стрічка

Екстрена вакцинація при травмах та укусах, що рятує життя: як не захворіти на сказ, правець і гепатит, – розповідає лікарка

11 Серпня 2022, 15:24
Лікарка-інфекціоністка Оксана Зінчук 4204
Лікарка-інфекціоністка Оксана Зінчук

В умовах війни стрімко зростає ризик отримання травм, а отже інфікування такими небезпечними захворюваннями, як правець, сказ та гепатит. Запобігти цим хворобам допомагає екстрена вакцинація. 

Чим небезпечні ці захворювання, як можна заразитися і в яких випадках потрібно робити екстрене щеплення, – запитуємо у лікарки-інфекціоністки Волинської обласної інфекційної лікарні Оксаною Зінчук.

– Як правильно чинити людині, яка щойно отримала травму? Як її обробляти, куди звертатися?

– З елементарними правилами всі знайомі. Ступінь першої домедичної допомоги передусім залежить від травми: глибини рани або укусу, місця і ступеня пошкодження. Якщо рана незначна, пошкоджений тільки поверхневий шар шкіри і людина відчуває, що може впоратися самотужки, то достатньо обробити антисептиком, за потреби накласти пов’язку – і цього може бути достатньо. Потім слід проконсультуватися з сімейним лікарем щодо цієї травми і він розповість, як далі поводитися.

Якщо йдеться про травму, яка призвела до рани, зокрема, при укусі тварини: з нерівними краями, глибока, в особливому місці (наприклад, на шиї, голові, обличчі, руках) – це потребує хірургічної допомоги. У такому разі потрібно негайно звернутися у травмпункт по допомогу хірурга чи травматолога – і далі лікарі нададуть допомогу, яка необхідна у конкретному випадку. Чи потрібно обробити рану, чи почистити, чи накласти шви – усе це вирішується в конкретному випадку, від якого залежить подальша тактика лікування.

Закликаю не займатися самолікуванням, адже це небезпечно! Особливо, якщо це глибоке поранення: глибока рана потребує первинної хірургічної обробки. А її може зробити тільки людина, яка має медичну освіту і знає, як правильно це зробити.

При травмах є ризик захворіти на правець, а якщо травма пов’язана з укусом тварини, – то це може бути сказ – це найнебезпечніші захворювання. Якщо є ризик того, що людина могла інфікуватися, – надається спеціальна хірургічна допомога і проводиться екстрена профілактика цієї хвороби, тобто екстрена вакцинація.

– Що таке екстрена вакцинація і чому її необхідність зростає під час війни?

– Екстрена вакцинація – це введення людині профілактичного засобу з метою захистити її від якоїсь небезпечної хвороби. Екстрена вона тому, що виконується негайно або в дуже короткий термін, щоб максимально попередити розвиток певної хвороби. Екстрена вакцинація проводиться імунологічними препаратами, які або знешкоджують інфекційний агент, або це готові антитіла (наприклад, якщо йдеться про імуноглобулін). Усе направлено на те, щоб нейтралізувати дію шкідливого токсину, якщо він потрапляє в організм, або нейтралізувати збудника інфекції.

Екстрена вакцинація важлива завжди, особливо під час війни, яка супроводжується високим травматизмом. Зараз основні пошкодження – це травми, рани, причому тяжкі, глибокі, обширні. Військова травма на полі бою – це потрапляння в рану землі. А земля – це такий резервуар, в якому зберігається один із небезпечних збудників – спори правця. Вони можуть потрапити в рану і викликати небезпечну хворобу - правець.

Окрім військового, є травматизм цивільний. Летять ракети, руйнуються житлові будинки та заклади цивільної інфраструктури, падають уламки, люди потрапляють під завали. Ховаються у часто непристосованих для цього підвалах, захаращених, і там можна натрапити на іржаві цвяхи, на арматуру, що стирчить, поранитися і теж отримати небезпечну інфекцію. Тому у воєнний час питання екстреної вакцинації дуже актуальне через проблему травматизму.

