стрічка

«Якби люди знали про наслідки поліомієліту – у них взагалі не виникало б думок: вакцинуватися чи ні», – імунологиня

13 Серпня 2022, 10:19
Лікарка-імунологиня Волинської обласної дитячої лікарні Ірина Грабовська-Микитюк 4380
Лікарка-імунологиня Волинської обласної дитячої лікарні Ірина Грабовська-Микитюк

Сьогодні ми розмовляємо з лікаркою-імунологинею Волинської обласної дитячої лікарні Іриною Грабовською-Микитюк про поліомієліт – хворобу, від якої немає ліків, але якій можна запобігти. 

– Що таке поліомієліт і чим він небезпечний?

– Поліомієліт – це інфекційна хвороба, яка може викликати паралічі, а в окремих випадках може призводити до смерті. Викликає цю хворобу поліовірус. Заразитися поліомієлітом дуже легко, сприйнятливість до цієї хвороби дуже висока, особливо у маленьких дітей до п’яти років (вони є групою ризику).

Поліомієліт небезпечний тим, що у багатьох випадках захворювання може протікати безсимптомно. Ми можемо не знати, що хворі, і при цьому поширювати вірус, і відповідно хтось від нього може серйозно постраждати, навіть якщо ми самі не маємо симптомів. Поліомієліт не лікується: від цієї інфекції немає специфічного лікування, і її наслідки не можуть бути ліквідовані. Тобто люди, які перенесли поліомієліт і не померли від нього, а отримали параліч, матимуть його до кінця життя.  

– Як і де можна інфікуватися поліомієлітом і хто у групі ризику?

– Джерелом інфекції завжди є або хвора людина, або носій вірусу.  Інфекція передається фекально-оральним шляхом, тобто через немиті руки, овочі, фрукти, заражену воду.

Найнебезпечніший вірус для дітей віком до п’яти років. Хоча він може уражати і дорослих людей. Яскравим прикладом є один із президентів США Франклін Рузвельт, який захворів на поліомієліт у дорослому віці, за 12 років до того, як став президентом. Він не міг ходити самостійно, пересувався на інвалідному візку, з милицями або зі сторонньою допомогою.

– Як проявляється захворювання, які його симптоми?

– Більшість людей може перенести поліомієліт безсимптомно, тобто у них не буде жодних скарг на здоров’я або будуть легкі грипоподібні симптоми: біль в горлі, невисока температура, загальна слабкість. Але один із 200 людей, які перенесуть поліомієліт, матиме параліч.

Інкубаційний період інфекції може тривати до 30 днів. Першими проявами зазвичай є гарячка, загальна слабкість, головний біль, можуть бути проноси, лихоманка. З часом з’являються в’ялі паралічі, зазвичай однобічні, уражаються кінцівки. Чутливість у кінцівці зберігається (тобто людина відчуває, коли торкаються до неї), але адекватно рухати нею не може.

Найгірше, що може бути при поліомієліті, це коли вражається стовбур головного мозку і центр дихання. Коли паралізується центр дихання, не скорочуються дихальні м’язи, людина не може робити вдих і видих – і від цього гине.  Мабуть, усі бачили ці страшні американські фото із «залізними легенями», коли замість дітей дихають апарати. Це найгірший прояв поліомієліту.

Читайте також: Екстрена вакцинація при травмах та укусах, що рятує життя: як не захворіти на сказ, правець і гепатит, – розповідає лікарка

Але, на мою думку, коли абсолютно здорова людина отримує в’ялий параліч і в неї, грубо кажучи, всихає рука або нога, і вона не може адекватно рухатися, принаймні як це було до моменту захворювання, то це вже велика проблема і трагедія для неї. 

Послухайте подкаст «Поліомієліт на Волині: як захистити себе від хвороби, яка паралізує. Спецвипуск.» на платформі «Район здорової людини».

– Тобто перші симптоми поліомієліту схожі на симптоми звичайної застуди?

– Це дійсно так. У деяких людей поліомієліт може закінчитися цими проявами застуди. І ця людина ніколи і не подумає, що мала поліомієліт, і буде поширювати цей вірус між іншими.

– Коли востаннє поліомієліт фіксували на Волині?

