стрічка

Чому в Любомльську лікарню їдуть народжувати з інших районів

07 Березня 2020, 17:03
2200

Поява нового життя – це завжди радісна та щаслива подія у житті кожної родини.

Тож цього разу ми вирішили завітати туди, де допомагають з’явитися на світ немовлятам – в акушерсько-гінекологічне відділення КНП «Любомльське ТМО Любомльської районної ради».

В останні роки в Любомльську лікарню приїжджають народжувати з сусідніх районів – не лише Шацького, де декілька років тому закрили пологове відділення, а й Турійського. Були породілі і з Ковельського та Луцького районів та навіть з Києва приїжджали народжувати.

... Просимо покликати завідувачку відділенням Світлану Дубій. «Вона саме приймає пологи, тож почекайте», –каже медсестра.

Через двадцять хвилин з пологової виходить усміхнена Світлана Федорівна.

«У нас хлопчик. До речі, поповнення дочекалася родина з Шацька», – розповідає лікарка та одразу веде на екскурсію акушерсько-гінекологічним відділенням.

Завідувачка акушерсько-гінекологічним відділенням Світлана Дубій
Завідувачка акушерсько-гінекологічним відділенням Світлана Дубій

Воно ділиться на два пости: справа – гінекологія, зліва – пологовий. Усе – для зручності пацієнток та максимально ефективної роботи лікарів та медперсоналу.

«Загалом  відділення розраховане на 29 ліжок, з них 10 – пологових, 15 –  патології  вагітних, 4 – гінекологічних. У гінекологічній частині відділення проводимо консервативне та хірургічне лікування жіночих захворювань, зокрема  робимо багато різних операцій, лікуємо патології шийки матки (в тому числі ерозії, дисплазії), виявляємо та видаляємо поліпи, інші патології, робимо пальпоскопію, прицільну біопсію. У цьому році вперше почали практикувати новий для нашої лікарні операційний метод – гістероскопію та вже зробили більше 5 таких операцій, проводимо огляди жінок для попередження онкологічної паталогії», – розпочинає свою розповідь Світлана Федорівна.

У гінекології
У гінекології

За минулий рік  зробили 11 операцій з приводу позаматкової вагітності, 26 оперативних втручань на додатках матки. Роблять тут і лапароскопічні операції, консервативні міомектомії (органозберігаюча операція, при якій видаляють фіброми матки, але жінка після цього ще може народжувати), пластичні операції  на промежині.

Оглядова у гінекології
Оглядова у гінекології

Операційний блок знаходиться поряд з акушерсько-гінекологічним відділенням, тож лікарі мають можливість оперативно реагувати на надзвичайні випадки при пологах та забезпечені усім необхідним для надання першої невідкладної допомоги породіллям. Окрім того, палати відділення пристосовані для перебування жінок після операцій.


Кімнати для жінок у гінекології
Кімнати для жінок у гінекології

Далі прямуємо до пологового, де у медиків відділу – своя буденна робота: стежити за станом мам та новонароджених, підготувати палату для жінки, котра щойно народила, а потім – пологову залу для вже наступних пологів. Загалом тут працює шестеро кваліфікованих лікарів, серед яких – лікар-неонатолог та акушери.

Зараз у відділенні перебувають троє жінок зі своїми немовлятами. У палатах – затишно, тепло і комфортно. У кожній – ліжко, тумбочка, пеленальний столик, санвузол. На стінах палат та у коридорі чимало корисної для мам інформації, в тому числі – й про грудне вигодовування.

В одномісній палаті, до якої заводить Світлана Федорівна, годує свою новонароджену донечку 26-річна породілля Вікторія із невеличкого села Гуменці Любомльського району. У жінки це – перша дитина. Зізнається, що пологи для неї хоч і були важкими, але минули без ускладнень. Дякує лікарям Світлані Федорівні та Олені Борисівні, що допомогли з’явитися на світ її доньці.

Тетяна Крайц з Іваничівського району вже вдруге приїхала народжувати у Любомльську лікарню. Жінці зранку зробили кесарів розтин, а вже під вечір вона почувала себе значно краще. На запитання, чому обрали для появи своїх хлопчиків саме Любомльську лікарню, відповідає: найперше – тут хороші спеціалісти, друге – комфортні умови.

Пологова зала
Пологова зала

«І з першою, і з другою вагітністю я стояла на обліку у Любомльській лікарні у гінеколога Віктора Крецу. Бо вважаю, що жінка має народжувати у того лікаря, якому довіряє. Я ж чула про нього лише хороші відгуки і як про фахівця, і як про людину. Ні разу не пожалкувала про свій вибір, бо мені є з чим порівнювати. У Любомльській лікарні для жінок створені дуже хороші умови в палатах, тепло. Медперсонал – привітний та уважний, часто навідуються до породіль, питають, чи все гаразд», – розповідає пані Тетяна.

Світлана Дубій – досвідчена лікарка, котра працює у Любомльській лікарні з 1995 року. Каже, що у порівнянні з минулими роками зменшилася кількість нормальних пологів, натомість збільшується кількість ускладнень при пологах та відсоток кесарських розтинів (з 13% до 20%). У найбільш складних випадках та при необхідності додаткового обстеження викликають швидку з Луцька та відправляють новонароджених у супроводі медиків до Луцького перинатального центру.

Загалом же у відділенні є три пологові зали: два індивідуальних пологових зали, з яких після пологів жінку разом із дитиною переводять у палату; та сімейна пологова зала, де жінка народжує і перебуває там до виписки. Виписують породіль на другу-третю добу після пологів (якщо немає ніяких ускладнень), після кесарського розтину – на третю-четверту добу.

Якщо треба – у пологовому одразу можуть і зареєструвати новонароджену дитину: варто батькам подати документи, а вже з лікарні зателефонують до РАЦСу, представники якого здійснюють реєстрацію у медзакладі.

Цікавимося, чи народжувалися у лікарні двійні?

«Так, минулого року в нашому відділенні народилося шість пар двійнят. Це – подвійний ризик та відповідальність, бо в таких випадках частіше бувають ускладнення при передчасних пологах. Але з наших тільки одну пару перевели у дитячу обласну лікарню на обстеження», – ділиться Світлана Федорівна.

Загалом, як розповідає завідувачка відділенням, у 2019 році в лікарні зареєстрували  457 пологів, з низ 138 – з інших районів (в тому числі з Шацького – 110), та 8 – з інших областей. Протягом двох місяців у відділенні вже народилося 76 немовлят (39 – у січні, 37 – у лютому). Влітку, бувало, тут народжували відпочивальниці, котрі приїжджали на відпочинок до Шацька з інших регіонів.

«Ми ніколи нікому не відмовляємо, приймаємо усіх. Маємо для цього і необхідне медичне оснащення, і комфортні умови в палатах. Приємно, що з року в рік збільшується кількість партнерських пологів: практично всі жінки народжують або з чоловіками, мамами чи свекрухами, або й усі разом! Для нас найголовніше, аби наші пацієнтки та їхні немовлята були здоровими!», – каже лікарка.





Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024