стрічка

Рівненський культурний десант, або Як мурали Костянтина Качановського підіймають український дух від Харкова до Херсона

09 Січня 2023, 18:00
Костянтин Качановський 3611
Костянтин Качановський

Відомий рівненський художник Костянтин Качановський намалював у рідному місті чимало муралів. Найпопулярніший з них – «Красавіца терпіти не буде», на якому зображена дівчина з кулеметом, що символізує Україну. Створений він був як відповідь на слова президента росії володимира путіна: «Нравітса, нє нравітса — тєрпі, мая красавіца»

Робота стала знаковою, а за кілька місяців потому Костянтина запросили долучитися до «Культурного десанту» – об’єднання культурних діячів, спрямованого на зміцнення бойового духу і морально-психологічного стану українських військових та людей на деокупованих територіях. 

«Культурний десант». Фото: isky.jpg

Один із багатьох проєктів об’єднання має назву #стіникультури. У його рамках українські художники побували у звільнених від російських загарбників чи прифронтових містах Харківщини, Миколаївщини, Херсонщини та намалювали там десятки муралів і графіті, щоб подарувати українцям позитивні емоції та поширити українську культуру.

Про поїздки туди, де чутно вибухи від касетних снарядів, а на кожній стіні – сліди від влучань, а також про важливість вуличного мистецтва із Костянтином Качановським говорила журналістка Район.Культура.

Читайте також: Світло переможе темряву: в Рівному з’явився новий патріотичний мурал

Розмова із Костянтином відбулася на відкритті його нової виставки «Культурна боротьба» у Рівному. Після повернення зі Сходу та Півдня художнику запропонували показати фотографії своїх муралів на широкий загал.

За словами митця, про те, що війна нині у розпалі, у Рівному нагадують хіба відключення електроенергії та повітряні тривоги. Тож важливо нагадати людям, як живуть наші співгромадяни поблизу лінії фронту.

«Керівництво Центрального універмагу звернулося із пропозицією зробити виставку. Найперше, щоб показати людям, що відбувається. Бо в нас є таке відчуття, що війна йде, але вона десь там далеко. Це одна з можливостей розказати декілька історій про ситуацію на Сході, на Півдні. Там, де люди пережили жахи окупації», – розповів Костянтин Качановський.

Фото: isky.jpg

Запрошення долучитися до «Культурного десанту» було неочікуваним. Втім, художник зголосився майже одразу.

«Я співпрацював з однією людиною – надавав йому свої роботи, а він їх друкував на блокнотах та інших виробах. Ну і відповідно переказував кошти на ЗСУ тощо. Він подзвонив мені й сказав, що в його офісі сидить Коля Сєрга й він хоче зі мною поспілкуватися. Коля мені одразу запропонував напряму: вони будуть їхати на деокуповані території і їм потрібні художники, щоб створити мурали. Наша ціль – окрім гуманітарної допомоги й концертів, зробити малюнки, тобто візуально продемонструвати місцевим людям, що їх ніхто не покинув, що ми з ними, і якось їх підбадьорити. Я був спантеличений, це було так неочікувано. Але відразу знав, що я поїду, сто відсотків. Буквально за годинку вже з ним зв’язався, запитав, які числа, що для цього потрібно і де зустрічаємося», – поділився художник.

Фото: isky.jpg

Як розповідає Костянтин, підготовка не була особливою: він взяв з собою лише найнеобхідніше.

«Я спочатку думав: от ми будемо на деокупованих територіях, там, напевно, немає електрики, немає звязку, треба взяти з собою павербанки, якісь сухпайки, бо незрозуміло, коли й де ми зможемо поїсти. Але там досить багато волонтерів, нас завжди годували смачною їжею, гарячими супчиками. Я думав, що з цим буде набагато складніше», – зізнався мураліст.

Фото: isky.jpg

Читайте також: У Рівному відкрили новий мурал «Сміливий народ – сміливої країни»

Першою «Культурний десант» відвідав деокуповану Харківщину: Балаклію, Ізюм, Куп’янськ і Шевченкове.

«Загалом я їхав туди зробити одну роботу, бо створення моїх робіт займає трохи більше часу, адже я працюю пензликами, фарбами. Якщо інші художники робили графіті, різні надписи й часу це займало набагато менше ніж моя робота, то я мусив на дні два-три залишитися, щоб зробити одну. Я взяв з собою свого друга, колегу Миколу Патія і ми приїхали в Балаклію. Ми тоді створили мурал «Світанок», де дівчинка сидить на ракеті. Я дуже довго не міг знайти для неї місце, спершу зробив ескіз в електронному форматі й вже в процесі роботи трапився цікавий момент. Виявилося, що в дівчинки, з якої я малював саму героїню, дідусь і бабуся родом з Балаклії», – зазначив Костянтин.

Художник: Костянтин Качановський. Фотограф: isky.jpg

Цю роботу художники встигнули закінчити за два дні, тож на третій завітали до Купянська та Шевченкового.

