стрічка

Підбір, ремонт і фарбування: волонтери з Рожища налагодили постачання авто для ЗСУ

25 Червня 2022, 19:45
Авто на фронт намагаються доставляти самостійно 10887
Авто на фронт намагаються доставляти самостійно

Брати Максим та Владислав Новосади з Рожища почали волонтерити для України із перших днів повномасштабної війни, яка застала їх у Польщі.

Спочатку вони організували за кордоном великий хаб, куди самотужки звозили гуманітарку з різних куточків країни, а потім переправляли в Україну. Також хлопці купували рації, тактичні рукавиці та інші речі, які доставляли у Рожище, а звідти волонтери відправляли захисникам у складі Збройних сил України.

Коли у військових з’явилися запити на автівки, хлопці почали шукати та купувати потрібний транспорт у Польщі, постійно перебуваючи на зв’язку з рожищенськими волонтерами. Максим каже, що ціни на авто, які підходять для ЗСУ, набагато нижчі за українські.

«Однозначно легше знаходити авто в Польщі, адже ціни набагато дешевші, аніж в Україні, і машини в кращих станах, які не бачили українських доріг і українського пального. Допомагає в покупці й огляді авто брат Влад. Я знаходжу в інтернеті підходяще авто, а він їде в Польщі оглядає і купує його», – розповідає волонтер.

Він каже, що витрати по кожному авто дуже відрізняються.

«Деякі машини приїжджають на Волинь і повністю справні – готові до щоденної експлуатації. А в деяких по дорозі з Польщі до України виявляються недоліки. Наприклад, нюанси по ходовій частині. Це начебто розхідники, але все одно тоді витрати збільшуються», – каже Максим.

Кожен автомобіль, який відправляють у гарячі точки на фронт, на Рожищенщині доводять до ладу – фарбують та при потребі ремонтують.

«По технічній підготовці авто у нас немає проблем, бо в нас є друг Тарас Кордиш. Він постійно, відклавши свою основну роботу, береться за машини для ЗСУ. Тарас їх ремонтує і підготовлює до відправки на схід. Він робить це абсолютно безкоштовно. По фарбуванню також ніколи не виникало труднощів. У нас є друг Андрій Заєць, який постійно нам фарбує наші авто. Йому зазвичай допомагають двоє хлопців у підготовці до фарбування. Андрій, попри те, що в нього постійно черги на фарбування по декілька місяців наперед, бере і фарбує авто для ЗСУ без черги й також повністю безкоштовно», – розповідає про товаришів Максим.

Він зізнається, що команда має шалену мотивацію купити автомобіль для знайомих хлопців й особисто доставити туди, де вони воюють. Зустрітись, частково відчути ту атмосферу, почути різні історії.

«Дорога зазвичай легка, бо є велика мотивація зустрітись зі своїми хлопцями. З доставкою авто на фронт проблем немає. У нас компанія хлопців, яка постійно допомагає ЗСУ – хто чим може. Хтось полірує і зароблені гроші відправляє на армію, хтось доставляє авто з закордону своїм коштом, хтось займається збором коштів в Україні, хтось підготовлює авто в технічному плані в Україні перед відправкою на схід. Кожен робить свою роботу. Ці люди – це Богдан Лукашук, Влад Дем’янчук, Влад Забощук, Ярослав Новосад, Валентин Пархомчук, Роман Німець, Михайло Павлюк», – перераховує чоловік.

Максим каже, що найчастіше працює саме із волонтерами із Рожища.

«Найчастіше до мене звертається за покупкою авто Віра Шварцкоп. Вона серйозна і головне – чесна волонтерка, яка постійно, практично щодня, збирає на якесь авто кошти, і в неї це вдається. Уже близько десятка авто ми купили за кошти, які збирала Віра. Також звертається до нас міська рада та «Самооборона». І багато просто знайомих, в яких також хтось з родичів воює і є потреба знайти й купити авто. Допомагаємо максимально, чим можемо», – каже волонтер.

За словами Максима, ціни на авто, які підходять для ЗСУ, відрізняються у районі кількох тисяч злотих.

«Якщо це хороший рамний дизельний позашляховик, типу Jeep Grand Cherokee, його ціна може бути в районі 20 тисяч злотих. Якщо це позашляховик меншого типу, як от santa fe, sportage, x-trail, ціна може коливатись в районі 8-13 тисяч злотих», – зазначає чоловік.

Він передбачає тимчасове скорочення обсягів купівлі авто у Європі через повернення мита в Україні.

«Буде тимчасовий стоп на свіжі авто з Європи. За період нульового мита ціна на авто в Європі зросла дуже суттєво, та все одно загнали в Україну дуже багато. Будуть люди розпродавати те, що встигнули купити під нуль. Думаю, мито повернеться не таким дорогим, як раніше. Внесуть якісь зміни, щоб у людей була змога і надалі купувати авто в Європі й розмитнювати їх в Україні не за всі гроші», – каже Максим.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024