стрічка

Українські історичні постаті мають виглядати весело, сповненими життя, сексу і драйву, – Юрій Журавель

24 Грудня 2022, 17:17
Юрій Журавель 2236
Юрій Журавель

Юрій Журавель відомий рівненський художник, музикант, аніматор, лідер та вокаліст гурту Ot Vinta.

Про те, як подолав шлях від піонера до патріота, а також про проєкт «Знай наших» та популяризацію історії України Юрій Журавель розповів на творчому вечорі у Рівному. Журналістка Район.Культура відвідала захід, поспілкувалася з митцем та зафіксувала усе найцікавіше.

«Я не те що відчував дефіцит наукового матеріалу, я просто злий від того, яким він був», – зазначив художник на початку розмови.

За словами Юрія Журавля, проєкт «Знай наших» – це втілення бажання автора зробити відомих українських постатей цікавими та натхненними, щоб ними цікавилися діти, молодь та всі, хто, можливо, лише починають відкривати для себе Україну й українське.

Автор зауважив, що за своє життя так само пройшов декілька етапів українізації, адже народився у російськомовній родині й навчався у школах, де викладали лише російською. Саме тому він переконаний, що оскільки сам зміг з «кацапомовної, піонерської дитини» стати патріотом України, то може допомогти зробити це іншим.

«Моя перша книга «Мазепа. Крок до правди» була зроблена через злість. Я колись входив до організації «Не будь байдужим» і, крім того, що ми проводили концерти, на них ми роздавали нашим глядачам брошурки «Як перейти на українську». Вони наче яскраві, у них були вкладені гроші, але ті хлопці й дівчата їх або викидали, або залишали на місцях. Тоді я подумав, що якщо ця продукція поганої якості, то вона не викличе ніякого зацікавлення у молоді», – розповів Юрій.

Читайте також: Карикатури, марки та музика: як Юрій Журавель тримає мистецький фронт

Крім того, як зауважив митець, поширювали там і брошурки на кшталт «Підручника молодого патріота». Це короткий історичний нарис, у якому були фотографії Романа Шухевича з пробитою скронею, Ніла Хасевича, що лежить вбитий в криївці, й фотографія Василя Вишиваного в буцегарні Лук’янівського СІЗО.

«Я собі уявив, як молода людина, приміром 18-річна, відкриває цю книгу і дивиться на ці фото. Мені здається, вона одразу зрозуміє, що якщо буде патріотом, то закінчить так, як вони. Я вже підстаркуватий художник, але знаю, що для молоді ці герої мають виглядати весело, сповненими життя, сексу і драйву. Хай там що, ці люди були круті», – додав Юрій Журавель.

Так в автора і виникло бажання створити історичний проєкт, до якого увійшла книга з ілюстраціями та текстом самого Юрія Журавля, календарі та навіть анімовані відео про відомих українських особистостей.

Юрій поділився й кількома історіями, які увійшли до першої книги «Знай наших».

«У Амосова прізвище російське, можна сказати, що він українець російського походження. Одна з його цитат: «Я б ніколи не зробив свою справу в росії». Тому він і переїхав у Київ, адже вважав, що тут золоті голови й золоті руки – є з ким працювати. Він хірург, який робив операції на серці, з серцевими клапанами. Ця людина перша в «совку» робила клапани для дитячих сердець. Втім, йому доводилось робити їх з нейлону, якого в СРСР не було. Він їздив на Кубу на міжнародні медичні симпозіуми, купував там нейлонові сорочки й вирізав з них клапани для дитячих сердець. Тут ще зображений апарат переливання крові, який він зробив сам з авіаційним мотором. У минулому Амосов був військовим конструктором. Тобто і хірург, і конструктор і великий патріот України. Хоча і російськомовний», – зауважив митець.

За словами Юрія, у своїх ілюстраціях він намагається чимось зачепити та візуально дати зрозуміти, чим відрізняється, наприклад, Кропивницький від Старицького. Щодо текстів, то тут автор намагається уникати складних конструкцій та затертих до дірок сюжетів.

«У моїх історіях не написано: «Зараз я розкажу вам про людину, яка зробила величезний внесок в українську культуру». Я не засмічую книгу такими словами. А для того, щоб ви краще запам’ятали, хто це такий, краще згадати якийсь неординарний випадок, який стався з героєм», – пояснив письменник.

Читайте також: «Митці росії борються?»: карикатуру Юрія Журавля використали для фейкового фото

Ілюстрація зі сторінки Юрія Журавля у Facebook

Так, зокрема, у книзі з’явилися розповіді про Володимира Івасюка, який надів на Леніна кашкет, про Ліну Костенко, яка дитиною стрибнула з даху й зламала собі ногу, чи про Івана Франка, до якого у двері постукав розлючений Михайло Грушевський з проханням припинити балаган, адже вдома у Франка завжди бігала купа дітей, а ще морські свинки, собаки, жаби й черепахи.

