стрічка

Волинь та коронавірус-2022: чому варто вакцинуватися влітку – відповідає лікарка

04 Серпня 2022, 11:15
Людмила Рожко 4206
Людмила Рожко

Як би нам не хотілось, але COVID-19 нікуди не зник. Ба більше, в умовах повномасштабної війни ризик інфікуватися і захворіти на коронавірус зростає у зв’язку з переїздами всередині країни і за кордон, перебуванням у місцях компактного поселення для переселенців та активним волонтерством. 

Єдиний шанс захиститися від важкого перебігу коронавірусу – це вакцинація. Чому не варто відкладати щеплення, розповідає головна спеціалістка відділу організації надання медичної допомоги Управління охорони здоров’я Волинської ОДА Людмила Рожко.

 Коли волинянам чекати на нову хвилю коронавірусу?

– Ми повинні бути готові до нової хвилі захворюваності на початку осені, враховуючи кількість випадків, про які заявляють країни Європи. В цілому ВООЗ констатує, що відбувається ріст захворюваності. Враховуючи поширеність і зважаючи на воєнний стан в Україні, на те що люди переїздять із зон бойових дій, активно їздять волонтери в Європу і з Європи, можна очікувати, що незабаром і ми будемо серед країн, де росте захворюваність на COVID-19. І ми повинні бути до цього готові.

У всіх країнах Європи одностайно наголошують: такі прості речі, як носіння маски, миття рук, дотримання простих протиепідемічних і санітарних правил, дозволяють запобігти поширенню захворюваності. 

Але першочергово робиться акцент на вакцинації. Адже йдеться про респіраторний вірус, який легко передається і при цьому схильний викликати важчий перебіг захворювання та ускладнення.

– Чи відомо, який штам вірусу циркулюватиме восени?

Зараз створює загрозу новий різновид штаму «Омікрон». За даними Центрів з контролю та профілактики хвороб США, цей штам дуже активно поширюється. У групі ризику насамперед люди вікової категорії 60+ та в цілому всі, хто має проблеми зі здоров’ям, зокрема захворювання серцево-судинної системи, хронічні захворювання легенів, рак крові, імунодефіцитні стани тощо. Цим людям необхідно в першу чергу отримати захист.

– Яка ситуація із вакцинацією проти коронавірусу на Волині?

– Вакцинальна кампанія у Волинській області триває вже другий рік, починаючи з кінця лютого 2021 року. Значна частина населення в області була за цей час вакцинована. Першу і другу дозу вакцини отримали 42-43% населення. Через 6-9 місяців після другої дози ці люди мають отримати бустерну дозу, і ця кампанія вже розпочалася. Бустерну дозу в області отримали 25 тисяч осіб. На сьогодні ми вже маємо рекомендацію експертів про необхідність отримання другої бустерної дози для груп ризику. В цілому було проведено 800 тисяч щеплень (це сумарна кількість введених доз вакцини).

До відома:

В Україні бустерну дозу рекомендовано вводити у період з 6 по 9 місяць після отримання базового курсу вакцинації проти COVID-19. Проте, навіть якщо минуло понад 9 місяців, слід зробити бустер за першої ж можливості. Бустерне щеплення дасть змогу поновити захист від важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної хвороби. Зробивши бустер ви не тільки захистите своє здоров'я, а й зменшите додаткове навантаження на лікарів, які зараз працюють на межі можливостей.

 – Чому не варто відкладати і слід зробити щеплення проти коронавірусу влітку?

– Літо для ковіду не перепона, адже ми пам’ятаємо ситуацію із захворюваністю, яка була минулого літа. Люди виїжджають за кордон і повертаються з-за кордону, де фіксується підвищена захворюваність. Зараз одиниці людей їздять у громадському транспорті або перебувають у громадських місцях в масках. 

Ми знаємо, як захиститися від важкого перебігу захворювання. Тому закликаю усіх потурбуватися про власне здоров’я та провести своєчасну імунізацію – зробити щеплення. Вакцини є, звертайтеся до свого сімейного лікаря.

У нас в області перебуває більше ніж 70 тисяч внутрішньо переміщених осіб, багато людей перетинає область транзитом, багато переселенців оселилося у місцях компактного проживання, там мешкають сім’ї з дітьми, які вразливі до дитячих інфекційних хвороб, – це додатковий ризик для поширення будь-яких інфекцій, у тому числі коронавірусу. Ці люди можуть звернутися по медичну допомогу за місцем проживання та отримати необхідну вакцинацію. У Волинській області нині діє 88 пунктів щеплень та 32 мобільні бригади.

