стрічка

Німецькі солдати, яких звинувачують у планах підірвати Кримський міст, захоплюються волинськими волонтерами

14 Липня 2022, 15:45
Солдати з Німеччини під час візиту в Україну. Квітень 2022 року. 5582
Солдати з Німеччини під час візиту в Україну. Квітень 2022 року.

У Німеччині триває слідство щодо двох солдатів Бундесверу – збройних сил ФРН, які буцімто планували підірвати Кримський міст. Їх затримали наприкінці травня німецькі правоохоронці. Слідство вважає, що військовослужбовці хотіли переправити в Україну роздобуту в Німеччині вибухівку та скористатися нею для руйнування моста, що сполучає півострів Крим та росію і слугує переправою боєприпасів.

Виявилося, що підозрювані відвідували Україну та Волинь зокрема. Район.in.ua отримав ексклюзивну можливість поспілкуватися з одним із них.

Луїсу 20 років. Він живе неподалік від Гамбурга. З дитинства хлопець хотів стати військовим. Спеціальну підготовку розпочав із 16-річного віку. На цей час він склав необхідні тести та вважається фахівцем у своїй спеціалізації.

«Я завжди захоплювався відважними солдатами й з дитинства мріяв стати військовим. У першу чергу, через переконання, що я роблю правильні речі та можу відстоювати свою країну та мир у всьому світі», – розповідає Луїс.

Наслідки війни в Україні. Квітень 2022 року.
Наслідки війни в Україні. Квітень 2022 року.

До повномасштабного вторгнення росії він бував в Україні у 2020 році. З того часу не випускав із поля зору військову ситуацію на сході країни.

«Мені було зрозуміло, що це буде загострюватися. Я постійно стежив за ЗМІ. З медіа дізнався й про повномасштабний напад росії, ракетні удари по різних містах країни. Коли я дізнався про це, зрозумів, що ця війна змінить баланс сил у світі, а також може бути дуже небезпечною для Німеччини. Як солдат, я вважаю своїм обов’язком відстоювати мир у всьому світі», – каже військовослужбовець.

Він має друзів, які нині несуть службу в Інтернаціональному легіоні Збройних сил України. З бажанням допомогти їм він разом із товаришем, 24-річним військовослужбовцем Акірою, який нині також під слідством, на початку квітня відправилися в Україну. Мандрівка тривала близько тижня.

«Моє почуття справедливості дуже сильне, і я рішуче засуджую напад на Україну. Моя ініціативність і дії випливають з того, що я хочу захистити Україну та Німеччину через ці причини. Мені шкода народ України, тому що він зараз переживає багато страждань. Я вважаю, що кожен військовий повинен відстоювати свободу народу. Моя зацікавленість у підтримці України є наслідком бажання допомогти моїм товаришам і друзям, яких я там зустрів», – розповів Луїс.

Наслідки війни в Україні. Квітень 2022 року.
Наслідки війни в Україні. Квітень 2022 року.

Будучи в Німеччині, хлопець займався збором гуманітарної допомоги для українців, проте прибувши в Україну, він був вражений масштабом та впливовістю волонтерського руху.

«Я допомагав Україні, збираючи в Німеччині гуманітарну допомогу у вигляді перев’язувальних матеріалів, медикаментів та харчів. Займався доставкою цього в Україну для солдатів», – каже військовослужбовець.

Під час візиту в Україну вони з товаришем відвідали Київ та низку українських міст, серед яких Луцьк та Рівне. На Волині вони познайомилися з організаторами волонтерського VolWest Hub та були вражені масштабами діяльності волонтерів. Тут долучилися до організації тренінгів з надання медичної допомоги.

«Я навчав, як можна надати собі та іншим невідкладну медичну допомогу на полі бою, коли лік іде на хвилини. Давав поради щодо комплектування військових аптечок. Я дуже хотів би й надалі підтримувати та допомагати Україні, тому я планував інші поїздки. Я прагнув продовжувати підтримувати українців своїми знаннями та ділитися досвідом. Однак моя країна ставить мені на шляху перешкоди, через що я не можу нині це продовжувати», – зізнається Луїс.

Нещодавно його звільнили з-під варти, проте його товариш Акіра досі затриманий. У Німеччині триває слідство. Хлопцям загрожує позбавлення волі.

Негаразди із правоохоронцями не зменшили зацікавленості війною в Україні. Вона приковує увагу чи не кожного військового у Європі. Луїс високо оцінює сміливість та майстерність українських захисників.

«В Україні є дуже хороші солдати. Шкода, що іноді вони отримують підтримку на фронті з молодих і недосвідчених юнаків, яким потрібно приділяти багато уваги та навчати. Однак в умовах війни потрібен і важливий кожен. Я дуже захоплююся бойовим духом українських воїнів і тим, як всі люди тримаються разом: як підтримують діти і як все організовують жінки. Люди приїжджають з усього світу, щоб разом підтримати українців. І я дуже вражений цим», – ділиться військовослужбовець.

Наслідки війни в Україні. Квітень 2022 року.
Наслідки війни в Україні. Квітень 2022 року.

Луїс не втомлюється висловлювати слів захоплення українськими волонтерами. Відвідавши Україну, він переконався, що війна торкнулася українців у різних регіонах, однак це не зменшило їх людяності та гостинності.

«Там я відчув сильну єдність і гостинність, яких я не знаю в Німеччині. Там я познайомився з багатьма щирими, добрими, лояльними та готовими прийти на допомогу людьми. Мене в Україні щиро приймали та оточували турботою та увагою», – зізнається Луїс.

Він не знає, яка доля чекає на нього у рідній країні. Каже, що його дивують намагання покарати за його знання, досвід та думки.

«Німеччина та увесь світ кажуть, що хочуть допомогти Україні. І саме цього хотів і я – допомогти Україні. Певну допомогу та знання вдалося надати, інше ж залишилося на рівні думок. Саме за них тепер мене намагаються покарати», – говорить Луїс

 

Катерина СІДЕНКО

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024