Ця проблема також  загострюється щороку у весняно-літньо-осінній період польових робіт, коли зростає ризик травмуватися. У рану потрапляє земля – і людина також може інфікуватися. Тому про це треба завжди пам’ятати, адекватно одягатися і взуватися, коли вирушає на польові роботи, і працювати так, щоб не поранитися.

Екстрена вакцинація проводиться тоді, коли людина отримала травму і умови її отримання такі, що є досить високий ризик захворіти на небезпечну інфекційну хворобу.

БЕЗ ЛІКУВАННЯ ХВОРИЙ НА ПРАВЕЦЬ ПОМИРАЄ У 100% ВИПАДКІВ

– Розкажіть, будь ласка детальніше, що таке правець, як ним можна інфікуватися і чим небезпечне це захворювання?

– Правець – це гостра інфекційна хвороба, причому дуже давня. Вперше досить детальну клініку правця описав Гіппократ: на правець захворів і від цього помер його син. Наприкінці ХІХ століття військові хірурги зауважили зв’язок між розвитком цієї хвороби і травмою на полі бою, травмою, пов’язаною з попаданням у рану землі. Дещо пізніше був ідентифікований сам збудник – бактерія Clostridium tetani, яка викликає захворювання. Вона зберігається в землі протягом 100 років у вигляді спор. Живе в анаеробних умовах, тобто для її життя не треба кисню, тому її спори добре зберігаються у землі у безкисневому середовищі. І саме потрапляння інфікованої землі в рану провокує розвиток мікроба. Також спори правця є у пащах собак, тому їхні укуси небезпечні не лише через сказ, а й через ризик інфікування правцем.

Сам мікроб не розповсюджується по організму, а виділяє токсини – і це є дуже великою небезпекою для організму. Правцевий токсин є другим за силою після ботулістичного. Це страшна отрута, яка впливає на нервову систему. Усі порушення, які виникають у людському організмі, пов’язані з правцем, - це наслідок дії правцевого токсину. Він, діючи на нервові закінчення, порушує передачу нервових імпульсів, і викликає судоми, паралічі. Людина гине від того, що наступає параліч дихального центру, параліч дихальних м’язів, параліч серця. Летальність при цій хворобі – 70%, без лікування в умовах стаціонару – 100%.

Від людини до людини правець не передається. Якщо людина перехворіла, у неї формується антитоксичний імунітет. Але він, на жаль, не є по життєвим, і можна захворіти ще раз. Це ж стосується і дифтерії. Обидва ці захворювання, щоб їм запобігти, потребують ревакцинації кожні 10 років у дорослому віці.

– Як запобігти правцю?

- Правець належить до вакцинокерованих інфекцій. Проти правця в Національному календарі профілактичних щеплень є вакцинація. Вакцинацію проводять дітям з 2-місячного віку, а повний курс щеплення у дитячому віці закінчується до 16 років. Далі кожні 10 років людина повинна отримувати профілактичне щеплення, щоб запобігти правцю.

Під час вакцинації в організм вводиться анатоксин – це правцевий токсин, оброблений спеціальним хімічним реагентом, внаслідок чого він втрачає свої небезпечні властивості, а зберігається тільки його імуногенна здатність – здатність виробляти антитіла, протиотруту у людському організмі. Саме цим забезпечується несприйнятливість людського організму до правцевого токсину і захист від тяжкої хвороби.

На сьогоднішній день отримати вакцинацію за календарем щеплень не є проблемою. Це доступно і безкоштовно, це щеплення гарантує держава. Потрібне лише бажання і розуміння ситуації.

СКАЗ МАЄ 100%-У ЛЕТАЛЬНІСТЬ

– Що таке сказ і наскільки небезпечна ця хвороба?