«Всі вважають Ахілла за національністю греком. Втім, насправді ця людина народилася в місті Мермекій на території сучасної Керчі. Можливо, ви чули про Тендрівську косу… Це єдина у світі коса, де живуть дикі коні мустанги, які втамовують свою спрагу звичайною морською водою. Сподіваюся, що кацапи їх там ще не з’їли й не винищили й коли ми відіб’ємо Крим, то ми їх там побачимо. Ахілл кімерієць. Є багато доказів того, що протягом декількох сотень й тисячоліть на цій Тендрівській косі проводили змагання – перші Олімпійські ігри з бігу. І от Ахілл давно-давно бігав наввипередки з цими дикими кіньми. Тоді грекам здалеку здавалося, що це його тренує кентавр з пташкою Феніксом. Ну і вони потім понапридумували усіляких легенд», – розповів Юрій Журавель про одного з героїв книги.

Ілюстрація зі сторінки Юрія Журавля у Facebook

Митець ексклюзивно поділився спогадом про те, як ще один персонаж з видання вплинув на його любов до всього українського.

«Базилевич – це людина, яка малювала ілюстрації до «Енеїди». Я відверто скажу, що один з чинників, який зробив мене патріотом – це ілюстрації Базилевича. Вони були настільки яскраві й круті. У нас у піонерському минулому щосуботи проводили уроки «вєжлівості». Пам’ятаю, що вчителька одного разу сказала: «Якщо ви на наступний урок літератури, коли ми вчитимемо Котляревського, вивчите, крім звичного уривка «Еней був парубок моторний» ще якийсь, то я принесу в клас книжку, яку не можна дивитися, бо вона для дорослих». Чому не можна дивитися? Тому що там і Венера, і Дідона намальовані голими. У наші часи Playboy не було. А тут наша класна керівничка приносить «Енеїду», де троянці й Еней змальовані в класних обладунках, зображена Венера й ці інші богині… Ми натовпом стояли над цією книгою. І це було щось класне, українське. Я зрозумів, що цей еротизм, секс і драйв має бути присутнім в ілюстраціях», – пригадав цікавий випадок художник.

Також автор розповів, що у цій книзі змальовані не лише супергерої. Є багато особистостей, які припустилися помилок, та українцям варто про них знати, щоб вчитися на них та робити висновки.

Читайте також: Карикатури як спротив: російські окупанти на ілюстраціях Юрія Журавля

Ілюстрація зі сторінки Юрія Журавля у Facebook

Як додаток до книги створили мобільний застосунок. Анімовані персонажі допомагають ознайомитися з відомими історичними постатями за допомогою вікторин та ігор.

«Там є такі три герої: Зиновій Нестерович Шухлядко проводить конкурс-вікторину після кожної статті, Руся Вінчестер займається відео, а Марко Шпінгалет відтворює аудіотвори для дітей, які не вміють читати або мають вади зору», – додав Юрій Журавель.

Автор зізнався, що до кожної біографії підходив як хуліган. І припускав, що було б цікаво дізнатися запальній молодій людині.

«Я добре вчився в школі, закінчив університет з червоним дипломом. Але я думаю, що добре вчився, тому що в будь-якій справі шукав щось цікаве. І так само в кожній історії книги. Ми з дружиною шукаємо цих особистостей, а потім самі дізнаємося, наприклад, про Івана Пулюя і дивуємося, що ми про нього не знали», – сказав митець.

Вагомі герої української історії зображені не лише у книзі, а і на календарі. До нового зразка 2023 року, за словами художника, увійдуть не лише давно знайомі нам постаті, а і сучасні герої російсько-української війни. Деяких автор знає чи знав особисто, а деякі стали настільки яскравими особистостями, що їх неможливо не помітити.

«Сьогодні я намалював Степана Івановича Чобану. Він українець молдавського походження. Загинув 28 лютого цього року. Я про нього взагалі нічого не знав. В інтернеті було два фото Степана Чобану і лише в ютубі я знайшов коментар, що він любив підрізати виноград на альтанці біля аеропорту. Тому так його і зобразив. Я зараз знайомий з «Привидами Києва» і з командуванням повітряних сил «Центр». Я їх спонукаю до того, щоб в українській армії, як от в американській, з’явилася якась традиція. Приміром, щоб всі пілоти до якогось дня відрощували собі вуса. Було б класно, якби вони робили це до дня народження Чобану. Пам’ятники і вулиці – це добре, але цікаві традиції додають історичного драйву», – розповів Юрій про одного з героїв наступного календаря.

Ілюстрація зі сторінки Юрія Журавля у Facebook

А от малюнки про наше сьогодення, які Юрій Журавель створює, як хронологію війни, увійдуть до книги «Сториця».

Щодо процесу створення ілюстрацій, то художник повідомив, що колись малював тільки олівцем, потім сканував і лише згодом трішки підправляв на комп’ютері. Тепер автор економить і час, і папір, адже використовує графічний планшет. Тож заважають творити митцю тепер хіба що відключення електроенергії. Через них не вдається і спрогнозувати вихід другої частини «Знай наших», втім орієнтуватися, за словами автора, можна на весну.

«Єдина проблема, що тепер, коли я помру, не буде чого продавати з аукціону, але нічого», – пожартував наостанок Юрій Журавель.

Ілюстрація зі сторінки Юрія Журавля у Facebook

Ілюстрація зі сторінки Юрія Журавля у Facebook

Ілюстрація зі сторінки Юрія Журавля у Facebook

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024