стрічка

Із Харкова в Рівне: переселенці перезапустили кафе і додали нотки малої батьківщини

26 Червня 2022, 19:00
Кафе «Салют» у Рівному 6874
Кафе «Салют» у Рівному

«Салют! Ми – команда, яка приїхала з Харкова. Протягом трьох тижнів ми працювали, відновлювали «Салют» та робили все, щоб додати посмішок та затишку! Вже 1 травня ми відчиняємо свої двері з купою новинок, їх ви зможете побачити у нас в закладі та в меню. Чекаємо на вас з 9 до 21:00. З любов’ю, команда «Тремпеля» та «Салюту». 

Саме таким дописом в соцмережі «Instagram» розпочинається нова історія місцевого кафе «Салют» (вул.Симона Петлюри,14), у яке з іншого куточка України переїхав заклад «Тремпель». 

1 травня 2022 року в рівненській душі міського кафе-бару стало битися харківське серце. Таким чином, місцевий бізнес став на частинку релокованим. Нові керівники закладу перезапустили кафе, оновивши меню та інтер’єр. І почали втілювати в життя задум «міського кафе-бару», адже таким був «Тремпель» у Харкові.

Відтепер у «Салюті» можна не лише смачно поїсти, чи провести гарно час з друзями, а й дізнатися про головні культурні заходи, які відбуватимуться у місті. Відтак, оновлений «Салют» на своїй сторінці у соцмережі «Instagram» постійно публікує афішу з переліком подій. З нею можна також ознайомитися у кафе фізично. 

Олександра Фоменко, ідейна керівниця «Салюту», а перед тим – «Тремпеля», розповідає, що за таким принципом працювало і кафе у Харкові. Разом з тим, дівчина каже, що не стільки афіші є складовою концепції закладу, секрет в іншому – у людях. 

Читайте також: Операція – релокація: юридичні нюанси для переїзду бізнесу із зони бойових дій

Історія 

У Харкові кафе «Тремпель» було справді міським та залюбленим. Назвали заклад «Тремпелем» не з просту, адже тремпель – колоритне харківське слово, що означає вішалку. 

Знайти заклад було легко, тому що він розташовувався на площі Свободи в Харкові, тобто у самому серці. Фотографії старого міста прикрашали стіни кафе, які були у зелено-білих кольорах. Їхніми вафлями, десертами та окрошкою любили поласувати не лише жителі Харкова, а й гості міста.

Читайте також: Релокація своєї душі: як ведеться бренду-переселенцю з Харкова «520» у Рівному

Бізнес-переселенець «Тремпель» 

Ще 23 лютого в українському Харкові, на площі Свободи у міському кафе «Тремпель» готували гарячу каву, салати з креветкою, хумус і чекали на наближення весни. Приходу теплої пори чекали усі, а війну – ніхто. 24 лютого росія повномасштабно вторгнулася в Україну.

Російський боєприпас залишив свій слід і у «Тремпелі». На початку весни, а це 1 березня, він прилетів на площу Свободи, де розташовувалося кафе. Внаслідок вибухової хвилі у закладі зруйновано вхідну клітку – там вирвало вікна. Також пошкоджений і літній майданчик. 

На місці кафе – купи скла та розвалені меблі. Тому колектив «Тремпеля» вирішив «заморозити» роботу і «законсервувати» саме приміщення. У найближчому часі, на жаль, роботу закладу не відновлять, хоча й мріють про це, каже Олександра. Обладнання вдалося врятувати і вивезти під обстрілами у Рівне.

Читайте також: Економіка їде на захід: досвід переїзду підприємства з-під куль у Харкові до Рівного

Рівненська сторінка історії харківського «Тремпеля»

Після вибуху в центрі міста, харків’яни за дві години зібралися та покинули домівки, роботу і попереднє життя. Спочатку виїхали у Сарни, прожили там 2 місяці. Але думка про те, щоб оживити «Тремпель» вже у новому регіоні – не давала спокою команді. Планували відчинити кав’ярню у тих же Сарнах. Також думали про Луцьк. Але Олександра розповідає, що цього не вдалося зробити, але це, мабуть, на щастя. 

«Якось ми проїжджали в Рівному повз «Салют», коли їхали на квартиру, і я просто звернула на цей заклад увагу. Візуально кафе сподобалося. Нічого більше в той момент не подумала, не заходила туди, не бачила їхнє меню. Згодом вирішили підшукати приміщення, щоб відкрити кафе вже у Рівному. Розповіли про свою ідею знайомій рієлторці Юлі, яка допомагала нам з пошуком житла. І саме вона підказала поспілкуватися з власниками рівненського «Салюту» про колаборацію. Ми задумалися про те, щоб взяти останній під управління. Хотіли зробити міське кафе. Здається, у нас все вийшло», – розповідає Олександра Фоменко.

Читайте також: Підприємства-переселенці: як на Рівненщині працює релокований зі столиці бізнес «Димне м’ясо від Тараса»

Що змінилося?

