стрічка

Росія бідкається, МАГАТЕ розводить руками або Як окупанти брешуть про зброю на Рівненській АЕС

10 Лютого 2023, 10:09
Рівненська АЕС 13198
Рівненська АЕС

Російська розвідка звинуватила Україну в тому, що вона зберігає озброєння на атомних електростанціях. За твердженнями Кремля, на Рівненську АЕС нібито завезли американські ракетні пускові установки HIMARS, системи протиповітряної оборони та артилерійські боєприпаси.

Жодних доказів на підтвердження своїх заяв, звісно ж, країна-агресорка не надала. Натомість місія МАГАТЕ відрядила своїх представників на усі українські «атомки». Їхня команда прибула й у місто Вараш, де розташована Рівненська АЕС.

Журналісти видання Район.Вараш проаналізували усю наявну інформацію щодо цієї теми та готові детально розповісти, чому заяви Росії – абсурд та спроба виправдати свої провокації.

Заяви є, а доказів – немає

Інформація про те, що українські військові використовують атомні електростанції замість складів для озброєння масово ширилися російським медіапростором.

Пропагандистські ЗМІ та телеграм-канали твердили про те, що на АЕС складують західну зброю та боєприпаси до неї. Начебто, кілька вагонів озброєння через залізничну станцію «Рафалівка» доставили й на Рівненську АЕС наприкінці 2022 року.

Рівненська АЕС
Рівненська АЕС

 

Пропагандисти «трубили», що на об’єктах енергетики Україна зберігає ракети до HIMARS, систем ППО та артилерійських боєприпасів великого калібру.

«Україна сама може підірвати свої атомні станції, або ж по них влучить українська протиповітряна оборона», –  заявляла російська розвідка. Не надаючи, звісно ж, жодних доказів на підтвердження своїх «розвідданих».

В українській владі одразу ж спростували цей закид, заявивши: ніколи не зберігали озброєння на територіях АЕС, на відміну від Росії. Наголосили, що готові надати доступ до «атомок» представникам місії МАГАТЕ.

Експерти контролюватимуть ситуацію на АЕС до кінця війни

Постійна місія МАГАТЕ на чолі з генеральним директором агентства

Рафаель Маріано Гроссі
Рафаель Маріано Гроссі

 прибула до України в середині січня. До складу групи увійшли експерти з 13 країн світу.

 

Працівники місії, які контролюватимуть ключові системи ядерної безпеки та захисту, надаватимуть технічну допомогу, оцінюватимуть потреби станцій, прибули й на Рівненську АЕС. 

Під час візиту місії МАГАТЕ на Рівненську АЕС
Під час візиту місії МАГАТЕ на Рівненську АЕС

 

З моменту прибуття фахівці МАГАТЕ об’їздили об’єкти енергетики й, як повідомили на офіційному сайті організації, групи не знайшли нічого такого, щоб було б несумісним із ядерною безпекою. Не виявили іноземні делегати й жодних ознак того, що озброєння зберігали там раніше. Тобто зброї на українських «атомах» немає і ніколи не було!

Гендиректор МАГАТЕ Гроссі додав, що станційне обладнання та матеріали регулярно постачаються на майданчики АЕС, і команда МАГАТЕ на Рівненській атомній електростанції знає про одну недавню поставку ротора турбіни на заміну.

Брехня як метод приховати злочини

Чергова брехня росіян спрямована лише на те, щоб дискредитувати Україну в очах світових партнерів та виправдати свої провокації. Насправді загальновідомим є факт, що саме Росія зберігає своє озброєння на окупованій українській атомній станції – Запорізькій АЕС. За різними даними, там  перебувають близько 500 російських бойовиків та розміщене важке озброєння. Зокрема, й реактивні системи «Град».

Запорізька АЕС
Запорізька АЕС

 

Саме Росія складує вибухівку неподалік реакторів! Порушуючи всі умови ядерної та радіаційної безпеки, окупанти збудували захисні споруди поруч з енергоблоками. Не виключено, що звідси окупанти готують обстріл міст на протилежному березі Дніпра, використовуючи при цьому енергоблоки як прикриття.

На початку серпня генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявляв про те, що Запорізька «атомка» більше не підконтрольна агенції, а принципи ядерної безпеки на станції повністю порушені.

На додаток, саме російські війська час від часу обстрілювали цей енергетичний об’єкт, добре усвідомлюючи, які наслідки це може мати! При цьому окупанти звинувачували в ударах Україну.

Однак, на відміну від Росії, українська сторона залишається відкритою до співпраці з МАГАТЕ та допускає її представників на об’єкти енергетики. Натомість путінські війська маніпулюють та спотворюють реальний стан речей на ЗАЕС.

Коли на станцію приїздила місія МАГАТЕ, техніку в машинних залах окупанти видали за машини військ хімічного захисту, а до кризового центру АЕС експертів взагалі не пустили, оскільки там переховувалися російські військові, котрі дислокувалися на об’єкті.

 

***

 

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024