– Сказ – це інфекційна хвороба вірусного походження, збудником якої є вірус. Інфікуватися сказом можна через укуси тварин. Це небезпечна хвороба, яка має 100%-у летальність.

Хвороба має кілька стадій: початкові прояви, далі збудження і кінцева стадія – параліч м’язів, що може призвести до смерті. Сказ небезпечний тим, що його вірус має властивість розповсюджуватися по нервових волокнах, від місця ураження (рани) поширюється до центральної нервової системи і звідти повертається назад. Тобто повністю уражує нервове волокно. Не працюють нерви, м’язи, порушується сприйняття та рухові властивості, вражається дихання. Як правило, при сказі смерть наступає внаслідок паралічу дихальної системи: відбувається асфіксія і людина просто задихається.

Людина, хвора на сказ, стає агресивною, її дратує найменший подразник. Для людського сказу характерна водобоязнь: навіть звук струменя води викликає шалене збудження і неспокій, людина не може пити воду. Такі клінічні прояви сказу.

– Чому під час війни зростає ризик захворіти на сказ?

– Запобігання поширенню сказу – це насамперед велика профілактична робота, зокрема, працівників лісового господарства, ветеринарії тощо. Щороку проводяться активні протисказові заходи: разом з кормом для тварин по лісах розкидається спеціальна вакцина, щоб убезпечити тварин від розвитку сказу. Під час війни, звісно, немає можливості повною мірою проводити такі профілактичні заходи.

На додачу, у місцях активних бойових дій, де є покинуті будинки і тварини, свійські контактують із дикими тваринами, відбувається циркуляція вірусу від диких тварин до свійських. З іншого боку, свійські дичавіють і стають агресивними, можуть напасти і покусати – це теж ризик зростання випадків захворювання на сказ, особливо у прифронтовій зоні.

– Яка ймовірність того, що людина, яку вкусила тварина, може захворіти на сказ?

– Щодо укусів маємо пам’ятати кілька моментів. Якщо вкусила домашня тварина (яку ви знаєте, впевнені, що вона здорова і поводиться нормально) – у такому випадку ведеться спостереження за твариною. Якщо тварина здорова і з нею все добре, отже вона не є небезпечною, і людина може обійтися обробкою рани.

Якщо вкусила домашня тварина, але вона має не зовсім адекватну поведінку (не можна сказати, що вона хвора, але щось у її поведінці не так) – тоді має бути проведена обов’язкова вакцинація – екстрена профілактика проти сказу.

Якщо це укус дикої тварини – у такому разі 100% обов’язково проводиться екстрена вакцинація для профілактики сказу.

Якщо укус прийшовся на шию або обличчя, тобто ділянку тіла близько біля головного мозку, - екстрена вакцинація також обов’язкова, щоби максимально убезпечити людину від розвитку хвороби.

– Як вакцинація може запобігти сказу та коли її потрібно робити?

– Екстрена вакцинація при ризику розвитку сказу проводиться спеціальною антирабічною вакциною. Вона створена на основі вірусу сказу, який позбавлений прямої негативної, але має властивості, які будуть захищати людський організм.

Коли говорять про вакцинацію від сказу, часто уявляють «40 уколів в живіт». Насправді кількість ін’єкцій залежить від того, яка застосовується вакцина, залежно від її виробника та необхідної схеми вакцинації. Щоб попередити розвиток хвороби, щеплення потрібно розпочати у перші 14 днів – це середній інкубаційний період сказу. Якщо є високий ризик інфікування (наприклад, коли укус був в обличчя або шию) – застосовують антирабічний імуноглобулін. Це готові антитіла, які одразу працюватимуть проти вірусу сказу, нейтралізуючи його. Таким чином максимально перекриваються всі потоки інфікування, щоб знешкодити вірус і попередити розвиток хвороби.