У Рівне разом з Олександрою переїхали й троє інших працівників харківського «Тремпеля», колектив якого складав 22 особи. Переселенці разом із рівненською командою «Салюту» зайнялися перезапуском закладу і наразі тут працюють. У меню додали страви, які готували у Харкові. Зокрема, мова йде про усі десерти, окрошку, вафлі.

«Наші вафлі у Харкові знали всі. Це – і солоні, і солодкі. Бачу, що вони полюбилися і рівнянам. Окрошка у нас нестандартна, без картоплі. А вітрина з десертами – теж по харківських рецептах. Але важливо, що ми залишили в меню і позиції з попереднього закладу. Тобто десь 50% страв «салютівських», а інша половина – «тремпелівських»», – зазначає Олександра.

«Перезапускали кафе ми фактично упродовж двох тижнів. 15 квітня ми почали роботу над закладом, а відкриття було заплановане на 1 травня. Усе так і відбулося. Правда, в останні дні наша команда ледь не ночувала в закладі, настільки важливою для нас була підготовка. Внесли зміни не лише в меню, також оновили інтер’єр, додавши більше світла. Власник «Салюта» підтримав усі нововведення. А вже у день відкриття до нас завітало стільки гостей, що ми самі того не очікували. Ми знали, що прийде багато людей, але, щоб настільки! Загалом, ми задоволені. «Тремпель» і «Салют» переродилися заново», – резюмує ідейна керівниця «Салюту» Олександра Фоменко.

Хто є відвідувачами «Салюту»? 

Олександра каже, що харківський і рівненський гості відрізняються:

«Наразі, якщо описати портрет клієнта нововідкритого «Салюту», то це людина віком 20-35 років, часто з ноутбуком. Він чи вона замовляють, наприклад, наші вафлі і паралельно виконують якісь робочі завдання, бо є художниками, дизайнерами, ІТ-шниками, журналістами. Але це, звісно, образно. Адже, «Салют» справді став міським кафе, і до нас навідуються гості різного віку, професій, поглядів. Тому в міського кафе не може бути цільової аудиторії. До нас ходять справді усі!».

Олександра каже, що, на її думку, Рівне – місто спокійних і добрих людей:

«Тут затишно, і після метушливого Харкова, нам здається, що життя тут – ніби сповільнюється, щоб ти встиг прожити кожну його мить».

Міське кафе. Яке воно?

Після «Тремпеля» звання «міського кафе» нові управлінці передали «Салюту». Це вдалося втілити не лише на словах: заклад чи не постійно має повну «посадку», його люблять як дорослі, так і малі. А ще до себе відвідувачів притягував інтер‘єр закладу: біло-зелені стіни і старі фотографії міста на них.

«Для себе я виділяю декілька пунктів, які характерні саме міському кафе. Перше – це те, що про нього усі знають. Другим пунктом я б напевне виділила масштабність. Кафе має поміщати в себе багато людей. Також не варто забувати про фішки закладу, з чим він асоціюється. І обов‘язково – це повинно бути улюблене місце зустрічі», – підкреслює Олександра.

Окрім того, команда «Салюту» бере участь у благодійності. Зокрема, нещодавно на літньому майданчику кафе організували квітковий ярмарок вихідного дня. З продажу квітів частину коштів організатори передали на ЗСУ. Опісля було проведено інший захід, під час якого свої роботи та вироби виставляли рівненські майстри. Охочі купували свічки, квіти, одяг. 

До речі, себе там і представляв релокований з Харкова бренд жіночого одягу «520», який наразі працює у ТРЦ «Злата Плаза» , про який Район.Рівне писав раніше. У результаті гроші, вторговані на заході, теж спрямували на допомогу армії. А ще оновлений «Салют» презентував себе під час міського Barva Fest.

Читайте також: Прихисток для бізнесу: релоковані підприємства пускають корінь на Рівненщині

Як релокувати бізнес на Рівненщину?

Рівненщина продовжує приймати бізнес з «гарячих» точок, який переміщується на безпечні території. Таких в області вже 34 підприємства. Для цього у нас створили Центр економічного розвитку та релокації бізнесу. Мета – не лише врятувати, заново запустити лінії виробництва, а й створити робочі місця та сплачувати податки. 

Це можливості бізнесу, що вціліли під час активної фази війни. За підтримки держави на місця перевозять устаткування, шукають локації для розміщення виробничих потужностей

«Завдання Центру економічного розвитку та релокації бізнесу – допомогти підприємцям переїхати з районів бойових дій. Розраховую, що невдовзі компанії, які виявили бажання працювати у нас в області, активно увійдуть в економіку Рівненщини», – прокоментував начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль.

Звернутися в Центр економічного розвитку та релокації бізнесу можна за номером: 0800500078.

Читайте також: Релокація бізнесу із зони бойових дій на Рівненщину: що потрібно знати

«Війна – не перешкода працювати! Якщо поряд – є люди, які готові подати руку допомоги. Дякую рівненському бізнесу за відкритість та щирість, допомогу та підтримку. А жителів та гостей нашого міста закликаю підтримати «Салют» та обов’язково завітати у гості!», – написав мер Рівного Олександр Третяк.

***

Матеріал створено за підтримки Української Асоціації Медіа Бізнесу

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024