«Ми в процесі вже прямо по дорозі подумали, що треба зробити щось таке простеньке. Так вийшло, що нас залишили в Шевченковому – це селище по дорозі до Купянська, тому ми за декілька годин зробили невеличкий малюнок – гусей у вишиванках. Це відома ілюстрація, але оскільки ми не мали нічого авторського, то просто вибрали нескладну ілюстрацію й намалювали її. Тим більше там діти часто гуляли, тож вони теж допомагали нам. У Куп’янську була найскладніша ситуація, тому що це прифронтова зона – там постійно обстріли, туди тільки в бронежилетах пропускають. Ми зробили ілюстрацію, на якій є слова: «Ми у світі кохання помножимо і для цього ми переможемо». Це написав Коля Сєрга і, як на мене, це одна з найвлучніших робіт, бо там стіна, як видно, вся в обстрілах. Там постійно прильоти й це дуже символічно. Дуже грає зі стіною ця робота», – зауважив художник.

Фото: isky.jpg

Наступною точкою призначення став Миколаїв, де на той момент була дуже складна ситуація. Херсон все ще був окупований і Миколаїв був свого роду південним блокпостом, який «тримав» весь південь України від російських окупантів.

«Основна робота – це малюнок з хлопчиком. Початково на ескізі була дівчинка і я не знав, де саме буде цей мурал. Але було зрозуміло, що десь біля зруйнованої будівлі, оскільки там було багато обстрілів і попадань по житлових будинках. Уже коли ми з місцевими приїхали на місце, де мав бути розташований мурал, наскільки я розумію це приміщення ДЮСШ, нам розповіли, що там загинув 11-річний хлопчик. Тоді я відчув, що це саме ця стіна. Ми саме тут маємо зробити цей мурал», – розповів митець.

Художник: Костянтин Качановський. Фотограф: isky.jpg

Як зазначив Костянтин, ескізи для своїх стінописів він створює завчасно, тож за кожним малюнком стоїть ретельна підготовка. Втім, часто під час безпосереднього створення муралу ілюстрація може змінюватися.

«Друга робота в Миколаєві – це мурал з окупантом, який відлітає на кульках. Вона була створена, щоб трохи розвеселити людей, підняти бойовий дух. До речі, викликала дуже бурхливу реакцію. Бабуся одна запам’яталась, яка підійшла і каже: «Намалюйте там ще такого копняка хорошого ззаду тому солдату, щоб він геть звідси летів», – пригадав художник.

Читайте також: В Херсоні з'явився портрет Залужного зі словами Оксани Забужко

Художник: Костянтин Качановський. Фотограф: isky.jpg

За розповіддю Костянтина, найпривітніше їх зустрічали саме на Півдні. Херсонщина здивувала, адже попри те, що люди довгий час були в окупації, вони не втрачали надії. Херсонці безмежно раділи тому, що прийшли українські війська, і були щасливі, що у них навіть «малюночки робляться».

«Ми поїхали в Херсон буквально через два тижні після деокупації. Там залишилося багато російських бігбордів і був певний парадокс. Ти їдеш і з одного боку написано: «Рідні, ви вільні», – наші українські постери. А з іншого боку: «россия здесь навсегда». Тоді я зрозумів, наскільки звичайні слова мають великий вплив», – поділився роздумами Костянтин Качановський.

Фото: isky.jpg

У Херсоні художник створив пять робіт. Дві – біля Політехнічного інституту, де знаходилася база окупантів.

«Там якраз був приліт від наших HIMARS по тій будівлі. Я зробив мурал з хлопчиком, який показує своє ставлення до окупаційної влади, і ще один з дівчинкою, яка стирає окупаційну символіку з надписом: «росія тут ніколи». Ще два мурали намалював біля торгово-розважального центру. Наскільки я розумію, це великий ТЦ «Фабрика», де раніше збиралася молодь. Він увесь згорілий. Це було незаплановано, але, напевно, це моя улюблена робота з Херсона. Там хлопчик прибирає всі ці залишки, уламки, як знак того, що ми все зробимо, усе приберемо. І ще один мурал в самому центрі Херсона – це хлопчик, який ловить крилату ракету в сачок, щоб показати, як війна впливає на дітей, на дитячий розум, на сприйняття цього всього. Що це ненормально. Ну і пята робота – символ нашої незламності, яка криється в нашій ДНК. Це ілюстрація моєї дівчини Ольги. Цю роботу я теж намалював на «Фабриці». Дуже вдале місце, тому що там така проїжджа зона. Вона дуже яскрава і контрастує зі згорілими стінами приміщення», – розповів митець.

Художник: Костянтин Качановський. Фотограф: isky.jpg

Втім, не всі стінописи, створені «Культурним десантом» вціліли. В Ізюмі один з малюнків знищили вандали. На думку художника, це були місцеві колаборанти.

«Багато ще є прихильників «руского міра». В Ізюмі наш колега зробив надпис «Ізюм» з козаком, який тримає першу букву. Це було на центральній площі, на плитці й ту плитку оббили вночі. Що зробив цей художник? Він приїхав з ДСНС-никами вже з вишкою і зробив цей малюнок на всю стіну, щоб його більше ніхто не зміг дістати», – зауважив Костянтин.

