стрічка

«Який рік – така і ялинка»: думки лучан про цьогорічну ялинку і що ж символізують її прикраси насправді

30 Грудня 2022, 12:11
Луцька ялинка 2939
Луцька ялинка

На відміну від минулих років, цьогоріч Луцькі ялинки не прикрашали гірляндами та ілюмінацією. Педагоги закладів культури та їхні вихованці, учасники мистецьких колективів і гуртків громади виготовили іграшки власноруч. 

Проте через прикраси ялинкового тріо розвинувся цілий скандал. Комусь вона нагадує похоронні вінки, комусь випускні стрічки з 90-х, а для декого вона навпаки асоціюється з новорічною патріотичною стрічкою, яка викликає щирий захват. 

Кореспондентка Район.Луцьк зібрала думки лучан та дізналася, що ж символізують цьогорічні прикраси насправді. 

«У нас вже традиційно страшні ялинки»: що лучани думають про цьогорічну ялинку у місті

Думки лучан, щодо цьогорічної ялинки кардинально різняться. Дискусія у мережі розпочалася з простого поста Тетяни Зубрик – івент-менеджерки свят FeelGood, і неочікувано для всіх набула розголосу. У коментарях лучани поділилися враженнями про цьогорічну ялинку та розповіли з чим вона у них асоціюється. Сама ж івент-менеджерка каже, що для неї стрічки викликають сумні асоціації та аж ніяк не патріотичний настрій. До того ж зауважує, що у часи війни креатив та естетику ніхто не скасовував і ялинка – це теж свого роду інструмент для комунікації, тому можна було б залучити сучасних творчих молодих людей, аби створити цікаву новорічну інсталяцію. 

Багато лучан підтримали думку Тетяни Зубрик та «захейтили» цьогорічні прикраси.

«Мені теж ці стрічки нагадують ті, що на вінках, і тому такі прикраси наганяють сум. Розумію, що зараз людям на душі не дуже святково, але тримати дух і розганяти депресію таки потрібно. Тому вважаю, що було б непогано, якби хтось до цієї справи підійшов креативно (що не означає дорого)», – коментує лучанка Оксана Голодюк.

«Окремо кожен елемент мені подобається, а композиція разом ніби той «ядерний бобер» з Розетки», – каже Юлія Євпак, Founder & CEO у Probusinesshub.

«У нас вже традиційно страшні ялинки», – написала журналістка інтернет-видання «Перший» Віта Сахнік.

Подібних коментарів було безліч, проте знайшлося багато лучан. яким цьогорічна ялинка припала до душі.

«Зважаючи на всі обставини, коли, як і хто. То навіть дуже непогано виглядають наші ялинки. Я б сказала, вони найкращі!» – зазначає молода лучанка Світлана Войтович.

«Критиків багато, у нас більше людей критиків чим тих хто щось робить. Для мене, пересічного мешканця Луцька, ялинки гарні, з дітками вже фотографувався. Не всі навколо дипломовані дизайнери ялинкових прикрас», – розповідає мешканець Підгайців Василь Романюк.

Душі Героїв та обереги – символи цьогорічної ялинки

Упродовж дискусії мешканці Луцька намагалися дізнатися у чому ж справжній задум прикрас і що воно символізують насправді. І пояснення таки знайшлося. Викладачка Луцької художньої школи Людмила Салінська зазначила, що зараз, коли на Театральну площу мало не щодня виносять із собору загиблих Героїв, наших земляків, ялинка не має бути розцяцькована. Скромна, в патріотичних кольорах, без освітлення ялинка має нагадувати нам про тих, хто віддав життя за нашу свободу. 

«Душі Героїв втілених у небесних ангелів своїми крилами закривають небо над нами. Восьмикутні зірки на кругах (іграшках) символізують гармонійне співвідношення духовного і тілесного. Орнаментовані стрічки – це крайки (пояси в народному костюмі) як обереги. А весільні прикрашання будуть обов'язково!», – пояснює пані Людмила.  

Варто пам'ятати, що цьогоріч ялинки створювали педагоги закладів культури та їхні вихованці, учасники мистецьких колективів і гуртків громади, тому кошти на прикраси не виділялися.

«На жаль, цьогоріч ми не можемо відзначати свята так, як робили минулі роки. Однак наша ялинка прикрашена. І вона прикрашена янголами та стрічками у наших національних кольорах. І це ще одне свідчення того, що ми віримо і дивимося у майбутнє впевнено», – підсумовує міський голова Ігор Поліщук.  

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024