», і їй дуже приємно від цього.

Читайте також: «Dakh Daughters»: фрік-кабаре у Луцьку

Автентика

«Леся Квартиринка» – це тусовка авторської музики. Вона починалася з маленьких приміщень та маленької публіки, з популярного у Києві формату квартирників. Спершу планувалося, що у проєкті братимуть участь тільки дівчата, тому виникла назва «Леся». Також на початках у цій музичній тусовці могли співати з різну музику, нині ж гурти виступають лише з авторськими піснями.

«Наразі ми запрошуємо тільки тих людей, які мають натяк на перформативність. Тобто на це має бути й цікаво дивитися, не тільки слухати. Я ж потрапила туди, коли познайомилася з Іванкою, однією з організаторок. Це моя подруга, культурна діячка. Це людина, яка змусила настільки повірити, що зараз у нас збирається в залі до тисячі людей, які розуміють в чому сенси та ідея», – розповідає Ярина.

Дівчина вже місяць співає у гурті «Дичка», який грає авторську музику в «Лесі Квартиринці». 

«Це переварене і переосмислене цими людьми у музику. Вони багато де бували, багато, що чули. Дмитро Бугайчук написав казку і за сюжетом цієї казки написав пісню. Ось така авторська музика», – каже співачка про «Дичку».

Ярина змалку чула автентичні пісні, але зауважує, що це тільки 50% того, що її наповнює.

«Там де я народилася, там щедрують, колядують, засівають, співають веснянки перед церквою. Я рада, що я це застала і воно передалося, як і має відбуватися – природньо. Я це перейняла. Це вже дуже моє, воно зрослося зі мною як ніс, чи вухо. Це те, що роджене. По приїзду до Києва я дізналася про течію «традиційників» – професійні фольклористи, етнологи, науковці, вони їздять в експедиції, записують там пісні і відтворюють це. І це просто перевертає свідомість. Також проєкт «Рись»... Тобто тут 50 на 50, немає такого, щоб народилася і все», – пояснює Ярина.

Дівчина виконала веснянку, яку вона знає з дитинства – «Ми голуба ізловили». Люди, співаючи, беруться за руки й хтось один залишається в центрі, як у «Подоляночці». І той, хто в центрі обирає собі пару.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений Район.Культура (@rayon.kultura)

Читайте також:  «Хочете сенсів – робіть Стуса»: у Луцьку відбулася зустріч з акторами театру ДАХ

ТОП 5 гуртів від Ярини Квасній:

0. «Даха Браха» («йдуть нульовим пунктом»);

1. «Пиріг і Батіг», «ГИЧ Оркестр»;

2.  Ragapop;

3. «Щука Риба», «Вільце», «Шум'я»;

4. US Оркестра.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024