Читайте також: В Ужгороді невідомі зіпсували стінопис героям «Азовсталі»

Художник запевнив, що відчуває відповідальність, адже стріт-арт – це публічне мистецтво, яке кожна людина абсолютно по-різному сприймає.

«Основне завдання, яке є в мене – це викликати в людини емоцію. Навіть якщо це негативна емоція, це у будь-якому випадку емоція. Наведу ще один приклад: коли я малював хлопчика, який дзюрить на окупантську техніку, повз мене багато людей проходило. Ті, хто молодші, казали: «О клас, молодець, дуже круто». Та був один інцидент, коли проходив якийсь чоловічок і російською мовою сказав: «Я вот его ночью закрашу, замажу». І я не скажу, що це щось погане. Це викликало емоцію, негативну емоцію, значить в когось щось «підгоріло», – пояснив мураліст.

Художник: Костянтин Качановський. Фотограф: isky.jpg

Публічне і вуличне мистецтво в Україні потрібно розвивати. На думку художника, нам не вистачає фахівців у порівнянні з тим, наскільки поширеним є цей стиль на Заході.

«Чому до «Культурного десанту» не долучаються популярні художники? Я про це навіть ніколи не задумувався. З мого боку це була просто пропозиція. Раніше я про них не чув. Відповідно це означає, що треба більше розповсюджувати інформацію про проєкт. У нас були добровольці, тобто декілька людей, які самі захотіли долучитися. Можливо, більш відомі художники хочуть працювати самостійно, а не бути в складі якоїсь команди, хоча це просто моя думка», – зазначив Костянтин.

Читайте також: Квітка демократії: луцький вуличний художник став співавтором муралу в Берліні

Фото: isky.jpg

Вуличне мистецтво цікавило художника давно, але від розписування храмів до стріт-арту він прийшов випадково. Якось у нього з’явилася ідея зробити сюрприз для своєї дівчини декілька років тому. Так у Рівному з’явився перший стінопис від Костянтина Качановського.

«Мені дуже зайшла ця тема і з того часу до мене почали звертатися люди з комерційними пропозиціями. Та й від себе щось хотілося робити, щось своє. Наступна робота, яка викликала ажіотаж, це була «Красавіца, яка терпіти не буде». Ну і якось воно пішло далі», – поділився спогадами митець.

Художник: Костянтин Качановський. Фотограф: isky.jpg

У професійних орієнтирах не обійшлося, звісно, без Бенксі. У нових роботах, зокрема у Херсоні, схожість легко простежити. Художник підтвердив: надихався роботами відомого автора графіті давно.

«Є така штука, що кожен художник копіює когось з тих, хто його надихає і хто йому подобається. У результаті цього створюється свій власний стиль. Абсолютно будь-яка людина, навіть той же Бенксі, теж копіює інших художників. Ці його «щурики» – це не зовсім його ідея. Він запозичив її у свого колеги. У нас зараз є багато хороших українських митців. Мені дуже подобається Interesni Kazki, в нього абсолютно свій стиль, абсолютно неповторний. Це щось таке сюрреалістичне – ти дивишся і бачиш там якусь цікаву історію. А Бенксі, він свого роду вже став не просто художником, а створив ціле віяння – «бенксизм». Такий термін є. Багато художників почали створювати подібні роботи. Секрет його творчості в тому, що він взаємодіє з тією чи іншою стіною або ситуацією. У нього є чому повчитися», – зазначив Костянтин Качановський.

Читайте також: Banksy was here: всесвітньо відомий вуличний художник створив в Україні 7 стінописів

У творчості, як розповів художник, найбільше його надихають люди. Як і багато українських митців, Костянтин зараз теж переживає кризові періоди.

«Я можу за місяць зробити безліч робіт і щодня працювати, щось створювати. А потім два місяці просто сидіти вдома і нічого в руки не брати. З цим ніяк не поборешся. Можна якось спробувати себе трішки переборювати. Але я думаю, що такі етапи просто треба перечекати, щоб вони пройшли, і потім натхнення у будь-якому випадку повертається. Тим більше якщо ти постійно цікавишся інформацією, тим, що відбувається, спілкуєшся з людьми. Найбільше, напевно, надихають люди», – розповів мураліст.

Художник також займається волонтерством: розігрує свої картини, щоб зібрати кошти для ЗСУ або передати їх на гуманітарну допомогу. Припускає також митець, що одну або кілька виставкових робіт разом з організаторами виставки можуть продати з аукціону по завершенню експозиції. Нових творчих планів Костянтин Качановський поки не розголошує, та й у холодний період, за його словами, працювати вуличним митцям важко. Втім, у звільнені українські міста приїде з радістю, щоб продовжувати дарувати емоції й поширювати українське мистецтво.

Фотовиставку «Культурна боротьба» можуть відвідати усі охочі на другому поверсі ТЦ ЦУМ щодня з 10:00 до 19:00 до 6 лютого. Вхід вільний.

Художник: Костянтин Качановський. Фотограф: isky.jpg

Художник: Костянтин Качановський. Фотограф: isky.jpg

Художник: Костянтин Качановський. Фотограф: isky.jpg

Коментар