стрічка

Короткі підсумки Мюнхенської конференції з безпеки

21 Лютого 2023, 19:48
Лідери трьох найбільших країн ЄС на Мюнхенській безпековій конференції 1664
Лідери трьох найбільших країн ЄС на Мюнхенській безпековій конференції

Цьогорічна Мюнхенська конференція гарантувала Україні всеохопну підтримку від Заходу. Щонайменше – до перемоги. Особливість даної події, який тривала з 17 до 19 лютого, в тому, що її формат – це аналіз стратегічних загроз, які можуть мати наслідки на роки або навіть десятиліття.

Найважливішим було те, що лідери країн-членів НАТО, ЄС та інших демократичних держав посилено працюють над збільшенням військово-технічної підтримки України в контексті її конфлікту з Росією. На Мюнхенській конференції  очільники демократичного світу окреслили консолідовану позицію щодо надання більшої військово-технічної підтримки Україні, включаючи поставки сучасної зброї.

Такі кроки мають захистити Україну від подальшого наступу  Росії та відновити територіальну цілісність нашої держави. Відтак, якісне та кількісне збільшення підтримки України - це один з пріоритетів демократичного світу.

Доволі несподівану та жорстку заяву зробив Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, висловивши думку, що армія України – це армія Євросоюзу і запропонував присутнім не тільки аплодувати Володимиру Зеленському, але й надавати більше снарядів.

Також підтвердився курс наших союзників  на економічну та дипломатичну ізоляцію російського режиму. Ця політика передбачає ще масштабніше застосування санкцій проти окремих осіб та компаній, які зв'язані з російським урядом, заборону на ввезення товарів, що виробляються в Росії, а також обмеження контактів з агресором на міжнародній арені. Такий підхід має зменшити можливості російського уряду впливати на інші країни.

Промови лідерів західного світу стають все жорсткішими. Якщо максимально стисло передати суть виступів більшості спікерів спікерів, то вийде доволі цікава картина.

Прем’єр Великої Британії Ріші Сунак: підтримку від союзників слід подвоїти, окрім того, ми станемо першою країною, яка надасть Збройним силам України далекобійну зброю.

Віцепрезидентка США Камала Гарріс: Росія – злочинець, тому таке не можна ігнорувати.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц: перші Леопарди надійдуть дуже швидко, робимо все, що можемо.

Президент Франції Еммануель Макрон: Путін вже отримав чотири великі поразки, тому слід підтримувати Україну й надалі.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг: перемога Путіна – перемога авторитаризму, тому підтримка України – питання нашої безпеки.

Прем’єр-міністерка Фінляндії Санна Марін: Фінляндія підтримуватиме Україну стільки, скільки потрібно; якби світ вчасно відреагував на анексію Криму – цього всього б не було.

Це все може свідчити про краще розуміння загрози, яку несе з собою Росія. Прихильників помірного та дипломатичного вирішення питання російської агресії майже не залишилося серед представників ЄС та НАТО. Натомість табір тих, хто вважає, що Кремль розуміє лише грубу силу постійно більшає.

Але головне досягнення даної конференції у іншому: демократичний світ перестав роздумувати над тим, чи слід завдати Москві болючої поразки. Тепер суперечки точаться лише щодо стратегії, а не цілі. І, враховуючи те, що також прозвучали тези про недопустимість перемоги авторитарної країни, наявним та потенційним союзникам Росії слід бути обачними, що явно не додасть агресору підтримки у скрутний час.

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024