– Випадків поліомієліту у нашій області не фіксували вже багато років. Та наприкінці 2021 року 1,5-річна дівчинка з  сусідньої Рівненської області мала в’ялий параліч, який, як з’ясувалося, був наслідком поліовірусу. В тому ж 2021 році був спалах поліомієліту на Закарпатті. Захворіло 5 дітей, одну дитину, дівчинку – паралізувало. Тобто вірус в Україні є. І люди, які вакциновані, захищені від поліомієліту, а люди, які не роблять щеплення, можуть інфікуватися. А всі інфекції, які можна попередити за допомогою вакцинації, у тому числі поліомієліт, – це той випадок, коли краще перестрахуватися, а не сподіватися, що ця проблема вас не торкнеться.

У Європі не було випадків захворювання на поліо з 80-х років. Та поліовірус досі циркулює в Пакистані, Афганістані, Індії, Сирії та інших країнах, де низький рівень вакцинації.

У 60-х роках у Радянському Союзі була плачевна ситуація з поліомієлітом. Хворіло багато людей. І є люди, які досі живуть з наслідками поліо. І їхнє життя не дуже високої якості. Тому що паралічі не зникають і ніяка реабілітація не допомагає. Мало того, що у людини параліч, тобто м’язи не можуть нормально працювати, це супроводжується сильним болем. Це патологія, яка серйозно утруднює життя. І прикро, що це були абсолютно здорові люди до того моменту, доки вони не захворіли на поліомієліт. У них могло бути зовсім інше життя, якби не ця інфекція.

– Як можна запобігти інфікуванню і захиститися від поліо, крім вакцинації?

– Ніяк. Особиста гігієна – це дуже важливо: мити руки, мити продукти, щоб не було шляху потрапляння вірусу в організм – але цього недостатньо. Найефективнішим способом запобігти поліомієліту є вакцинація.

– Яке нині охоплення вакцинацією проти поліомієліту на Волині? І яке необхідне для досягнення колективного імунітету?

– Зараз охоплення вакцинацією становить приблизно 65%, цифри дещо різняться у різних вікових категоріях. Дітей вакцинують від поліомієліту у 2, 4, 6 і 18 місяців, потім у 6 і 14 років.

Для того, щоб вірус не поширювався і виробився колективний імунітет, потрібно, щоб рівень охоплення вакцинацією був не менше 95%.

– Проти поліомілієліту використовують вакцини ІПВ і ОПВ. Що це таке і в чому між ними різниця?

– ІПВ – це інактивована поліомієлітна вакцина, вона містить «вбитий» вірус поліо. Він нам абсолютно нічим нашкодити не може, але наш організм, наша імунна система реагує на цей вірус виробленням антитіл. Вводячи вакцину ІПВ, ми, простими словами кажучи, створюємо імунітет у крові. Перші дві дози вакцини, які отримують дітки, є саме ІПВ. Вони роблять підґрунтя, щоб дитина не захворіла на поліомієліт.

ОПВ – це оральна поліомієлітна вакцина. Вона містить живий вірус, але дуже-дуже ослаблений. Настільки ослаблений, що хворобу цей вірус викликати не може. ОПВ, якщо казати простими словами, створює імунітет у шлунково-кишковому тракті. Тобто коли вірус проникає в організм у шлунково-кишковий тракт, ми за допомогою вакцини ОПВ створюємо захист, щоб дикий вірус не мав можливості проникнути всередину.

За допомогою ІПВ І ОПВ ми створюємо подвійний захист для організму від поліовірусу. Вакцина від поліомієліту дуже добре переноситься. ОПВ (жива поліомієлітна вакцина) є небезпечною тільки для тих пацієнтів, які мають дуже слабку імунну систему. Таких людей мало: це є дітки або з вродженим імунодефіцитом, або люди з важкою стадією ВІЛ-інфекції, або пацієнти, які отримують лікування з приводу важкої ревматологічної або онкопатології, які приймають специфічні препарати, що ослаблюють їхню імунну систему. Тобто це дуже невелика когорта людей. Натомість ІПВ – абсолютно безпечна для всіх пацієнтів і може ефективно захистити від інфекції, від якої немає ні лікування, ні порятунку.

