стрічка

YouControl: як виявити російський слід в українських компаніях

29 Грудня 2022, 21:14
Анна-Марія Задерецька та Анна Бурейко 5441
Анна-Марія Задерецька та Анна Бурейко

У Луцьку пройшов сьомий West Media Forum, який відбувся під лейтмотивом «Amore, More, Ore, Re» (Любов, характер, слова, дії).

Однією з тем форуму стало питання виявлення «російського сліду» в українських компаніях. Про це говорили спікерки Анна Бурейко та Анна-Марія ЗадерецькаЖурналісту Район.in.ua вдалося зафіксувати найцікавіше з виступів спікерок. 

YouControl: діяльність компанії

Це аналітична система, яка надає інформацію про кожну фізичну, юридичну особу чи компанію. Інформація береться зі 180 джерел даних. Тому, навіть якщо особа чи компанія була фігурантом якогось розслідування, чи судового процесу – ви це все побачите. Завдяки цій аналітичній системі було проведено вже понад 7 тисяч розслідувань.

Анна-Марія Задерецька розповідає, коли розпочалося повномасштабне вторгнення росії – вони теж зіткнулися з багатьма проблемами, такими як релокейт працівників, довелося розв'язувати організаційні проблеми. Згодом розпочали займатися діяльністю, яка б допомогла наблизити перемогу України. 

«У нас був спільний волонтерський проєкт з організацією «Коло», потім ми вирішили мобільно допомагати нашим блокпостам, створивши мобільний додаток «Ти хто?». Ситуація змусила пришвидшити створення нової системи, де можна знайти дані про російський слід осіб чи компаній. Аналітики провели дослідження російського сліду, і виявилося, що 270 українських компаній є співвласниками російських підприємств. Загалом же 21 тисяча українсих компаній мають зв'язок з рф та рб. Це дослідження стало темою для публікацій в регіональних медіа», – наголосила спікерка.

Анна-Марія Задерецька
Анна-Марія Задерецька

Зовсім нещодавно вийшло дослідження про наявність «російського сліду» в державних тендерах. Виявилося, що за період березня-серпня 2022 року майже 1 мільярд держкоштів отримали українські компанії, пов'язані з країнами-агресорами. Їх було 190. У серпні жодна з таких компаній вже не виграла тендеру. Тішить, що уряд заборонив участь у тендерах компаніям, які мають зв'язки із ворожими країнами.

«Разом з цим, ми робили дослідження іранського бізнесу в Україні. Мабуть, усі пам'ятають той момент, коли нашу країну почали засипати дронами іранського виробництва. Ми подумали – а як в нас почуває себе бізнес з іранським корінням? Ми проаналізували компанії, які мають власників з Ірану чи мають зв'язок із цією країною. З'ясували, що за 2020 рік майже 900 компаній згенерували понад 350 мільйонів гривень. На це варто звернути увагу», – розповіла Анна-Марія.

YouControl market

Це унікальний інструмент YouControl і він повністю оновлений, зараз це вже окрема платформа, яка називається YouControl market, де є дані про 7 мільйонів компаній та ФОП в Україні, тут є 28 критеріїв пошуку та 8 варіантів сортування даних. Тут можна подивитися інформацію за зовнішньоекономічною діяльністю, за КВЕДом і так далі. Тут можна знайти партнера чи то клієнтів, проаналізувати ринки українські чи європейські в режимі реального часу, проглянути, які компанії в яких регіонах зареєстровані.

RuAssets

З початку повномасштабного вторгнення створили абсолютно нову міжнародну платформу RuAssets – це пошук російських і білоруських активів з метою перевірки, замороження рахунків та арешту майна.

Ціль створення саме такого інструменту для того, щоб наблизити нашу перемогу і допомогти Україні тиснути на агресора на економічному фронті. В цьому інструменті 15 реєстрів бенефіціарів та власників з Європи, понад 50 санкційних списків, що оновлюється щодня і більше ста джерел інформації.

«Ми побачили, що в Нідерландах журналісти помітили що компанія OLX співпрацює з росією, і ми хотіли прослідкувати саме за допомогою цього інструменту, щоб побачити, чи дійсно є ці зв'язки. Також були повідомлення в ЗМІ, я думаю що ви також знаєте про сервіс Аvito російський, який викладав оголошення, і в тих оголошеннях були оголошення про найманців для війни з Україною.

Анна Бурейко
Анна Бурейко

В цьому кейсі OLX Global  ми зайшли в систему і знайшли компанію вона одразу підсвічується, досьє компанії видно що вона з Нідерландів. Ми знайшли 11 зв'язків і серед цих зв'язків була компанія Авіто і компанія Гігант. Ми цю компанію Гігант пошукали окремо в системі, і система видала що саме серед власників компанії Гігант є така дуже цікава людина Михайло Іванович Кучмент, якого ми пошукали в системі і система видала нам одразу інформацію, що ця людина в чотирьох санкційних списках - це США,  Великобританія і Канада. Тобто якщо дуже коротко - можна дуже швидко прослідкувати зв'язки, але дійсно потрібно мати такий журналістські нюх і талант, щоб знати назву компанії, або людину, яку ви шукаєте або ідентифікаційний номер компанії для того щоб знайти і прослідкувати ці зв'язки», – розповіла Анна Бурейко.

