стрічка

Острожчина годує військових: як люди в місті та селах організувались, щоб допомагати армії

24 Лютого 2023, 08:00
Острожчина годує військових: як люди в місті та селах організувались, щоб допомагати армії 1082
Острожчина годує військових: як люди в місті та селах організувались, щоб допомагати армії

24 лютого ми всі прокинулись в новій реальності. Перед нами розгорнулась нова картина світу: вибухи, ракети, повітряні тривоги... 

Жителі Острожчини в перші години війни почали гуртуватись. Кожен сільський клуб став маленьким волонтерським штабом. Люди почали зносити теплий одяг, їжу, консервацію. У Будинку культури Острога волонтери працювали ледь не цілодобово. Збирали та відправляли посилки на фронт. 

За рік жителі Острозької громади показали неабияку стійкість та організованість. У дитсадках, сільських школах організували виготовлення м'ясних консервів, вареників, випічки. Їжу передавали військовим та цивільним. 

У цьому матеріалі ми хочемо розповісти про кулінарні ініціативи жительок Острозької громади, які змогли згуртувати людей та з любов'ю наготувати тонни їжі на передову. 

Острог

В острозькому дитячому садку «Ромашка» облаштували міні цех з виготовлення їжі для захисників. На кухні готували домашню м'ясну консервацію, пиріжки з різноманітними начинками, згущене молоко та багато інших смаколиків. Все передавали на фронт, а також людям, які потребували. 

Організувала роботу Ярослава Глуха. 

Також в рамках проєкту «Жіноче лідерство: на шляху відновлення України» діти та дорослі виготовляли енергетичні батончики. 

Батончики виготовляли і бібліотекарі Острога. 

Оженин

У місцевому Домі молитви мешканці об’єдналися і почали готувати різні смаколики для наших захисників та захисниць.

Вже не один десяток машин зі смачненьким відправили військовим. Пекли різноманітні хлібобулочні вироби, смажили та варили, консервували та маринують продукцію, яку волонтери доставляють у гарячі точки.

Загалом це тонни випічки та десятки тисяч банок консервів. 

Розваж

Розвазькі господині з допомогою хазяйок зі сусідніх сіл готували вареники, котлети, голубці, картопляні пиріжки, чебуреки, смажену рибу, салати, налисники, домашню ковбасу, вафлі з картоплею та сосискою, бендерики, піци

Крім того, домашні пироги з вишнями, капустою, горохом, сиром, маком і т.д; коржики із цукром, на смальці, пироги пісочні із повидлом, мальовані імбирні пряники, ароматні кекси.

Своєю чергою жителі Бродівського привозили у розвазький центр пончики з горохом, капустою, сосисками, маком. А ще яблука, картоплю, моркву, цибулю, буряки столові, капусту, іншу провізію.

До волонтерства долучились і вихованки дитячої школи та віряни церкви Кузьми й Дем’яна ПЦУ. Вони готували рогалики, печиво іншу випічку бійцям. 

Мощаниця

Унікальний «сухий» борщ, який можна зварити за 10 хвилин, готували для «гарячих точок» господині з Мощаниці.

Процес виготовлення самої суміші є досить трудомістким та затратним в часі. Адже інгредієнти спочатку миють, нарізають, протягом декількох годин сушать і лише після цього готову суміш розфасовують. 

 

Могиляни

Кулінарний цех могилянці влаштували відразу у двох навчальних закладах: в їдальні дошкільного навчального закладу та в приміщенні Могилянівського ліцею. За день невтомні ґаздині готували 30 кілограмів булочок і 40 кілограмів пиріжків з різноманітними начинками.

Крім того, безперебійно готували їжу бійцям у молитовному будинку церкви ХВЄ. На приготування їжі щоденно йшло по 20 кілограмів борошна. З початку війни волонтери закупили і переробили десятки тушок свиней на м’ясні каші, консерви і сало.

 

Вельбівно

Вірянки церкви «Нове життя» з Вельбівного пекли військовим на фронт печиво. 

Стадники

На волонтерській кухні села Стадники закрили тисячі банок різноманітних м'ясних консервів. Переробили десятки тушок свиней.

З перших днів війни господині працювали в Домі молитви. Варили, смажили, тушкували, пекли, маринували, солили, консервували та передавали усе на фронт. 
 

Грозів

У селі Грозів щодня пекли хліб для українських воїнів. В кожну буханку хліба господині вкладали любов та турботу, яка передавалась захисникам України.

Хорів

Господині організувалися в школі та дитячому садочку та до Великодня наготували бійцям на Донеччину пасок та різноманітної випічки. 

Волосківці

У перші дні війни жителі села готували вареники, пиріжки, салати. Господині села пекли удома хліб та пироги. Все передавали бійцям на фронт. 

А напередодні новорічних свят організували адресні передачі бійцям з села, які служать в ЗСУ. Загалом спакували та відправили 11 посилок.

Країв

Зі села Країв відправляли продуктову допомогу в гарячі точки. Зокрема домашні смаколики спрямували військовим і вимушеним переселенцям.

Почапки

Волонтерки у Почапках активно допомагали армії. Господині готували вареники, пиріжки та різноманітні смаколики бійцям.

Михайлівка

Домашні вареники, чебуреки, гречаники та пиріжки з різними начинками... Ось що готували з перших днів війни господині в селі Михайлівка. 

Найголовніші спеції – це любов та турбота. Ці смаколики отримували хлопці та дівчата на передовій.   

Грем'яче

«Пекельна кухня» – ось так жартівливо називали шкільну кухню в селі Грем'яче. Тут з перших днів війни кипіла робота. Дівчата варили, смажили, пекли, тушкували, маринували, солили, консервували, закривали та передавали різні смаколики військовим. На кухні працювали не лише освітяни, а й мешканці села. А коли в селі проживали переселенці, вони активно приходили й допомагали.

 

Коментар
10/02/2025 Неділя
09.02.2025