стрічка

Саллі та Агнешка: за що Залужний передав в луцький «Ангар» нагороди американці та полячці

31 Січня 2023, 22:09
Іноземні волонтерки, які допомагають луцькому «Ангару», отримали нагороди 1778
Іноземні волонтерки, які допомагають луцькому «Ангару», отримали нагороди

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний нагородив відзнаками іноземних волонтерок, які допомагають луцькому волонтерському штабу «Ангар».

Нагрудні знаки «За сприяння війську» отримали Саллі Баєр з США та Агнешка Григель з Польщі. За словами керівниці «Ангару» Ольги Валянік, ймовірно, це найперші іноземні волонтери, яких нагородило командування ЗСУ.

Також вони отримали символічні українські стяги від командувача військ Оперативного командування «Захід» генерал-майора Сергія Літвінова.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Залужний нагородив іноземних волонтерок луцького штабу «Ангар»

Новину про нагородження благодійниці зі США та Польщі, яким вдалося залучити для допомоги ЗСУ сотні одиниць турнікетів, целоксу, тактичного спорядження, гроші на дрони та автомобілі, почули під час онлайн-ефіру в інстаграм.

«Ми захоплюємося тим, як Саллі та Агнешка співпереживають нам та не втомлюються шукати нові й нові способи, як збирати донати для українського війська. Але найважливіше, що ці жінки розповідають про нашу війну у своїх країнах, не дають нікому забути про боротьбу України з ворогом, своїм прикладом змушують світову спільноту не бути осторонь», – кажуть в «Ангарі».

Волонтерка з Нью-Йорка Саллі Баєр через кілька тижнів після початку повномасштабного вторгнення прилетіла в Польщу, щоб допомагати українцям. 

Згодом дізналася про луцький «Ангар» та досі активно допомагає їм – привозить сертифіковані турнікети, кровоспинні засоби та інші медикаменти найвищої якості, які обов’язково мають бути в аптечці кожного військового. 

Турнікети обов’язково мають бути в аптечці кожного військового
Турнікети обов’язково мають бути в аптечці кожного військового

Кошти на їх покупку Саллі збирає через соцмережі. Створила спеціальну спільноту у фейсбук, де публікує пости зі зверненнями. Гроші надходять з усіх куточків Сполучених Штатів.

Що цікаво, у 1995 році жінка жила кілька місяців у Луцьку та навчала тут англійської мови. Тож Луцьк був для неї знайомим.

 

Кошти на їх покупку Саллі збирає через соцмережі
Кошти на їх покупку Саллі збирає через соцмережі

У коментарі «Району. Життя» Саллі зізналася, що нагорода стала для неї абсолютною несподіванкою. Вона розповіла, що поділиться цією нагородою із 700 людьми, які надають допомогу українцям. За її словами, в Америці всі вірять у свободу і перемогу України.

«У мене немає слів. Для мене було честю та привілеєм представляти стільки турботливих друзів у США, створюючи для них можливості приносити користь Збройним силам України! Ця нагорода – для кожного з них. Дякую, що створили Світло в такий темний момент історії. Це честь працювати з вами. І дуже почесно для мене – бути частиною цього всього та спостерігати за завзятістю та любов’ю, які випромінює народ України на весь світ під час своєї боротьби», – сказала американська волонтерка. 

Волонтерка з Нью-Йорка Саллі Баєр під час приїзду до Луцька
Волонтерка з Нью-Йорка Саллі Баєр під час приїзду до Луцька

Нагорода Саллі Баєр
Нагорода Саллі Баєр

Агнешка Григель з початку повномасштабного вторгнення надавала власне житло для українських переселенців. Від однієї родини, яка була з Луцька, дізналася про «Ангар» і з літа минулого року розпочала допомагати луцьким волонтерам.

Вона купувала та особисто привозила каремати, тактичний одяг, павербанки, маскувальні сітки, тактичні окуляри, наколінники. Разом із польськими колегами зібрала та  переказала 143 590 гривень, за які купили авто для потреб ЗСУ.

«Я вважаю, що не достойна цієї нагороди, бо насправді вона належить усім борцям, які знаходяться зараз в окопах. І платять найбільшу ціну», – сказала волонтерка з Польщі, але додала, що з гордістю одягне медаль на свій леопардовий одяг, який символічно одягнула для ефіру.  

Каже, таким чином хоче підтримати інші країни, щоб вони не боялися та надавали танки «Леопард» Україні.

Агнешка Григель та Саллі Баєр
Агнешка Григель та Саллі Баєр

Такі нагороди мають діячі культури, релігійні лідери, волонтери України, тепер у цьому списку є іноземні волонтерки Саллі та Агнешка. 

«Це було неймовірне відчуття трепету і піднесення, коли ми чекали прямого ефіру, щоб розповісти Саллі і Агнешці про відзнаки. Дізнавшись про них, наші благодійниці не могли стримати сліз та почали говорити, що не гідні цього. Але ми знаємо — гідні. Бо вони розуміють, що ця війна це не війна лише України. Це боротьба всього світу за добро, за людські цінності та за життя», – переконані ангарівці.

Довідково: Почесні нагрудні знаки Головнокомандувача Збройних Сил України встановлені відповідно до Наказу Головнокомандувача Збройних Сил України № 411 від 23 грудня 2021 року «Про почесні нагрудні знаки Головнокомандувача Збройних Сил України», який остаточно набув чинності 1 червня 2022 року. Нагрудним знаком «За сприяння війську» нагороджуються працівники Збройних Сил України та інші особи за значний особистий внесок у справу розбудови і розвитку Збройних Сил України, зміцнення співробітництва у військовій, науковій, соціальній, культурній та інших сферах життєдіяльності Збройних Сил України. Цим нагрудним знаком особи нагороджуються за рішенням Головнокомандувача Збройних Сил України.

 

Коментар