Інструмент YouControl, міжнародна платформа RuAssets – безоплатна для журналістів.

Ми надаємо безплатний доступ і закликаємо вас ділитися інформацією закордонними колегами про цю систему. Ми залюбки надамо вам доступи і проведемо навчання, як користуватися системою. Ми помітили, що коли запустили цю міжнародну платформу - дуже було багато запитів від британських журналістів на користування цією системою. Провели дослідження і з'ясувалося, що понад 2000 британських компаній продовжують бізнес із росією, і в основному номінальні власни британських компаній, які зареєстровані в росії, знаходяться в Москві та Санкт-петербурзі.

Анна-Марія Задерецька та Анна Бурейко
Анна-Марія Задерецька та Анна Бурейко

Російських компаній у Британії в п'ять разів більше, ніж британських у росії. Ми маємо повний список тих двох тисяч британських компаній і по запиту журналістів надаємо, а вони надалі публікують свої розслідування і статті, матеріали. Тобто наші дослідження стають каталізатором наступних журналістських публікацій», – резюмувала Анна Бурейко.

Інструменти YouControl є зручними для журналістської роботи, тому що тут можна знайти в принципі все. В системі можемо віднайти «російський слід» певних компаній, можна користуватися системою для пошуку фігурантів розслідувань, перевіряти вузьких контрагентів, прізвища тощо.

«Є невеличний нюанс про закриті і відкриті дані, якими ми користуємося й враховуючи що YouControl використовує понад 180 реєстрів, то напевно стикалися з проблемою що після 24 лютого багато реєстрів було закрито. Станом на 2021 рік Україна посіла 6 місце в Європі у рейтингу відкритих даних і навіть випередила Великобританію в цьому рейтингу. у 2020 році ми були на 17 місці,  тобто прогрес очевидний, і це показує, як країна готова боротися з корупцією, з корупційними схемами наскільки прозоре середовище що ми відкриті до того, що можна будь-яку інформацію знайти. Після 24 лютого більш як 140 публічних реєстрів було закрито. YouControl адвокатує тему відкритості реєстрів, оскільки є певна процедура, яка за законодавством України мала б проходити, це власне так зване проведення трискладового тесту, тому що потрібно все-таки фільтрувати, які дані закривати, а які ні», – розповіла Анна-Марія Задерецька.

Провели опитування всередині користувачів системи, і ми прийшли до висновку що негайного відкриття потребують наступні дані:

  • Єдиний  державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (це дасть можливість верифікувати компанії, зареєстровані в Україні. Адже після 24 лютого будь-який колаборант, який не був виявлений через закриті дані, міг так само заснувати свою компанію, і ми цього просто не побачимо);
  • фінзвітність від ДПС та Держстату (через це тисячі бізнесменів не можуть ввести повноцінну діяльність, тому що це як перевірка умов здоров'я компанії);
  • реєстр декларацій держслужбовців та реєстр корупціонерів (це найцікавіше оскільки якщо ви з тим стикалися - за 2021 рік неможливо подивитися декларації держслужбовців. Можливо там щось було цікаво що до початку повномасштабного вторгнення і це могло б слугувати таким показовим фактором для перевірки того чи іншого держслужбовця).

Анна-Марія Задерецька запевнила, що вони з радістю готові бути тим інструментами який допомагає у діяльності медіа. І зауважила, що вони завжди навіть наполягають на тому, що можуть допомогти у знаходженні особливо зараз «російського сліду», і закликають долучитися до їхньої компанії, порушити питання закритих і відкритих даних, тому що «це корисно станом на сьогодні буде для всіх: для медіа для бізнесу для громадськості і буде допомагати роботі і пришвидшенню Перемоги України». 

«Ми також готові надавати коментарі і надалі лобіювати тему відкритих даних, тому що дійсно вона мегаважлива зараз в Україні під час  війни. В аналітичній системі youcontrol також додана інформація про фінансово-промислові групи - це півтори тисячі фінансово-промислових груп українських і російських, і цією інформацією теж можна в досьє  компанії побачити, якщо вона належить до певної фінансово промислові групи і теж писати про це дуже цікаві, актуальні і клікабельні матеріал. Закликаємо користуватися ділитися інформацією з іншими, з українськими журналістами з міжнародними журналістами. Я щиро вірю, що саме на інформаційному фронті ми також можемо і будемо перемагати нашого ворога», – доповнила колегу  Анна Бурейко.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024