– Як підготуватися до вакцинації?

– До вакцинації не треба готуватися. Вакцинація – це профілактичний захід. Він не вимагає ніякої підготовки до і ніякого особливого способу життя після. Для того щоб провакцинуватися, треба просто бути здоровим. Тобто йти в пункт щеплення з високою температурою абощо – не варто. І не через те, що вакцина, можливо, вам зашкодить. 

Якщо ви добре почуваєтеся, не маєте імунодефіциту, важкої ВІЛ-інфекції, ви не лікуєте онкопатологію чи ревматологічну патологію – відвідайте лікаря і йдіть в пункт вакцинації, робіть щеплення. Якщо у вас є якісь запитання, звичайно, поставте їх своєму лікарю, аби у вас не було ніяких сумнівів.

– Які можуть бути покази відкласти вакцинацію?

– Тимчасовим протипоказом для вакцинації є гостра інфекція, висока температура, загострення хронічної хвороби або інша гостра хвороба у період, коли за планом ви маєте зробити вакцинацію. Це може бути, скажімо, вірусна інфекція, пневмонія, гострий апендицит тощо. У такому разі слід вакцинуватися після одужання.

– А що робити, якщо своєчасно не отримали щеплення?

– Якщо так сталося, що до 5 років дитина не отримала основні дози вакцини або ви вже дорослі, але не були вакциновані у дитинстві від поліомієліту, вакцинацію можна отримати у будь-якому віці. 

У такому разі потрібно проконсультуватися з лікарем і лікар складе вам індивідуальний план вакцинації. Незалежно від віку всі дози вакцини, які ви колись пропустили, ви можете наздогнати. Перевірте вакцинальну карту і обов’язково вакцинуйтеся!

Зазвичай чим старша людина, тим менше доз вакцини їй потрібно. Дитячому організму потрібно трішки більше, щоб «навчити» його правильно реагувати на інфекції. Але будь-яку вакцину, яку ви не отримали в дитинстві, можна ввести у дорослому віці. Це абсолютно безпечно, така вакцинація добре переноситься і нехтувати цим не варто.

– Що робити особам, які переїхали на Волинь із зон бойових дій? Куди звернутися, щоб вакцинуватися?

– Внутрішньо переміщені особи можуть звернутися у вакцинальний пункт будь-якої поліклініки (якщо йдеться про дітей – то у дитячу) і там отримати всі дози вакцин, яких їм бракує. Тобто незалежно від того, де ви проживали до початку воєнних дій, ви можете звернутися до свого сімейного лікаря телефоном або навіть без жодних контактів просто піти в поліклініку «на первинку» і там вас провакцинують. Вакцинуватися проти поліомієліту можна у будь-якому пункті вакцинації. Вакцина є безоплатною для всіх пацієнтів, які її потребують.

– Чому не варто відкладати щеплення?

– Ми проводимо вакцинацію тільки від тих інфекцій, які або не лікуються взагалі (наприклад, поліомієліт, кір – від них лікування не існує), або від тих інфекцій, наслідки від яких є катастрофічними.

Зараз той час, коли ми всі повинні бути мужніми і сильними. А бути сильними – це бути здоровими. Зараз ми не маємо часу на ті інфекції, яким можна запобігти. Тому ми всі повинні бути вакцинованими. Будучи сильними, ми неодмінно переможемо у цій війні. А тоді будемо подорожувати світом і не будемо боятися, що з Індії, Пакистану або Афганістану привеземо поліо додому або захворіємо самі.

Як перевірити вакцинальний статус своєї дитини і отримати щеплення?

1. Ознайомтеся з Національним календарем профілактичних щеплень.

2. Перегляньте дані про щеплення у медичній картці вашої дитини.

3. Перевірте, чи отримала дитина всі щеплення відповідно до віку.

4. Якщо ви помітили, що якогось зі щеплень не вистачає, зверніться до свого сімейного лікаря або педіатра. 

Щеплення від поліомієліту внесені у перелік обов’язкових гарантованих державою щеплень. Їх можна отримати безоплатно у сімейного лікаря або педіатра, якщо вони працюють у закладі, що має договір із Національною службою охорони здоров'я України.

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024