ПІД ЧАС ВІЙНИ ЗРОСТАЄ РИЗИК ЗАХВОРІТИ НА ГЕПАТИТ

– Ще одне захворювання, яке можна отримати внаслідок травмування, - це гепатит. Що це за захворювання і як ним можна інфікуватися?

– В умовах війни зростає ризик інфікуватися двома видами вірусного гепатиту – А і В. В результаті потрапляння в людський організм ці гепатити уражують печінку. Вони між собою дещо відрізняються за самим механізмом потрапляння в організм.

Вірусний гепатит А ще називають жовтяницею або хворобою Боткіна. Він передається через воду, продукти харчування і від хворої людини до здорової. Якщо вода забруднена і немає можливості її хімічної або термічної обробки – внаслідок її вживання, використання її для миття овочів або фруктів можна заразитися. Як правило, при такому механізмі передачі з’являються спалахи гепатиту А, тобто вогнище, де інфікована певна кількість людей. Для війни це дуже актуально, адже ми маємо пошкоджені водогони, порушення водопостачання. Наприклад, люди можуть брати воду і з річок, не достатньо ретельно її кип’ятити чи знезаражувати, а відтак ризик захворювання і на вірусний гепатит А, і на кишкові інфекції достатньо високий.

Якщо так сталося, що людина захворіла на вірусний гепатит А, з випорожненнями вона виділяє вірус і також може бути джерелом поширення інфекції. Протягом інкубаційного періоду (зазвичай у цей час у хворого грипоподібні симптоми) людина може ще не знати, що вона хвора, але при цьому виділяє вірус у навколишнє середовище і є заразною. Коли людина «пожовтіла», як правило, виділення вірусу припиняється, і людина перестає бути заразною. І в цьому є ризик розповсюдження гепатиту А, розширення вогнища захворювання.    

Вірусний гепатит А є великою проблемою, тому що уражує печінку. Печінка – це велика біохімічна лабораторія, яка знешкоджує все, що потрапляє в організм. Якщо печінка хвора і не може працювати, як слід, відповідно, страждає весь організм. Бувають дуже швидкоплинні форми гепатиту, досить небезпечні і навіть з летальними наслідками. Це потрібно враховувати і дотримуватися елементарних правил гігієни.

– Як можна заразитися вірусним гепатитом В?

– Вірусний гепатит Б – це також вірусне захворювання печінки, але вірус гепатиту В в людський організм потрапляє через кров. Наприклад, якщо людині перелили інфіковану кров (така проблема може існувати для людей, які є пацієнтами гематологічних відділень, де потрібне переливання компонентів, препаратів крові). Можна інфікуватися, якщо з людиною працювали нечистим інструментом. Причому не обов’язково для цього робити якусь велику порожнинну операцію – достатньо сходити на манікюр, пірсинг або татуаж – ризик заразитися гепатитом В під час таких процедур досить високий.

Також інфікування можливе, якщо використовуються нестерильні хірургічні інструменти при обробці ран чи навіть мінімальних хірургічних втручаннях, наприклад, у польових екстрених умовах, коли головне – зберегти життя. І ризик того, що інструмент може бути недостатньо стерилізований або кров для переливання може бути недостатньо оброблена (не так, як на станціях переливання крові, де її ретельно карантинізують і досліджують), - досить високий, тому інфікування вірусом гепатиту В, на жать, можливе.

Також вірусний гепатит В передається статевим шляхом і міститься в біологічних рідинах організму. Інфікуватися також можуть пацієнти, які отримують гемодіаліз, тому їх намагаються максимально вакцинувати проти вірусу гепатиту В.

Вірусний гепатит В – це достатньо небезпечна хвороба, яка має властивість переходити у хронічну форму. Це постійне перебування вірусу в організмі, це підтримання хронічного запального процесу, це вплив на якість життя людини.

– Як запобігти гепатиту В?

– Профілактичне щеплення проти вірусного гепатиту В входить у Національний календар щеплень. Дитину щеплюють у першу добу після народження, якщо у неї немає ніяких відхилень у здоров’ї. Використовують високо очищену вакцину, яка не має побічних ефектів, добре переноситься. У дитячому віці діти отримують повний курс щеплень.

На сьогоднішній день щеплення роблять вакцинами, які містять кілька компонентів, щоб зменшити кількість ін’єкцій, але забезпечити достатній імунітет і щоб людина була захищена.

Нині вакцина проти гепатиту В є доступною та безкоштовною для дітей. Дорослі люди щеплюються за власний кошт. Якщо маєте бажання вакцинуватися – зверніться до сімейного лікаря.

– Де можна отримати щеплення внутрішньо переміщеним особам, які зараз проживають на Волині?

– Планове щеплення відбувається після консультації сімейного лікаря. Якщо декларація заключна з сімейним лікарем за межами Волинської області і немає можливості з ним поспілкуватися, можна прийти у будь-яку амбулаторію на території Волинської області за місцем фактичного проживання, отримати консультацію лікаря і після огляду, за наявності вакцини і за умови, що людина здорова і не має протипоказів, щепитися. 

Якщо людині потрібна екстрена вакцинація, у випадку травми, укусу абощо, препарати для екстреної вакцинації містяться, як правило, там, де є хірургічний стаціонар, де надається хірургічна і травматологічна допомога. Насамперед там проводять обробку рани, а потім вводять препарат. А далі, наприклад, у випадку сказу, коли потрібно ввести кілька ін’єкцій, є схема, розпочинається вакцинація, а тоді пацієнта скеровують у той медичний заклад, де він зможе її продовжити.

– Як заохотити людей турбуватися про своє здоров’я і своєчасно отримувати щеплення?

– На жать, у нас колосальна кількість негативної інформації про вакцинацію. Але весь цивілізований світ має календар щеплень, якого дотримується. Більше того, у Європі у календар щеплень входить більше інфекцій, ніж в Україні. Якщо ми маємо можливість захистити себе і своїх дітей від небезпечних хвороб, які дають тяжкі ускладнення, то треба мати здоровий глузд і нею скористатися. Якщо людина відчуває потребу в інформації щодо щеплення, про вакцини -  її можна отримати у свого лікаря, сімейного або педіатра. Якщо з яких причин вам довелося порушити календар щеплення і ви пропустили рекомендовані терміни вакцинації – це теж не є проблемою. Ваш лікар розробить для вас індивідуальну схему вакцинації. Головне – дотримуватися інтервалів між щепленнями – і проблему буде вирішено. Основне – мати бажання захистити себе і свою дитину від небезпечних хвороб. Тим більше під час війни, коли хворіти зовсім не на часі.

Послухайте подкаст про екстрену вакцинацію при травмах: сказ, правець, гепатит на платформі «Район здорової людини»

 

Дізнатися більше про щеплення можна зателефонувавши на Національну гарячу лінію «Доказово про вакцинацію, грудне вигодовування та харчування дітей до 3 років».

З 9:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю фахівці консультують щодо:

  • щеплення дітей та дорослих:

  • вакцинації за національним календарем щеплень

  • рекомендованих щеплень

  • екстреної вакцинації (у разі травми чи укусу тварин)

  • вакцинації від COVID-19

На ваші запитання відповідають: 

  • медичні працівники – експерти з вакцинації

  • консультанти з грудного вигодовування

Номер телефону гарячої лінії «Доказово»: 0800351896.

Дзвінки безкоштовні зі стаціонарних телефонів та мобільних номерів усіх операторів в Україні.

Гаряча лінія «Доказово про вакцинацію, грудне вигодовування та харчування дітей до 3 років» створена ЮНІСЕФ та Українським католицьким університетом за підтримки Міністерства охорони здоров’я та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у співпраці з ГО «Асоціація сімейних медичних сестер», ГО «Вакцинація».

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024