Послухайте випуск «Коронавірус: чому слід вакцинуватися перед початком осені.Спецвипуск» по подкасту «Район здорової людини»

– В Україні дозволили вводити другу бустерну дозу вакцини? Кому вона рекомендована?

– Ми орієнтуємося на рекомендації регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я і нашої національної технічної групи експертів з імунізації, які затверджує МОЗ України. Відповідно до них є вказівка розпочати введення другої бустерної дози вакцини. Її необхідно отримати людям віком понад 60 років та людям з хронічними хворобами, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19, мінімум через 4 місяці після введення попередньої дози. І з огляду на терміни проведення першої хвилі вакцинації і на те, що у березні значна частина людей мала отримати бустерну дозу, саме зараз, наприкінці літа, багатьом час ввести другу бустерну дозу.

Окрім бустерної, є таке поняття як додаткова доза. Її вводять людям із групи ризику за станом здоров’я, які мають серйозні захворювання. Додаткову дозу вводять в період через 28-90 днів після закінчення базового курсу вакцинації. Через 3-6 місяців після неї вони можуть отримати першу бустерну дозу. 

Людей, які отримали додаткову дозу, у нашому регіоні небагато. Однак частина людей, які мають онкогематологічні захворювання або трансплантовані органи, самі зверталися до своїх лікарів з бажанням отримати цей захист, тому що ці люди першочергово у групі ризику через імунодефіцитний стан.

До відома:

Другу бустерну дозу проти COVID-19  вже застосовують в Ізраілі, США, Канаді, Великій Британії, Японії, її рекомендували вводити в країнах ЄС. В Україні також дозволили її введення усім людям віком від 60 років, а також людям із хронічними хворобами. Другий бустер можуть отримати:

  • люди віком понад 60 років;
  • люди, які проживають у закладах догляду за літніми людьми;
  • люди з інвалідністю;   
  • люди з імуносупресією;
  • люди віком 18-59 років із медичними станами, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19;
  • люди віком 18-59 років із численними хронічними захворюваннями.

– Що робити людині, якщо вона отримала бустерну дозу за кордоном? Як це підтвердити в Україні?

– Ми працюємо в електронній системі охорони здоров’я, вносимо дані до цієї системи. І кожен заклад, який працює за договором з Національною службою здоров’я України, має доступ через свою медичну інформаційну систему до електронної системи охорони здоров’я. Тому якщо людина за кордоном отримала бустер, першу або другу дозу вакцини, якщо вона привозить паперовий документ, який є офіційним підтвердженням щеплення, то лікар має можливість внести інформацію про вакцинацію у базу. І ця інформація відповідно підтягнеться у «Дії».

– Як підготуватися до вакцинації?

 – В цілому особливої підготовки для проведення планової вакцинації за календарем щеплень або за епідпоказаннями не потрібно. Якщо у людини загострення хронічної хвороби чи вона боїться, що має протипоказання до вакцинації, можна порадитися з лікарем. Самі по собі хронічні хвороби є показанням до вакцинації, а не навпаки. 

– Чи потрібно вакцинувати від ковіду дітей?

– Відповідно до чинних рекомендацій, в Україні можна вакцинувати дітей з 12 років. Загалом на Волині уже вакциновано близько 3 тисяч дітей.

– Чому не варто відкладати вакцинацію, а зробити її просто зараз?

– У багатьох сім’ях та родинах є люди, які важко перехворіли ковідом і досі після хвороби мають проблеми зі здоров’ям. На жаль, маємо багато летальних випадків. А вакцинація рятує життя, запобігає важким ускладненням. У групі ризику насамперед люди з серцево-судинними захворюваннями, хронічними захворюваннями легенів та нирок – ці органи та системи є мішенями, вразливими для ковіду. 

Вакцини не дають 100% захисту від хвороби. Втім, за статистикою, переважна більшість людей, які потрапили в лікарню з коронавірусною хворобою, не були вакциновані.

 

Потурбуйтесь про себе, адже хвороби нікуди не зникли. Якщо ви ще не вакциновані або не маєте бустерної дози, подбайте про своє здоров’я та зробіть щеплення. Нагадаємо, що вакцинуватися від COVID-19 в Україні можна в будь-якому пункті або центрі вакцинації.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром