стрічка

Твердопаливні котли обігрівають квартири у Дубні: як місто на 95% відмовилось від газу

25 Січня 2023, 15:15
Щоб не бути залежними: котельні у Дубні перевели на альтернативне паливо 4251
Щоб не бути залежними: котельні у Дубні перевели на альтернативне паливо

Майже повністю відмовилися від газового обігріву в Дубні. Усі котельні міста перевели на альтернативні джерела палива. Ним слугують палети, торфобрикети, дрова, тріски.

Про те, що спонукало до такого рішення, у скільки обійшлося переобладнання тепломереж та чи виправданою є така модернізація, дізнавалися журналісти видання Район. Дубно.

Перехід з газу на «альтернативку» планували кілька років

У Дубенській міській раді розповідають, що ідея відмовитися від використання газу для обігріву в органі місцевого самоврядування «зріла» тривалий час. Серйозно ж до переходу на альтернативні джерела палива стали готуватися близько трьох років тому. 

Міський голова Василь Антонюк каже, що причиною такого рішення була ціна на блакитне паливо, яка постійно зростала.

«Був період, коли ми навіть планували збудувати в місті теплову електростанцію. В нас є де взяти палети, брикети, дрова. Це все – наша сировина, то навіщо ж купувати газ? Наразі ми вже запаслися альтернативним паливом до середини квітня. Постачають сировину місцеві підприємства», – ділиться посадовець.

Раніше в Дубні функціонувало п’ять котелень. У цьому опалювальному сезоні їх кількість скоротили до трьох, в них і встановили твердопаливні котли. В одній із них встановили аж два котли, кожен із яких має потужність 1250 кіловатів. Для опалення тут використовують торфобрикети та дрова. За добу два котли споживають близько п’яти тонн твердого палива.

Така модернізація обійшлася місту у 25 мільйонів гривень. Втім, порахували у міській раді, проєкт окупиться вже за три-чотири роки. Оскільки вартість газу постійно зростає.

«При постійній роботі твердопаливні котли повністю забезпечують теплову генерацію та потребу містян у теплі. Якщо не використовувати газу, цього року економія становитиме близько 12 мільйонів на рік», – додає Василь Антонюк.

Попри те, що місто на 95% відмовилося від використання блакитного палива, газові мережі тут демонтовувати не стали. Пояснюють, якщо температура повітря опуститься нижче 20 градусів, їх запускатимуть для додаткового обігріву.

«З котельні, де стоїть два твердопаливних котли, обігрівається понад 900 квартир у місті та три бюджетні установи. Якщо ці котли працюють синхронно, забезпечують теплом усіх абонентів, підключених до цієї котельні. Втім через відключення світла орієнтовно раз в тиждень доводиться проводити їхню технічну чистку. На час технічного обслуговування твердопаливних котлів запускаємо газові», – каже директор КП «Дубнокомуненергія» Петро Рухер.

У міській раді розповідають, що до наступного опалювального сезону планують вдосконалити своє нововведення, аби на 100% стати газонезалежними. Зокрема, мають намір придбати ще два твердопаливні котли та додатково поставити їх на двох котельнях. Це дасть можливість вчасно проводити регламентні роботи на котельнях та забезпечити їх ефективнішу роботу.

Влада Дубна переконує: у випадку повного блекауту місто зможе протягом певного часу пережити період, оскільки забезпечені сировиною та генераторами для твердопаливних котелень. Своєю чергою рельєф міста дозволить протягом доби забезпечити людей водою.

 

Безперебійну роботу котелень підтримує генератор

Василь Антонюк зізнається, нині неабияких незручностей у роботі котелень завдають відключення електроенергії. Посадовець розповідає, на початках енергетичної кризи були дні, коли на тій чи іншій котельні світла не було по 15 годин. У таких ситуаціях роботу котлів підтримували за допомогою турецького генератора. Він має потужність 180 кіловатів та може продукувати електрику близько 20 годин.

«Такий генератор у нас поки що тільки один. Тож за потреби просто перевозимо його з котельні в котельню», – доповнює Петро Рухер.

У ліцеї модернізували теплосистему, щоб перевести на альтернативний обігрів

Ліцей №6 – найбільший навчальний заклад міста Дубно. Тут навчається майже тисяча школярів. Котельня цієї освітньої установи також працює на альтернативному паливі.

Коли місто планувало відмовити від газу, в ліцей повністю замінили тепломережу, батареї та облаштували тепловий пункт у підвалі.

У приміщенні – досить тепло та комфортно. Вчителі кажуть, що така температура у навчальному закладі підтримується постійно.

«Температура в класах коливається на рівні 19-25 градусів тепла. Перед тим, як в котельні, що нас обслуговує, замінили теплосистему, нам поміняли труби, які лежать в землі. Така модернізація була спрямована на те, щоб теплотраса не віддавала тепло вулиці. Опалення повністю виправдовує себе, абсолютно не гірше, ніж був газовий обігрів», – розповідає директорка ліцею Марія Іванова.

Перехід на альтернативні джерела опалення підтримують і жителі Дубна. Кажуть, в той час, коли росія систематично прицільно атакує енергетичну систему України та шантажує світ своїм газом, перехід на незалежні системи енергоефективності робить нас сильнішими.

***

 

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключно відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024