стрічка

Факти, кейси, тренди та виклики: усе про роботу локальних медіа

27 Грудня 2022, 13:15
Роман Турій 3807
Роман Турій

У Луцьку пройшов сьомий West Media Forum, який відбувся під лейтмотивом «Amore, More, Ore, Re».

Однією з тем висвітлення була локальна журналістика та монетизація медіа. Про це говорили чотири спікери: Сергій Чернявський, Роман Турій, Андрій Вдовиченко та Дмитро Крапивенко.

Журналістці Район.in.ua вдалося зафіксувати найцікавіше з виступів спікерів. 

Сергій Чернявський | Менеджмент, контент, монетизація локальних медіа

«Я з Дніпра і багато працював у Києві. Надалі я впевнений, що буде розмежування на тих, кого війна зачепила безпосередньо і тих, кого майже не доторкнулася. Наприклад, у Чернівцях зараз обсяги реклами залишилися на показниках довоєнного часу оскільки туди переїхало багато бізнесів. Така сама ситуація спостерігалася у 2015-2017 році у Дніпрі, куди приїхали рекламодавці із Луганська та Донецька. Це сильно підняло місцеві бюджети, своєю чергою піднялися і медіа».

«Зараз, до речі, я займаюся аналізом світових медіа, що вони пишуть про війну, багато пишуть, що вона почалася саме у 2022 році, але варто пам’ятати, що вона почалася ще у 2014 році».

Сергій Чернявський
Сергій Чернявський

«Важливо розуміти, що це ще й інформаційна війна, яка навіть відбувається у Вікіпедії, бо платять багато грошей, щоб там відбілювати російських олігархів. Війна проходить і в соціальних мережах».

«Хочу звернути увагу на іспанське видання «El Pais», яке на першу шпальту, попри журналістські стандарти, поставили фотографію загиблого хлопчика у Харкові. Я підтримую це, тому що Європа має знати реалії війни без фільтрів. Якщо Захід не буде розуміти, що у нас насправді відбувається, то ми не отримуватимемо від нього підтримку. Зараз ми знаходимося в залежності від постачання грошей та зброї. Все, що у нас є – це людський ресурс та наша воля».

«За дослідженнями НСЖУ, 30% редакцій припинили свою діяльність, 87% втратили своїх рекламодавців. Зараз 62% медіа потребують фінансування».

Цікаві кейси для медіа

1.    Для читача важливо бачити стрічку новин, коли він заходить на сайт. Так, як зробило видання «Медуза», що видно лише 3-4 новини, не працює

2.    Якщо у вас є сайт, то він має бути оптимізований і під смартфон. ЦЕ важливо

3.    Насправді сайт – це конвеєр з виробництва новин. Є 5 швидкостей роботи сайту. Перша – планування на рік, друга – планування на місяць, третя – щотижневе, четверта – щоденне і п’ята – створення власного контенту. За такою схемою можна працювати і зараз. Таке планування дозволяє налагодити конвеєр та не втрачати охоплення.

4.    Варто зрозуміти, що споживання новин у часі змінилося. ЦЕ потрібно прослідкувати та взяти до уваги. Перший пік припадає на 7.00 ранку, а другий – 18.00 вечора

Важливі референси

  • зараз в Україні медіа будуть виживати коштом грантових фінансувань
  • до війни всі телеканали були неприбутковими, такими вони залишилися і наразі
  • у найближчі 5-10 років ми не повернемося до моделі рекламного ринку 
  • медіабізнес будуватиметься шляхом або олігархів, або держфінансування 
  • ми ризикуємо отримати закон про ЗМІ, який буде ще гіршим, ніж в росії. Якщо його приймуть ще й у другому читанні, то ми зробимо колосальний крок до тоталітарного устрою
  • телемарафон може бути інструментом тоталітарної інформаційної політики, адже на ньому виступають переважно представники влади
  • рекламодавців тепер не буде так багато, окрім тих областей, куди виїхав бізнес 

Роман Турій | 5 фактів про рекламний відділ у дуже регіональному онлайн-медіа

«Я є журналістом, а рекламою займаюся вимушено, тому що редакції потрібно виживати. Наше медіа galka.in.ua за останні роки стало найпопулярнішим медіа на Івано-Франківщині. Наш сайт має 400 тисяч відвідувачів щомісяця. Мені більше подобається робити новини, ніж шукати гроші. На практиці зрозумів, що до створення рекламного відділу потрібно подолати три бар’єри: редакції не завжди усвідомлюють, що вони корисні бізнесу, редакція не завжди визнає, що змушена шукати гроші в бізнесу, редакціям не вистачає досвіду продажів».

