стрічка

Любов, характер, слова, дії: міжнародний сьомий West Media Forum зібрав у Луцьку понад 150 учасників

21 Листопада 2022, 19:20
Редакція Район.in.ua на West Media Forum 28084
Редакція Район.in.ua на West Media Forum

Два насичені дні медійники з різних куточків України, Польщі та Білорусі (опозиційні видання) провели на Волині, взявши участь у сьомому міжнародному West Media Forum

Захід відбувся 18-19 листопада у Луцьку під гаслом Amore, more, ore, re – любов, характер, слова, дії. Про це повідомляє головний інформаційний партер заходу Район.in.ua.

Форум організувала команда медіахолдингу CID Media Group завдяки фінансуванню Європейського Союзу та підтримці численних партнерів і спонсорів.

Вітальними словами захід відкрили директор CID Media Group Ігор Денисевич, керівниця інноваційних проєктів Наталія Пахайчук та Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас.

Директор CID Media Group Ігор Денисевич
Директор CID Media Group Ігор Денисевич

Керівниця інноваційних проєктів, організаторка Наталія Пахайчук
Керівниця інноваційних проєктів, організаторка Наталія Пахайчук

«Вітаю, друзі, з організацією West Media Forum попри все. Вітаю усіх, хто зміг приїхати за будь-яких обставин. Ця подія є свідченням вашої сили і потужної боротьби на інформаційному фронті. Повномасштабна війна триває вже понад вісім місяців, увесь цей час ви бороните інформаційний фронт України. Ви відбиваєте наступ на правду, свободу і демократичні цінності», – привітав учасників форуму Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас, запевнивши, що ЄС і надалі буде підтримувати Україну на шляху до Перемоги.

У рамках програми 18 листопада виступив відомий український журналіст, публіцист та письменник Віталій Портников. Він поділився своїм баченням майбутнього української журналістики.

На панелі за темою «Можливості залучення європейських доброчинців на українські проєкти» зустрілися очільниця платформи «Спільнокошт» Ірина Соловей та польський журналіст, соціолог, засновник видання «Критика політична» Славомір Сєраковський. Аудиторії було дуже цікаво довідатися про закулісся великого збору на байрактар для українців, який у Польщі організував медійник.

Журналіст, публіцист та письменник Віталій Портников
Журналіст, публіцист та письменник Віталій Портников

Панель за темою «Можливості залучення європейських доброчинців на українські проєкти»
Панель за темою «Можливості залучення європейських доброчинців на українські проєкти»

Частину програми присвятили також темі протидії дезінформації та пропаганді. Панель з назвою «Війна за свідомість людей» модерувала фактчекерка, засновниця проєкту НотаЄнота Альона Романюк

Своїм досвідом поділилися керівник центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей, медіаекспертка Аліна Рудіна, фактчекерка Район.in.ua Вікторія Телечук.

Панель з назвою «Війна за свідомість людей»
Панель з назвою «Війна за свідомість людей»

Ще одну велику тематичну панель за назвою «Трансформація локальних медіа під час війни» модерувала керівниця регіональної редакції каналу «Ми Україна» Юля Сухаревська. Тут виступили:

  • операційна директорка MDF Тетяна Кулькова та провідний дослідник MDF Максим Срібний (Facebook за чи проти  українських локальних медіа. Результати дослідження Media Development Foundation);
  • головна редакторка «0629.com.ua» (Маріуполь) Анна Мурликіна та головна редакторка «Кавун City» (Херсон) Євгенія Вірлич (Робота медіа для аудиторій на окупованих територіях);
  • головна редакторка газети «Білопільщина» (Сумська область) Наталія Калініченко та пресофіцерка оперативно-тактичного угруповання «Суми» Тетяна Закревська (Робота медіа на деокупованих територіях. Медіаволонтерство в умовах війни: вигоди для редакцій і ЗСУ);
  • CEO видання «Галка» (Івано-Франківськ) Вадим Войтик (Робота медіа в тилу. Кейси);
  • головна редакторка «Ехо Червонограда» (Червоноград) Алла Березюк (Медіашкола: як зробити та навіщо).

Панель за назвою «Трансформація локальних медіа під час війни»
Панель за назвою «Трансформація локальних медіа під час війни»

На завершення першого дня дійства відбулося відкриття виставки «Нескорений Херсон» від редакції медіаплатформи «Вгору».

Другий форумний день, 19 листопада, розпочався із виступу керівниці бренду Marie Calire в Україні Катерини Лагутіної, яка розповіла про жіноче медіа під час війни та основні виклики для команди.

Продовжив тему CEO Burda Media Ukraine Андрій Вдовиченко. Він поділився трендами та викликами щодо монетизації класичних медіа.

На тему фінансування редакцій спілкувалися на панелі «Монетизація медіа в умовах війни», яку модерував секретар Національної спілки журналістів України Віталій Голубєв

Своїми напрацюваннями поділилися сертифікований консультант менеджменту інформації Сергій Чернявський та головний редактор Galka.if.ua Роман Турій.

Про аналітичні інструменти системи YouControl розповіли представниці компанії Анна Бурейко та Анна-Марія Задерецька.

Питання із залу. Менеджерка Інтерньюз Україна Надія Ущапівська
Питання із залу. Менеджерка Інтерньюз Україна Надія Ущапівська

Виважену дискусію за темою «Медіа і війна: як створювати чутливий контент і чому це важливо» промодерувала редакторка «Повага. Кампанія проти сексизму в медіа та політиці» Вікторія Кобиляцька. Тут виступили:

  • оповідачка історій, репортерка-фрілансерка Мирослава Ільтьо;
  • репортерка видання «Ґрунт» Надія Суха;
  • виконавча продюсерка Громадського радіо Ана Море.

Дискусія за темою «Медіа і війна: як створювати чутливий контент і чому це важливо»
Дискусія за темою «Медіа і війна: як створювати чутливий контент і чому це важливо»

Досвідом видання Ukraїner поділилася його шеф-редакторка Анна Яблучна. Вона розповіла про переформатування та прискорення медіа.

Ще одну велику панель з назвою «Екожурналістика в контексті повоєнної відбудови України» модерувала журналістка, авторка підручника «Як писати про зміну клімату» Мар'яна Вербовська

У дискусії взяли участь головна редакторка видання «Еко.Район»  Іванна Антонюк, головна редакторка сайту «ЕкоРубрика» Анастасія Куриленко та комунікаційна менеджерка кампаній щодо Green Deal в Україні Ольга Євстінєєва.

Панель з назвою «Екожурналістика в контексті повоєнної відбудови України»
Панель з назвою «Екожурналістика в контексті повоєнної відбудови України»

На завершення форуму учасники оглянули проєкт Музею сучасного українського мистецтва Корсаків «Космогонія», у рамках якого створюють найбільшу картину у світі. Його презентували художник Петро Антип та автор ідеї й куратор Віктор Корсак.

Попри те, що медіаподію організовували у складних умовах, коли не було електроенергії та теплопостачання, учасники West Media Forum залишилися задоволеними та не втомлюються ділитися схвальними відгуками.

Читайте також: Численні партнери та спонсори: хто потурбувався про гостей West Media Forum у Луцьку

Директорка інформаційного агентства «Район.in.ua» та організаторка події Наталія Голодюк тішиться, що попри усі складнощі захід вдалося провести на достойному рівні.

Директорка інформаційного агентства «Район.in.ua» та організаторка Наталія Голодюк, комунікаційниця мережі Район.in.ua та організаторка Анастасія Борщ
Директорка інформаційного агентства «Район.in.ua» та організаторка Наталія Голодюк, комунікаційниця мережі Район.in.ua та організаторка Анастасія Борщ

«Дуже приємно читати про приємні враження, які залишила наша подія у пам’яті учасників. Гріє душу, що усі оцінили наші старання та високий рівень форуму. До речі, серед учасників заходу ми запустили анонімне опитування щодо вражень. Показово, що майже 70% поставили найвищу оцінку заходу, 30% опитаних погодились, що у час війни не все залежить від нас», – сказала Наталія Голодюк.

***

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю CID Media Group і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024