стрічка

Аюрведа в Шацьку, або як американець відвертав екологічну небезпеку від України

25 Листопада 2022, 10:32
Анді Топел в товаристві шачан 3165
Анді Топел в товаристві шачан

Для того, щоб допомогти Україні у війні проти росії, об’єдналися лідери світових країн і проявили свою активність звичайні іноземці. Багато хто з них збирає гуманітарну допомогу, відправляє її в Україну і навіть сам приїжджає з тією чи іншою волонтерською місією.

Як це зробив, наприклад, американець Анді Топел – пише газета «Новий погляд+».

Він уже більше трьох тижнів мешкає в одному з готельних комплексів у селі Світязь, їздить селами нашої громади, відвідує екологічно чисті її куточки, насолоджується природою та молиться своїм богам за її чистоту та унікальність, аби відвернути екологічну катастрофу в Україні, котра знайде негативний відгомін у всьому світі.

Анді – дещо незвична людина, у нього – своя віра в людину і всесвіт, заснована на древньому віруванні аюрведа - стародавній системі традиційної медицини, що допомагає природі, закликаючи людей жити в рівновазі з її законами і таким чином сприяючи гармонії між природою і людиною. За своє життя американець побував у багатьох країнах світу, де відбувалися стихійні лиха, різноманітні природні катаклізми, воєнні конфлікти.

А от в Україну, зокрема на Шацькі озера, потрапив випадково, хоча вже давно відслідковував екологічну ситуацію в нашій державі у зв’язку із аварією на ЧАЕС, що сталася понад 35 років тому. Небайдужим був американець і до ситуації, яка відбувалася навколо Чорнобильської АЕС з початком війни, та теперішніх подій на Запорізькій АЕС, за якими слідкує постійно. Тож Анді вирішив, що обов’язково мусить потрапити в Україну та своїм, дещо незвичним для нас способом, вплинути на ситуацію. І хоча для нас, християн, такі його погляди видаються дивакуватими, як і ті методи, з якими він працює, та все ж американець переконаний у їх дієвості.

Декілька місяців тому Анді навідався до Польщі, і від свого кращого друга дізнався про Шацькі озера та озеро Світязь.

«У 2015 році я навчився проводити аюрведичну церемонію вогню під назвою Агніхотра, яка підтримує зцілення та баланс на всіх рівнях, включаючи здатність очищати ядерне випромінювання. І тоді мені спало на думку застосувати її на території навколо Чорнобиля, щоб очистити цю місцевість від радіоактивного забруднення, - розповідає Анді. - Однак здійснити задумане вдалося лише цього року. Оскільки ця територія зараз для мене недоступна зі зрозумілих усім причин, я замислився над тим, щоб підійти до річки Прип’ять з іншого боку - від місця її витоку».

Що спонукало Анді до цього? Він розповідає одну з історій зі свого життя, як у 2021 році упродовж п'яти тижнів працював над очищенням витоку річки Блакитний Ніл, що починається з озера Тана в Ефіопії. На той час у країні тривала Тиграйська війна (збройне протистояння між федеральним урядом Ефіопії та місцевою владою регіону Тиграй). Було досягнуто багато позитивних зрушень: початок переговорів між Ефіопією та Суданом щодо використання Суданом електроенергії, яку виробляє Гребля Відродження на Блакитному Нілі (до речі, Судан погрожував підірвати її), припинення вогню й укладання мирної угоди. Чи пов'язані ці події з очищенням річки Ніл? Немає способу науково підтвердити це, але очевидно одне: динаміка жахливих конфліктів у регіоні знизилася.

«Ось тому я зараз в Україні, у мальовничому Світязі. Неподалік цього місця річка Прип’ять бере свій початок, протікає через значну частину прикордонних територій на півдні білорусі, біля Чорнобильської атомної електростанції, а потім впадає в Дніпро, що продовжує залишатися центром багатьох ключових подій у російській військовій агресії в Україні. Витік річки дуже схожий на наше дитинство. Якби у нас була можливість повернутися в минуле, ми, ймовірно, могли б вирішити багато проблем, які зараз впливають на нас і спричиняють стрес. Якщо ми зможемо зцілити річки Прип’ять і Дніпро від негативної енергетики, токсичності, то все, що з ними пов’язано, також зцілиться, включаючи екосистеми, людей і навіть ситуації, які так залежать від їхніх вод», - переконаний американець.

Гідами по Шацьких озерах для американця стали шачани – перекладач та екскурсовод Петро Зуб, працівниці управління «Центр розитку громади» та члени Шацької молодіжної ради Марія Ханзерук, Ірина Хвисючик. Побував Анді не лише на найбільших озерах громади, а й біля витоку Прип’яті, поспілкувався із військовими, які охороняють наші кордони. Обов’язково – фото на загадку, з якого його друзі намалювали портрет. Саме його Анді роздрукував і подарував нашим військовим.

Саме спілкування з військовими надихнуло американця за допомогою шачан організувати та провести благодійний вечір кантрі-музики у маєтку «Нестер Хаус». На початку музичного заходу шачани вирішили зробити іноземцю сюрприз і запропонували йому одягнути стародавню сорочку-вишиванку, яку принесла Надія Цюп’ях. Тож поєднання кантрі-співу з українським колоритом, гра Анді на банджо (африканський музичний інструмент, який широко використовують в таких стилях, як блюз, джаз, кантрі) дивувала своєю незвичністю та оригінальністю. 

А от справжнім сюрпризом для слухачів стала мелодія пісні Назарія Яремчука, яку увімкнув американець, і почав одразу підбирати акорди, наспівуючи «Стожари». І для всіх цей сюрприз був приємною несподіванкою переходу від блюграс.

Шачани, котрі були присутніми на музичному кантрі-вечорі, відзначають особливу атмосферу товариськості та духовного невимушеного спілкування. В захваті від української щирості та гостинності був і сам Анді Топел.

«Хоча я тут заради екосистеми, але безмежно вдячний бути представленим громадськості й долучитися до місцевої спільноти. Шачани зробили моє перебування неймовірно комфортним і познайомили з багатьма цікавими  людьми Шацької громади. Серед них - Марія Ханзерук, яка допомогла мені долучитися до діяльності активного молодіжного осередку Шацької громади і навіть організувати та провести благодійний вечір кантрі музики. За пропозицією мого друга, українського військового, ми вирішили передати кошти, зібрані на ньому, українським військовим медикам», - розповідає Анді.

Американець зізнається, що, можливо, до відновлення миру попереду ще довгий шлях. Але, слідкуючи за останніми подіями на фронті, зокрема, за визволенням Херсона, Анді переконаний, що ми вже бачимо світло в кінці тунелю, тобто можливе швидке завершення війни.

«Було дивовижно на власні очі переконатися в тому, що говорить увесь світ: що серед таких жахливих обставин дух, любов і єдність українського народу справді надихають. Якщо є якась зброя, яка може перемогти це насильницьке вторгнення, то це Єдність. І Україна просто зараз демонструє всьому світу, наскільки це можливо», - переконаний Анді Топел.

У створенні матеріалу велика вдячність Марії Ханзерук та Лілії Пех за переклад!

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024