стрічка

Facebook за чи проти українських медіа: дослідження експертів MDF

28 Грудня 2022, 09:01
Facebook за чи проти українських медіа: дослідження експертів MDF 3631
Facebook за чи проти українських медіа: дослідження експертів MDF

Половина українських медіа страждають від Facebook. Платформа робить купу невідомих алгоритмів, роботизованих модераторів і зводить все в один показник, схожий на світлофор: зелений – все в порядку, сторінці дозволено працювати так, як вона працювала раніше; жовтий – адміністратори порушили щось, не зрозуміло що, й через це їм обмежено монетизаційні способи; червоний – якщо ви злісний порушник та особистий ворог Meta, WhatsApp й Instagram, сторінці обмежать не лише монетизаційні інструменти, а ще й органічні охоплення.

Про це під час West Media Forum у Луцьку розповіли медіаексперти Тетяна Кулькова та Максим Срібний. Заодно вони презентували результати дослідження Media Development Foundation про те, чи допомагає Facebook у роботі українським медіа.

Тетяна Кулькова та Максим Срібний під час виступу
Тетяна Кулькова та Максим Срібний під час виступу

Meta зазвичай позначає контент, де зображені кадри війни, слова «орки», «москалі» чи «русня» як чутливий, проблематичний, або такий, що не подобається алгоритмам, оскільки Facebook «заточений» на те, щоб дарувати людям радість та певне відчуття причетності людини до соціального кола. Війна ж – не про приємні емоції.

Працюючи над дослідженням, фахівці опитали низку представників українських регіональних медіа, які назвали експертам кілька причин, через які «потрапляли в немилість» цієї соціальної мережі.

«Декілька видань використовували у своїх підводках слова на кшталт «орки», «русня» та тому подібне. Facebook розцінив це як мову ворожнечі. За це їх банили, знімали охоплення монетизації… Попри те, що українські високопосадовці зустрічаються з представниками компанії Meta, така тенденція наразі продовжується», – зауважує Максим Срібний.

Максим Срібний
Максим Срібний

Друга причина, через яку сторінки українських медіа піддавалися цензурі зі сторони Facebook, Азовсталь! Експерт пояснює, навіть якщо згадуєш  про Азов просто, що там хтось є, що є така юридична особа, все одно Facebook це не надто подобається.

«Ті, на кого відреагувала платформа за Азовсталь, донедавна були в червоній зоні. Ті, хто просто за певні воєнні порушення – в жовтій зоні. Це просто гіпотеза, що воно так може бути, але така закономірність у нашій вибірці. Вона, дійсно, є і можна робити висновки будь-які, навіть найбільш не хороші», – додає спікер.

Фотографії воєнних злочинів, Буча, Ірпінь, Ізюм, всі ті населені пункти, які вже стали загальновідомими назвами, також «не вітаються» Facebook.

Тетяна Кулькова
Тетяна Кулькова

 Через алгоритми Facebook страждають також і розслідувачі. Оскільки вони ідентифікують ворожих солдатів, а платформа за це обмежує їм охоплення, адже це не те, що треба соцмережі для того, аби продавати себе рекламодавцям.

«Інша проблема, яка дивним чиномвиринула з нібито підтримки України західним світом, це світові санкції,які чомусь вдарили і по медіа зі східної України. Ситуація в тому, що міжнародні санкції накладені також і на території, які були окуповані ще  до 24 лютого. Це так звані угрупування ДНР/ЛНР по лінії розмежування на 2018 рік. Facebook, виконуючи необхідність дотримуватися санкцій, замість лінії розмежування розповсюдив це на всі адміністративні межі Донецької та Луганської областей, за деякими лише винятками. Люди, які реєстрували свої рекламні кабінети на території цим двох регіонів, змушені залучати зовнішніх людей із умовною пропискою «фейсбучною» чи то в Києві, чи то Харкові… Виходить так, що заходи, націлені на підтримку українських медіа, насправді по них «бють». Хоча медіа на сході України зараз потребують найбільше підтримки, аудиторії, а не обмеження охоплення», – каже Максим Срібний.

Спікер зауважує, що наразі немає прозорості та розуміння того, як працюють алгоритми Facebook. Вкладаючи більшу частину ресурсів в дистрибуцію контенту на цій платформі, доводиться оперувати припущеннями та гіпотезами, які не вдається перевірити напряму. Експерт вважає, якщо такий стан речей залишити й не комунікувати про це публічно, то санкції можуть розповсюдитися й на Херсонську та Запорізьку області.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024