Факт 1. Перш за все важливо усвідомити, що реклама – такий самий продукт як і новини, велику роль грає охоплення сайту.

Факт 2. Варто розуміти, що зараз продаються не лише статті на сайті, а пости у соцмережах.

Факт 3. Менеджерів з реклами на ринку немає. Найкращі продавці свого продукту – самі журналісти, тому що вони розуміють, що таке ЗМІ та як вони працюють. Медіа з історією може продавати майже відразу.

Факт 4. Продавців потрібно 2 і більше, вони мають знати про медіа все та орієнтуватися в конкурентоспроможності.

В продажах не потрібно ставити за мету з першого контакту щось продати, тому що це нереально.

Факт 5. План на сьогодні – домовитися про наступний контакт і подружитися. Обіцяти зробити те, що можемо, в основному – увага аудиторії. Здружуйтеся зі своїми потенційними клієнтами, бо зараз такі умови, що ми допомагаємо один одному вижити.

 Андрій Вдовиченко | Монетизація класичних медіа: тренди та виклики

Монетизація під час війни: тримаємося, виживаємо та зберігаємо спокій

«Я представляю компанію BURDAMEDIA UKRАINE. Маємо 26 років досвіду на ринку. Наш успіх складається із професійного колективу та розвинутої мережі дистрибуції. Зараз ми продовжуємо друкувати 7 видань, а також активно працюємо в діджитал сфері».

«Я добре розумію як працює мозок рекламодавців і цим хочу з вами поділитися. Проблемні часи – це можливість для розвитку. Озвучу провокаційну тезу: забудьте про рекламодавця, рекламний ринок зараз мертвий. За прогнозами, ринок 2022 року буде складати 30% ринку 2021 року. Потрібно сфокусуватися на читачеві. Споживач сам вибирає де, як і яким чином споживати контент. Є три важливі аспекти конкурентоспроможності медіа: професіоналізм журналістів, відповідальне ставлення до контенту, аналіз та добре розуміння аудиторії».

Андрій Вдовиченко
Андрій Вдовиченко

«Чому варто забути про рекламодавця? Починаючи з 2018 року обсяги діджитал реклами значно перевищують обсяги телевізійної, отже, якщо ви розраховуєте на рекламні гроші, то повинні бути в діджитал. Але діджитал – це дуже складна історія монетизації, тому що для того, щоб заробляти гроші потрібно нарощувати аудиторію, відповідно вкладатися в контент. Ця спіраль дуже підступна і виглядає як собака, що кусає себе за хвіст».

«Складність діджиталу у його нестабільності, тренди та алгоритми змінюються, їх потрібно постійно пильнувати та пристосовуватися. Варто розуміти, що рекламодавець – теж людина, для якої важлива мотивація, зокрема безпека свого місця на ринку та професійні амбіції, які ви маєте забезпечити».

Тренди маркетингу

1.    Зараз стало набагато більше інструментів куди і як розподіляти гроші і які не пов’язані із медіа. Наприклад пушап повідомлення з геотаргетингом. Не знаю чи це вже діє в Україні, але у світі такий інструмент уже є

2.    За допомогою таких інструментів значно легше виявити ефективність, ніж на телебаченні, наприклад

3.    Зниження порогу входу. Зараз невелика компанія не вкладаючи шалених грошей може експериментувати з каналами реклами

Дмитро Крапивенко | Роль локальної журналістики під час війни

Дмитро Крапивенко – головний редактор журналу «Український тиждень» і неодноразовий учасник West Media Forum. Він пішов в армію відразу, як розпочалося широкомасштабне вторгнення. У день форуму Дмитро мав відпустку і записав відео для учасників:

«Мене звати Дмитро Крапивенко, минулі роки я постійно брав участь у West Media Forum, а цьогоріч не склалося, бо мобілізований до лав ЗСУ. Що хотілося б сказати про роль локальних медіа сьогодні Вони виконують важливу роль емоційного зв'язку бійців із домом. Всім душа болить за рідний дім і хочеться знати, що там відбувається. Роль локальних медіа має зростати. У цей непростий час локальні медіа зміцнюють свої позиції та завойовують авторитет. Хочу побажати колегам не покладати рук, вас читають і дивляться бійці, які перебувають поза домом, ви їм потрібні. Хочу закликати не марганілізувати тему війни і писати про неї якомога більше. Це та загальна справа, яку сьогодні мають робити і загальнонаціональні, і локальні медіа».

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром