стрічка

Воєнний стан та мобілізацію в Україні продовжили до 19 лютого

18 Листопада 2022, 18:11
Воєнний стан та мобілізацію в Україні продовжили до 19 лютого 11206
Воєнний стан та мобілізацію в Україні продовжили до 19 лютого

Указом Президента Володимира Зеленського, через повномасштабне вторгнення росії, в Україні відбулося продовження воєнного стану та загальної мобілізації на 90 діб. Відповідні закони ухвалила Верховна Рада.

Таке рішення прийняли 16 листопада. Воно буде чинним до 19 лютого 2023 року. Інформацію в тг-каналі сповістив народний депутат фракції «Голос» Ярослав Железняк.

Воєнний стан продовжено указом Президента України до 19 лютого 2023 року

Нагадуємо, що 24 лютого президент росії володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення його держави в Україну. Саме тоді запровадили воєнний стан. 

Воєнний стан – це особливий правовий режим, який вводять або в самій країні, або в окремих її регіонах. Такі міри застосовують у випадку збройної агресії чи загрози нападу противника, а також якщо є небезпека державної незалежності чи її територіальної цілісності. 

«Цього разу питання ніхто не доповідав, зазвичай це робив секретар РНБО Олексій Данілов» – зазначив народний депутат України фракції «Голос» Ярослав Железняк.

16 листопада у столиці України – Києві відбулося чергове засідання Верховної Ради. Де за указом Президента продовжили воєнний стан та загальну мобілізацію на 90 діб. Триватимуть вони до 19 лютого 2023 року. 

Це вже п'яте голосування за продовження воєнного стану та загальну мобілізацію через військову агресію російської федерації.

Перший етап воєнного стану в Україні мав тривати до 26 березня. Через гостру потребу його продовжили спочатку на 30 діб (до 25 квітня), пізніше – до 25 травня, після того – до 23 серпня. Крайній раз – до 19 лютого 2023 року.

Верховна Рада України проголосувала за продовження воєнного стану та загальної мобілізації

За закон «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» (№8189) проголосували 294 депутати. В свою чергу, закон «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації» (№8190) підтвердило 297 осіб.

Нагадуємо, що за усталеними правилами на період дії правового режиму воєнного стану чоловікам, що є громадянами України та досягли віку від 18 до 60 років, а також жінкам-військовозобов'язаним обмежено виїзд за кордон. Виключення – військовозобов'язані, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації відповідно до статті 23 «Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

В Україні триває загальна мобілізація

Від початку повномасштабного вторгнення в Україні триває загальна мобілізація. Вона проходить у так званих п'ять етапів:

  • Перший – до лав збройних сил призивають оперативних резервістів, ветеранів АТО чи ООС і колишніх військовослужбовців.

  • Другий – знову призивають резервістів, але вже тих, які не потрапили в армію до першої хвилі мобілізації, та тих військовослужбовців, які пройшли строкову службу до 2014 року або за контрактом.

  • Третій – повістки отримують офіцери запасу та військовозобов'язані, які на той момент закінчили військові кафедри університетів.

  • Четвертий – всі громадяни віком від 18 до 60 років, які можуть підлягати мобілізації (не мають обмежень ні за станом здоров'я, ні за віком тощо).

15 березня в Україні «почалася «друга хвиля» мобілізації – це призов резервістів, які не потрапили до першої, та ті військові, які пройшли строкову службу до 2014 року або вже служили за контрактом.

23 травня Верховна Рада України продовжила термін загальної мобілізації ще на три місяці. Таке рішення приймає Генштаб. Вона не відрізняється від попередніх хвиль.

Так звані «хвилі» мобілізації юристи вважають умовним поділом, який позначає ті категорії людей, які перебувають у пріоритеті на призов.

Наразі першочергово повістки отримують резервісти другої черги і люди з бойовим досвідом, та це не означає, що мобілізують лише їх.

До лав ЗСУ можуть прикликати всіх військовозобов’язаних, але пріоритет надається людям з бойовим досвідом. Зголоситися захищати Батьківщину можна за власним бажанням, тобто стати так званим «добровольцем».

Отримати повістки, словом, бути мобілізованими можуть бути не лише чоловіки, а й жінки. Вони мають перебувати на обліку за відповідними військово-обліковими спеціальностями. Можуть бути пов'язані з фінансово-економічної діяльністю, підводно-технічною діяльністю чи сферою зв’язку. Також обчислювальною технікою, радіоелектронікою, оптичних і звукометричних засобів вимірювання та метеорології, сферою харчової промисловості, картографією та іншими.

Чи продовжать воєнний стан в Україні після 19 лютого

Юрист Олександр Моргун зазначає, що в Законі України «Про правовий режим воєнного стану» не вказані обмеження щодо продовження чи терміну воєнного стану. Тому він може тривати стільки, скільки буде загроза для України.

 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024